korrekt orr

Az online olvasószerkesztő édes keservei, avagy terjed az internet, romlik a nyelv, de ha arra vetemedsz, hogy belepofázz mások szövegipari termelvényeibe, tartsd észben, hogy a tanító néninek nem volt mindig igaza.

Utolsó kommentek

  • Közbiztonság Szilárd: "újságíró, vagyis olyan ember, aki hivatásszerűen foglalkozik szöveggyártással, tehát az átlagos m... (2021.01.19. 21:30) A kongruencia sejtelmes köde
  • Közbiztonság Szilárd: @is: Hát ez sajnos nem igazán állja meg a helyét. @crix: Ez azért elég szomorú. Mármint hogy ne... (2021.01.19. 20:17) A csúnya fiúk szíve
  • Közbiztonság Szilárd: @GG: Igen, mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás. Pl.: Józsi és Borcsa kutyája (több birtok... (2021.01.19. 20:00) A csúnya fiúk szíve
  • Közbiztonság Szilárd: @GG: Mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás. Pl.: Józsi és Borcsa kutyája (több birtokos, eg... (2021.01.19. 19:56) A csúnya fiúk szíve
  • Alienita999: Szia! A dátumokra lettem volna kíváncsi... A -tól-ig-ra... Ha számokkal írjuk. Meg a dátumok közö... (2017.03.12. 11:35) Nagykötőjel-kiskötőjel biszbaszok
  • Utolsó 20

Szabad tárgyszavak

adilkno (1) akadémia (1) akadémiai kiadó (1) alexandrin (1) alkotmány (2) árpádsáv (1) avakumica rejtély (2) avakum avakumovics (2) balázs géza (1) ba be ban ben (1) bereményi géza (2) beszéd (1) betegségnevek (1) birtoklásmondat (4) birtokos jelző (4) birtokviszony (4) cím (2) címmondat (2) critical art ensemble (1) cseh tamás (3) datadandy (1) deme lászló (1) dialektikus materializmus (1) diger (1) egybeírás különírás (19) egyetem (1) egyeztetés (5) eheti (5) élet és irodalom (2) emléklemez (1) érettségi (1) ételnevek (1) etimológia (1) e partikula (1) fiala jános (1) fizikális (1) fókusz (2) főnévi igenév (1) gajra megy (1) harmadik mozgószabály (2) határozatlan névelő (1) határozószó (1) helyesírás (37) helyesírási reform (5) helyesírási szabályzat (5) hibát vét (1) hülyepress (2) humor (1) idegen címek (1) idegen összetételi tagok (3) idézőjel (1) igekötő (3) igemódosító (2) igevivő (2) infinitívusz (1) iskola (1) jambus (1) jelzők sorrendje (1) jövevényszavak (1) júzer (1) kálmán lászló (2) kazinczy (2) kémia (1) kémiai nevek (1) kényszerkötőjel (2) kognitívdisszonancia redukció (2) kóka jános (1) komment (2) kommentzombi (1) kontrasztív topik (2) kontra miklós (2) közélet (1) köznevesülés (1) köznyelv (2) központozás (4) kultúrbunkó (5) kultúrház (1) lakoff (1) lanstyák istván (1) látszik lenni (1) lecsó (1) legkevesebb (1) leiterjakab (1) lingvicizmus (1) magánhangzók hosszúsága (1) második mozgószabály (3) mássalhangzók hosszúsága (2) matthew fuller (1) melocco (1) mintegy (1) mondattan (2) mozaikszavak (1) mta (1) mti (1) mutató névmás (3) nádasdy ádám (3) nagykötőjel (2) nefmi (1) nekrológ (1) névelő (1) névelős idegen tulajdonnevek (2) ni alak (1) nyelv (2) nyelvhelyesség (3) nyelvi alapú tahózás (3) nyelvi jogok (1) nyelvi mítoszok (9) nyelvművelés (18) nyelvstratégia (1) nyelvtan (6) nyelvtudomány (2) ökölszabály (2) orosz józsef (1) ortográf cirkusz (12) pagertéty irma (1) pleonazmus (1) politikai (2) politikai nyelv (1) radnóti (1) rájnis józsef (1) reklám (1) rendezvénynevek (1) sajtónyelv (5) sajtónyelvi patronok (4) sándor klára (2) schmitt pál (3) segédige (1) szaknyelv (1) számok helyesírása (1) személyes névmás (3) szintaxis (2) szociolingvisztika (1) szólásmondás (1) szőrszálhasogatás (12) tautológia (1) terpeszkedő kifejezések (1) tgm (1) többszörös összetételek (1) toldalékok kötőjelezése (2) topik (2) tulajdonnevek (1) újságírás (1) uj péter (1) vaskalap (8) Verseghy (1) Versegi (1) vonatkozó névmás (1) Felhő

Schmitt Pál Manyesi

2011.03.30. 14:10 don B

Számomra nem természetes, hogy Magyarországon ma nincs olyan testület, amely főállásban, napi rendszerességgel figyelné a hivatalos és nyilvános nyelvhasználatot, és ajánlásokat, javaslatokat tenne az igényes nyelvhasználattal kapcsolatban. Számos más helyen – most csak Franciaországot vagy Finnországot említem – van ilyen testület, vagy terminológiai bizottság, van felelőse az anyanyelvi ügyeknek. Magyarországon is akadnak társadalmi bizottságok, de csekély jogkörrel, van számos jó szándékú anyanyelvi társadalmi szervezet, bizonytalan támogatással, vannak iskolai anyanyelvi (szép kiejtési, nyelvhelyességi, retorikai, versmondó stb.) versenyek, táborok, sőt van már magyar nyelvi múzeum is, de nincs egy olyan központ, intézmény, amely tudományos alapon, elemzésekre építve nyelvstratégiát fogalmazna meg, s ezért hivatalból naponta tenne valamit. Helyettünk senki más nem fog magyar nyelvstratégiát művelni!

Schmitt Pál-interjú
Magyar Nemzet 2011. március 1.

Az egyszer már látott dézsa! Nyálazzuk csak föl a Nyelvőrt:

Nincs nyelvstratégia, pedig kellene

A legnagyobb baj az, hogy a magyar nyelvművelésnek nincs központi, tudományos, összehangoló szervezete, így a több helyen folyó nyelvművelő munka szervezetlen, erőtlen. Nem nyelvészek naponta fölteszik a kérdést: Nincs szervezett magyarító tevékenység Magyarországon? A válasz: Nincs. Ahogy nincs magyar nyelvstratégia sem – pontosabban van, vannak ezzel kapcsolatos írások, de nincs róla párbeszéd, nincs törekvés ennek képviseletére. Ez azért is érdekes, mert az észtek éppen az Európai Unióba való belépésük hajnalán fogadták el nyelvstratégiájukat, s ebben minden észt nyelvtudományi, nyelvművelő, nyelvi-kulturális intézmény, szervezet közreműködött. Természetesen Magyarországon is legalább egy évtizede beszélünk a nyelvstratégia szükségességéről (meg is születtek az ezzel kapcsolatos elképzelések, tervek, tanulmányok), tudományos vita és cselekvési program azonban nem lett belőle – a nyelvtudomány és talán a politika képviselőinek érdektelensége miatt.

Balázs Géza: Lőrincze után…
Magyar Nyelvőr, 129. évfolyam (2005) Lőrincze-emlékszám

Csoda-e, ha az embernek az az érzése, mintha az elnöki interjút nem Schmitt Pál adta volna a Magyar Nemzetnek. Mintha egy régi-régi kazetta recsegne-sisteregne egy Schmit Páll típusú magnóból.

Magyar nyelvészek, kössétek föl a gatyátokat! A nyelvtudomány „érdektelensége” nem tartható tovább. Csak egynél kisebb nyereményszorzóval mernék fogadni, hogy szempillantás alatt fel fog állni a Magyar Nyelvstratégiai Intézet, a Manyesi (amit, persze, MANYESI-nek kell majd írni, külön pont lesz rá az új helyesírási szabályzatban).

Az intézet (hamu fejemre: Intézet) stratégiai partnerei: az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszék (tanszékvezető: Balázs Géza egyetemi tanár), a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport (vezetője: Balázs Géza), a Szarvas Gábor Nyelvészeti Asztaltársaság (alapító: Balázs Géza); az Anyanyelvápolók Szövetsége (ügyvezető társelnök: Dr. Balázs Géza); továbbá a Magyar Nyelvőr (szerkesztőbizottsági tag: Balázs Géza) és az Édes Anyanyelvünk (szerkesztő: Balázs Géza) folyóiratok. Valamint a Magyar Nyelvi Szolgáltatóiroda és portálja, az e-nyelv.hu (üzemeltető: Inter Kultúra-, Nyelv- és Médiakutató Központ Nonprofit Kft.; ügyvezető: Balázs Géza).

Optimista vagyok: a magyar nyelv már a közeli jövőben bódító illatú stratégiai virágba borul. „A politika képviselőinek érdektelenségén” már nem fog múlni.

61 komment · 1 trackback

Címkék: schmitt pál balázs géza nyelvstratégia

A bejegyzés trackback címe:

https://korrektor.blog.hu/api/trackback/id/tr532785081

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A magyar helyesírás szabályai - Schmitt Pál edition 2011.03.31. 12:37:59

 Minap röppent fel a hír a Népszakadság információja nyomán, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) még az idén kiadja A magyar helyesírás szabályai (AkH) 12., új kiadását, amely túllép az 1984 óta érvényben lévő 11. kiadáson.   A Magyar C...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

már csak az a kérdés, Balázs Géza (bár gondolom dr. habil. emeritus isten nyelvének jobb fele Balázs Géza) szerepet kap-e ebben a virágba borulásban.
Valami azt súgja, hogy nem csíped ezt a Balázs Gézát, don B... persze nem biztos, ez csak egy halvány érzés bennem...
Ne már, a Balázs Géza lett a tanszékvezető? A vidéki, főiskolai professzoratúrájával?
@Ver Sacrum: már nagyon régen ő az. különösebben nincs is mit csodálkozni, hogy a magyartanároknak halovány fogalmuk nincsen róla, mi az, hogy nyelvészet.

a manyszit meg direkt erre találták ki valszeg, hogy állam bácsinak csinos összegekért lehessen szakérteni.
Álamföi tisztelettem e csudállatosan öszeszeddet irásnakk, mej érzellemrokonittó forasz-ték đanánt ragyok a nemzett homokján.

Shcmyt Njali
Nagyon ki vagy te akadva erre a dr. Balázs Gézára.

Levarrta az asszonyt, vagy mi az oka?

Mert a nyelvészettel kapcsolatos dolgaiba nem hiszem, hogy nagyon bele lehetne kötni.
a hejesírók csak akadályozzák a nyelv természetes fejlődését

a digamig +érted, mirol irok, kinem xarja le, h. hejese.
egy apró pontosítás: Magyar Nemzeti Nyelvstratégiai Intézet (MANENYESI)
...és akkor lesznek majd ajánlott szavak, kifejezések...és lesznek kerülendők...és lesznek tiltottak.
Éljen a képmagnó, az előbeszéd és a rovátkolt barom korszaka!
Nyelvében él a nemzet, de nyelvével még senki sem nemzet/t/!
@kéne egy nick: csak bele lehet kötni. bg bármelyik tisztességes egyetem első féléves nyelvészeti vizsgáin elhasalna, komoly nyelvészeti publikációt még nemigen látott tőle senki. szomorú, de ez van.

sokat sejtet felkészültségéről és hozzáállásáról pl. az, ami a manyszi fórumával történt. dragon.klte.hu/~tkis/egyeb.htm
Tisztelt DonB, Ön ott téved, hogy a Nyelvstratégia szó második fele csúf latin, vagyishát görög, de apróságokon fel nem akadunk; és - mint az közismert - a Nemzet Tol(l)a nem használ ilyen szavakat, tehát a leendő intézet nevében ilyen nem is szerepelhet. (Ilyesformán meg is kérdőjelezném az interjú hitelességét.)

Arról nem is szólván, hogy a Manyesi - bocsánat, MANYESI - kellemetlen asszociációkat (vagy hogy van ez újmagyarul) kelthet a halszagú rokonsággal.

Mindazonáltal bármi is legyen majd ez intézet neve, remélem, tanultak a földrajzinév-bizottság bukásából, és bölcsességükben tudni fogják, kik mondják ki nyelvhasználat terén is a végső szót, nohát.
@K. von Bahnhof: Nemzeti Magyar Nyelvstratégiai Intézet. Úgy szarabb.
@Humperdickk: de mondjuk szar ez mindenképp. Kábé 70-75 évet ugrottunk vissza az időben már így is. Lassan elérjük Saussure születésének évét.
@don B: valóban, nem a rövidítésre koncentráltam, akarom mondani összpontosítottam azaz öszpontosítotam
Igen, kell valami hivatalos nyelvőr bizottság. Aztán ha nem szavaznak úgy, ahogy a fityisz akarja, feloszlatják őket, és még ki is rúgják az állásukból.
Utba a nyelör komando !
Ez a biztottság remek ötletnek tűnik.

De én továbbmennék, lehetne például csinálni olyan bizottságot is, ami a különböző földrajzi nevekkel kapcsolatban tenne ajánlásokat meg javaslatokat.

(Mit jelent egyébként az, hogy "ajánlásokat tenni"?)
@Bűvös Vadász:
A képmagnó szerintem jó szó.

@pocak:
Ezek tök jó dumák, de nem hiszem, hogy bármi valóságalapjuk lenne. Végzett nyelvész, és gondolom, a doktori fokozatot sem osztják csak úgy.
Humperdickk: "Nemzeti Magyar Nyelvstratégiai Intézet. Úgy szarabb. "

Ez így nem is jó, mert internácionalista, és minden nyelvre vonatkozik.
Helyesen: Magyar Nemzeti Magyarnyelvstratégiai Intézet

De lehet inkább: Kovács Pál Magyar Nemzeti Magyarnyelvstratégiai és Nyelvújító Emlékintézet
@Püspök utcai gombaszedő: Javasolsz valamit elfogadásra, miután már meg van a következő, de még titkolt állásod.
@kéne egy nick: Megnéztem a publikációs listáját, beleolvastam az e-nyelv elmentett fórumába és ismerem valamennyire az egyetemi politikát - ezek után pocak állítása teljesen plauzibilisnek tűnik.
@Bűvös Vadász: A képmagnó se jó: magnó, magnetofon, ezek sem "ősmagyar" szavak. Talán inkább képfelvevő-lejátszó, ha már...:)
Az Elnök Úr szerintem a következőket látná szívesen:
Tűnjön el az ABC-ből :ly,ty, zs,gy,ő,í,ú,ű,cs, dzs.
A mondat elején ne kelljen nagybetűt írni, ne kelljen kettős betű,a nevek kezdődhetnek kisbetűvel stb,, az sem baj, ha ezentúl senki sem érti a másikat, de ép ettől lesz igazán Magyar!
Különben is teljesen mindegy, mert megindokolják, hogy végül is az Ő unokája írta a szöveget, de még nem jár oviba, úgyhogy csodagyerek, hiszen már ír!
A zsibvásárban használt képernyőt akartam venni.Kérdem az eladót:mennyi a képernyő?Válasz:az nem képernyő hanem monitor!Kérdem:képernyője nincs?Válasz:nincs.Tovább mentem.
Az utóbbi időben csak sztorikat lehet hallani,történeteket nem,és még sorolhatnám.
Ennyire hiányos a magyar nyelv hogy ennyi idegen szót használunk?
@kéne egy nick: Ezek tök jó dumák, de nem hiszem, hogy bármi valóságalapjuk lenne. Végzett nyelvész, és gondolom, a doktori fokozatot sem osztják csak úgy.

Ááááá dehogy!
Például DR. Dajcs tomcsi.
@Püspök utcai gombaszedő: (Mit jelent egyébként az, hogy "ajánlásokat tenni"?)

Ez k..vajó!
Röhögtem nagyon! Elteszem emlékbe!
@manya48: A képmagnó se jó: magnó, magnetofon, ezek sem "ősmagyar" szavak. Talán inkább képfelvevő-lejátszó, ha már...:)

Kevés!
Képes rovásírás tegez!
kizárt, hogy elnevezésként kielégítő lenne a Magyar Nemzeti Nyelvstratégiai Intézet önmagában; a reptér példájából következően lennie kell előtte egy magyar hírességnek, akinek semmi köze a nyelvi dolgokhoz, lehetne pl. Bem tábornok, Gundel Károly, Ganz Ábrahám, avagy Kogutowitz Manó MaNeNyeSI
@egy hülyemagyar: azért én nem vennék mérget rá, hogy mongyuk az ernyő szót nem valami alantas külföldiből vettük át (de nincs itthon etimológiai szótár sajna, meg a neten se).
@pocak: az ernyő ismeretlen eredetű ("finnugor egyeztetése, iráni és török származtatása téves"), a kép viszont török...
@don B: kösz.

valaki pakolhatna fel a netre czuczor-fogararsit, nem lenne baj éppen.
@don B: esküszöm, többször is kerestem. mindegy, eddig is sejtettem, hogy nem vagyok teljesen komplett.
Pali a páston. Illetve a kispadon.A Csapat küzd, a Pali szurkol, viszi a vizet. Csak a balhét nem.
Ja, ez nem az OLIMPIA?
Minek ide nyelvőr bizottság? Ha valaki nem tud írni olvasni a bársonyszékben, akkor tanítsák meg, ideje az van rá.
@pocak: a MEK-et érdemes megböngészni, fölpakoltak valami kanadai könyvtár digitalizált dolgaiból jó pár régi ritkaságot, első kiadású Széchenyik, pl. (sajnos, alig kezelhető, böhöm pdf-ekben)
Képzelem, amint elkezdik az átírást ABC sorrendben a nem magyar szavakkal. Vajon mire az F-hez érnek (fides), fel lesznek oszlatva?
@egy hülyemagyar:
Ugyanis a képernyő az nem egyenlő a monitorral, annak csak egy része, ő a katódsugárcső.
bumburnyáknak üzenem:

Az intézet neve legyen:
Budapesti Kovács Pál Magyar Nyelvstartégiai és Nyelvújító Emlékintézet.
@don B: amúgy azt a Budapest Liszt Ferenc reptér nevet milyen fogyatékos makimajom rakta így össze? vagy én vagyok hülye, hogy nekem értelmetlen?
Paca arcú Schmitt egy izom ember, vagyis sportoló. Nem tudom miért kell mást várni egy ilyen embertől. Erre képes. Sportolni, belevigyorogni a kamerába, érmet mutogatni, és ostobán írni-beszélni.
S a magyarságnak most meg is van a megfelelő legfelsőbb vezetője. Mi erre az emberre vagyunk képesek, mint csúcs-legfelső vezetője az országnak. Ezt tudtuk kitermelni a párt felülről felügyelő kormányváltásban. Ez is komcsi rezsim, csak ezt polgári összefogás rezsimnek csúfolják. Ilyen mini-buta-Sztálinokra vagyunk képesek. Messze még az igazi demokrácia.
@Humperdickk: Nemzeti Magyar Nyelvi Intézet. NEMANYI. Így kimarad a csúnya latin (görög, vagy mi de semmiképpen sem magyar) szó. A helyes kiejtése [nem annyi]
nyelvújítmányozunk, nyelvújítmányozunk?
ajaj..ez a Barom Szélkakas "aláíró" még bele mer pofázni a nyelvtanba??????? Vágja már valaki pofán! vagy köpje le!!!!!!!!!
Márpedig "helyes" (=kizárólagosan jó, egyedüli és csak az szép) nyelvhasználat nincs is (Nádasdy Ádám az ÉS-ben):
www.es.hu/index.php?view=doc;26577
@fuhur: Ej, ej, ti mind a rövidítésből indultok ki, pedig a leíró tartam a fontos! Inkább leszen az majd a Nemzeti Nyelvápolás Minisztérium esetleg Állam Titkárság (NENYÁMI, NENYÁTI) vagy Nemzetnyelv Fejlesztési Ügynökség (NENYEFÜ); a pontosabb pozicionálás érdekében természetesen kiegészülhet valamely, a nyelvért vesztes háborút vívó nemzeti nagyságunk nevével, pl. NE Ver­seghy Ferenc NYEFÜ.

Persze, az is lehet, hogy egyszerűen történelmi okokra hivatkozva minden témába vágó egybevonva Újbeszél lesz, intézeti háttér és lassan változó, ezért napi csaták igazolására alkalmatlan szabályozás nélkül.
Miből van az Elnök úrnak diplomája? Ahhoz kellett érettségiznie magyar nyelvből. Bár egyszer egy hasonló helyesírású fiatal kollégát megkérdeztem, hogy sikerült magyarból leérettségiznie. Azt válaszolta:"Jól tetszik látni, a pótvizsga szóbeli volt." Ha csak úgy nem...
Nem az a legnagyobb baj, hogy a köztársasági elnök nem tud helyesen írni, nincs ezzel egyedül. A szomorú az, hogy az országnak nem telik 1 azaz egy írástudó emberre, aki átnézné és kijavítaná a szövegeit. Ennek pedig két oka lehet:

1. A kormányzat nem tartja szükségesnek, mivel választottját (s ezáltal magamagát) annyira érinthetetlennek és felsőbbrendű intelligenciának tartja, hogy annak tökéletességébe nem barmolhat bele emberi lény.

2. Erre a viszonylag kis pénzes, de valós tudást igénylő pozícióra nem találnak rokont/barátot/belső körös párttagot, egy külsős pedig hogyan javíthatna ki egy kormánytagot, amikor az egyszerűen nem hibázik (lsd.: 1-es pont).

De vessük el a két okot, ilyet ne is feltételezzünk senkiről! (Cinizmusomért elnézést kérek.) Félre tréfa tehát, és nézzünk egy harmadik lehetőséget:

3. Van korrektora/lektora, de ő maga tartja szent tehénnek az elnököt, annyira felnéz rá, hogy még az elütéseit sem meri korrektúrajelekkel illetni. Ilyet sokat tapasztaltam ismert publicistákkal, íróemberekkel kapcsolatban: egyszerűen sok kolléga meg sem meri kérdezni, hogy mit akar az értelmetlen szóval/mondattal. Álljon itt erre egy kirívó, de megtörtént eset: következetesen biciglinek írta a biciklit egy ismert zsurnalista/író, és a magyartanár végzettségű korrektorkolléga, amikor rákérdeztem, miért hagyta úgy, azt mondta: biztos írói lelemény, szándékos(!) hiba, csak mi nem értjük világosan, mert átlagemberek vagyunk. Kijavítottam, ám mivel fiatal voltam, és gyermekkoromban is szerettem magyartanárokat nyelvtanra okítani (többségük utálja, mert száraznak tartja az irodalom mellett, így nem is tanítja szívesen), egyszerűen odamentem az ikonhoz, és megkérdeztem, mire a válasz ez volt: a fenébe, köszönöm!

Tanulság: Ne tiszteljünk semmit FELTÉTEL NÉLKÜL ezen a teremtett világon, tiszteljünk viszont mindenkit annyira, hogy igenis kijavítsuk, ha hibázik, ha nem vagyunk biztosak benne, legalább vessük föl neki. Bárki legyen is, ennyit mindenképp megérdemel.
Nem akarok nagyon reklamálni, csak kicsit, de igen régen nem volt itten új poszt. van remény rá, hogy majd lesz?
"Csak egynél kisebb nyereményszorzóval mernék fogadni, hogy szempillantás alatt fel fog állni a Magyar Nyelvstratégiai Intézet, a Manyesi (amit, persze, MANYESI-nek kell majd írni, külön pont lesz rá az új helyesírási szabályzatban)."

Eddig nyertél. Szabályzat még nincs rá, de a Megoldások magazinja várja a villámleveleket!!

"Villámlevél: mm@mtv.hu."

Stratégia már van, "intézetet" meg találtak.

És bocs, ha bármi hibát vétettem fentebb, én csak rajongó vagyok.
Eljött az átvágások hete: Hantamanus Holnapnyesi.
süti beállítások módosítása