korrekt orr

Az online olvasószerkesztő édes keservei, avagy terjed az internet, romlik a nyelv, de ha arra vetemedsz, hogy belepofázz mások szövegipari termelvényeibe, tartsd észben, hogy a tanító néninek nem volt mindig igaza.

Utolsó kommentek

  • Közbiztonság Szilárd: "újságíró, vagyis olyan ember, aki hivatásszerűen foglalkozik szöveggyártással, tehát az átlagos m... (2021.01.19. 21:30) A kongruencia sejtelmes köde
  • Közbiztonság Szilárd: @is: Hát ez sajnos nem igazán állja meg a helyét. @crix: Ez azért elég szomorú. Mármint hogy ne... (2021.01.19. 20:17) A csúnya fiúk szíve
  • Közbiztonság Szilárd: @GG: Igen, mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás. Pl.: Józsi és Borcsa kutyája (több birtok... (2021.01.19. 20:00) A csúnya fiúk szíve
  • Közbiztonság Szilárd: @GG: Mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás. Pl.: Józsi és Borcsa kutyája (több birtokos, eg... (2021.01.19. 19:56) A csúnya fiúk szíve
  • Alienita999: Szia! A dátumokra lettem volna kíváncsi... A -tól-ig-ra... Ha számokkal írjuk. Meg a dátumok közö... (2017.03.12. 11:35) Nagykötőjel-kiskötőjel biszbaszok
  • Utolsó 20

Szabad tárgyszavak

adilkno (1) akadémia (1) akadémiai kiadó (1) alexandrin (1) alkotmány (2) árpádsáv (1) avakumica rejtély (2) avakum avakumovics (2) balázs géza (1) ba be ban ben (1) bereményi géza (2) beszéd (1) betegségnevek (1) birtoklásmondat (4) birtokos jelző (4) birtokviszony (4) cím (2) címmondat (2) critical art ensemble (1) cseh tamás (3) datadandy (1) deme lászló (1) dialektikus materializmus (1) diger (1) egybeírás különírás (19) egyetem (1) egyeztetés (5) eheti (5) élet és irodalom (2) emléklemez (1) érettségi (1) ételnevek (1) etimológia (1) e partikula (1) fiala jános (1) fizikális (1) fókusz (2) főnévi igenév (1) gajra megy (1) harmadik mozgószabály (2) határozatlan névelő (1) határozószó (1) helyesírás (37) helyesírási reform (5) helyesírási szabályzat (5) hibát vét (1) hülyepress (2) humor (1) idegen címek (1) idegen összetételi tagok (3) idézőjel (1) igekötő (3) igemódosító (2) igevivő (2) infinitívusz (1) iskola (1) jambus (1) jelzők sorrendje (1) jövevényszavak (1) júzer (1) kálmán lászló (2) kazinczy (2) kémia (1) kémiai nevek (1) kényszerkötőjel (2) kognitívdisszonancia redukció (2) kóka jános (1) komment (2) kommentzombi (1) kontrasztív topik (2) kontra miklós (2) közélet (1) köznevesülés (1) köznyelv (2) központozás (4) kultúrbunkó (5) kultúrház (1) lakoff (1) lanstyák istván (1) látszik lenni (1) lecsó (1) legkevesebb (1) leiterjakab (1) lingvicizmus (1) magánhangzók hosszúsága (1) második mozgószabály (3) mássalhangzók hosszúsága (2) matthew fuller (1) melocco (1) mintegy (1) mondattan (2) mozaikszavak (1) mta (1) mti (1) mutató névmás (3) nádasdy ádám (3) nagykötőjel (2) nefmi (1) nekrológ (1) névelő (1) névelős idegen tulajdonnevek (2) ni alak (1) nyelv (2) nyelvhelyesség (3) nyelvi alapú tahózás (3) nyelvi jogok (1) nyelvi mítoszok (9) nyelvművelés (18) nyelvstratégia (1) nyelvtan (6) nyelvtudomány (2) ökölszabály (2) orosz józsef (1) ortográf cirkusz (12) pagertéty irma (1) pleonazmus (1) politikai (2) politikai nyelv (1) radnóti (1) rájnis józsef (1) reklám (1) rendezvénynevek (1) sajtónyelv (5) sajtónyelvi patronok (4) sándor klára (2) schmitt pál (3) segédige (1) szaknyelv (1) számok helyesírása (1) személyes névmás (3) szintaxis (2) szociolingvisztika (1) szólásmondás (1) szőrszálhasogatás (12) tautológia (1) terpeszkedő kifejezések (1) tgm (1) többszörös összetételek (1) toldalékok kötőjelezése (2) topik (2) tulajdonnevek (1) újságírás (1) uj péter (1) vaskalap (8) Verseghy (1) Versegi (1) vonatkozó névmás (1) Felhő

Elátkozott vesszők 623. r.

2010.04.17. 11:47 don B

 via donb.tumblr.com

10 komment

Címkék: helyesírás szőrszálhasogatás központozás

A bejegyzés trackback címe:

https://korrektor.blog.hu/api/trackback/id/tr41928984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Édes isten! Mit lehet rugózni a központozáson... Ha a posztoló tekintettel lenne arra, hogy nem grammatikusok, hanem nyomdászok találták föl, talán megértené azt is, hogy az olvasást könnyítő jelelés, nem pediglen valami élőnyelvi szerkezet hív tüköre.
Dehamár. Ortográfusék ott az akadémián szokták úgy érezni, hogy mivel (az elnevezésük is mutatja) írásjelek, ezért a helyesen írás vérverejtékkel összehordott eszmeisége nem nélkülözheti a rájuk vonatkozó magvas útmutatást. Viszont a fentebb említett ok miatt nem lehet például az egybe-külön/írás vaskövetkezetességével szabályozni, ezért csak néhány esetre adnak vitathatatlan erejű példát. Ezek egyike éppen a több(,) mint. Nincs előttem, s így szó szerént nem bírom idézni.

Ha a mint a majdnem ellentéteként szerepel, akkor nem teszünk eléje vesszőt: több mint tudás, bölcsesség; több mint lakás, otthon. Ha összehasonlítás szava (és ebben a mennyiségi is benne van), akkor teszünk: több, mint száz; több, mint az okosság; jobb, mint otthon; kék(ebb), mint az ég. Van egy harmadik használata: alkalmazták mint mérnök = mérnökként alkalmazták; jelen volt mint tanu = tanuként volt jelen -- ez esetben sincs vessző (mert nem összehasonlítás).

Szóval kell a vessző. A többi stimt.
Szerintem Zsadon meghibbant.
@pg2: „Nincs előttem, s így szó szerént nem bírom idézni.” Kár. Ui. rosszul tetszik tudni.
index.hu/kultur/korrektor/vesszo01/
index.hu/kultur/korrektor/vesszo02/
index.hu/kultur/korrektor/vesszo03/
stb. stb.
@yarisugi: Meg. Már évtizedekkel ezelőtt.
@don B: Nem tetszem tudni, vélekedtem csupán; bár ez, a ’szerintem’ elhagyásával kelt pongyola fogalmazásom miatt, nem derülhetett ki. Reméltem viszont feltételezését, mégha ex cathedra nem is kézenfekvő megközelítés. El kell ismernem, benéztem, vagyis vélekedésem hibás, -- s így nem is nevezhető tudásnak, miként azt a „rosszul tudás” -- amúgy nyelvünkben hason tőről fakadó társaival bőséggel burjánzó, hm, szóvirág, mit virág!, folyondár -- is sugallja.
Amúgy szeretném hinni, hogy sem korom, sem előmenetelem nem teszi indokoltá a magázást; már csak azért is: ezen alakulatban segédigét volna muszáj feltételeznem. Ami, úgy-e, nincsen édes anyánk nyelvében.
@don B: Amúgy kifejtené, kedves bloggazda, utolsó sorocskámat, benne foglalt téves vélekedésemet (no meg a szűkre szabott terjedelmet) leszámítva miben is megy önmagára hivatkozásával szembe hirtelenjében odavetett első kommentem?
@pg2: erről inkább írok egy rövid posztot
@don B: ja, és nem szembemenésről van szó, hanem a szabál hatókörének rossz felismeréséről
korrektúrázom a betegtájékoztatót, csuklóból törlöm a vesszőt a kevesebb, mint 1 mmol nátriumot tartalmaz-ból aztán kapom vissza a reklamációt, hogy nem tartottam be az EMEA által előírt szentírást, jelesül:
www.emea.europa.eu/pdfs/human/ewp/HU%20-%20Excipients%20Annex.doc
süti beállítások módosítása