korrekt orr

Az online olvasószerkesztő édes keservei, avagy terjed az internet, romlik a nyelv, de ha arra vetemedsz, hogy belepofázz mások szövegipari termelvényeibe, tartsd észben, hogy a tanító néninek nem volt mindig igaza.

Utolsó kommentek

  • Közbiztonság Szilárd: "újságíró, vagyis olyan ember, aki hivatásszerűen foglalkozik szöveggyártással, tehát az átlagos m... (2021.01.19. 21:30) A kongruencia sejtelmes köde
  • Közbiztonság Szilárd: @is: Hát ez sajnos nem igazán állja meg a helyét. @crix: Ez azért elég szomorú. Mármint hogy ne... (2021.01.19. 20:17) A csúnya fiúk szíve
  • Közbiztonság Szilárd: @GG: Igen, mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás. Pl.: Józsi és Borcsa kutyája (több birtok... (2021.01.19. 20:00) A csúnya fiúk szíve
  • Közbiztonság Szilárd: @GG: Mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás. Pl.: Józsi és Borcsa kutyája (több birtokos, eg... (2021.01.19. 19:56) A csúnya fiúk szíve
  • Alienita999: Szia! A dátumokra lettem volna kíváncsi... A -tól-ig-ra... Ha számokkal írjuk. Meg a dátumok közö... (2017.03.12. 11:35) Nagykötőjel-kiskötőjel biszbaszok
  • Utolsó 20

Szabad tárgyszavak

adilkno (1) akadémia (1) akadémiai kiadó (1) alexandrin (1) alkotmány (2) árpádsáv (1) avakumica rejtély (2) avakum avakumovics (2) balázs géza (1) ba be ban ben (1) bereményi géza (2) beszéd (1) betegségnevek (1) birtoklásmondat (4) birtokos jelző (4) birtokviszony (4) cím (2) címmondat (2) critical art ensemble (1) cseh tamás (3) datadandy (1) deme lászló (1) dialektikus materializmus (1) diger (1) egybeírás különírás (19) egyetem (1) egyeztetés (5) eheti (5) élet és irodalom (2) emléklemez (1) érettségi (1) ételnevek (1) etimológia (1) e partikula (1) fiala jános (1) fizikális (1) fókusz (2) főnévi igenév (1) gajra megy (1) harmadik mozgószabály (2) határozatlan névelő (1) határozószó (1) helyesírás (37) helyesírási reform (5) helyesírási szabályzat (5) hibát vét (1) hülyepress (2) humor (1) idegen címek (1) idegen összetételi tagok (3) idézőjel (1) igekötő (3) igemódosító (2) igevivő (2) infinitívusz (1) iskola (1) jambus (1) jelzők sorrendje (1) jövevényszavak (1) júzer (1) kálmán lászló (2) kazinczy (2) kémia (1) kémiai nevek (1) kényszerkötőjel (2) kognitívdisszonancia redukció (2) kóka jános (1) komment (2) kommentzombi (1) kontrasztív topik (2) kontra miklós (2) közélet (1) köznevesülés (1) köznyelv (2) központozás (4) kultúrbunkó (5) kultúrház (1) lakoff (1) lanstyák istván (1) látszik lenni (1) lecsó (1) legkevesebb (1) leiterjakab (1) lingvicizmus (1) magánhangzók hosszúsága (1) második mozgószabály (3) mássalhangzók hosszúsága (2) matthew fuller (1) melocco (1) mintegy (1) mondattan (2) mozaikszavak (1) mta (1) mti (1) mutató névmás (3) nádasdy ádám (3) nagykötőjel (2) nefmi (1) nekrológ (1) névelő (1) névelős idegen tulajdonnevek (2) ni alak (1) nyelv (2) nyelvhelyesség (3) nyelvi alapú tahózás (3) nyelvi jogok (1) nyelvi mítoszok (9) nyelvművelés (18) nyelvstratégia (1) nyelvtan (6) nyelvtudomány (2) ökölszabály (2) orosz józsef (1) ortográf cirkusz (12) pagertéty irma (1) pleonazmus (1) politikai (2) politikai nyelv (1) radnóti (1) rájnis józsef (1) reklám (1) rendezvénynevek (1) sajtónyelv (5) sajtónyelvi patronok (4) sándor klára (2) schmitt pál (3) segédige (1) szaknyelv (1) számok helyesírása (1) személyes névmás (3) szintaxis (2) szociolingvisztika (1) szólásmondás (1) szőrszálhasogatás (12) tautológia (1) terpeszkedő kifejezések (1) tgm (1) többszörös összetételek (1) toldalékok kötőjelezése (2) topik (2) tulajdonnevek (1) újságírás (1) uj péter (1) vaskalap (8) Verseghy (1) Versegi (1) vonatkozó névmás (1) Felhő

Ortográf seggrepacsi celebekkel

Ortográf Cirkusz

2009.11.09. 00:03 don B

 Ne szarozz te se ezzel a helyesírás nevű marhasággal, lám, én is mekkora jani lettem nélküle.

39 komment

Címkék: helyesírás ortográf cirkusz helyesírási reform helyesírási szabályzat akadémiai kiadó

A bejegyzés trackback címe:

https://korrektor.blog.hu/api/trackback/id/tr611507867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mondjuk a meghívólevél elég vicces ennyi hibával (legalábbis én a vesszőhibát is hibának veszem). Pláne egy ilyen esemény meghívójában.

"Az a szövegiparos, aki nem ismeri a helyesírási normát, rosszul fogja a reszelőt."

Ezt az igét, amivel nagyon egyetértek, hirdethetnéd az Index, Velvet, Total Car stb. szerkesztőségében fellelhető botcsinálta firkászok (az újságíró azért kicsit túlzás rájuk) körében is.

"Magunk is szót emeltünk már öt éve is az ellen, hogy a „szótárpiac tele van hígvelejű, pofátlan senkik okádék szemetével”."

Khmm... Tök egyetértek, csak hát ennek fényében vicces az Osirist meg mintegy etalonként felhozni és alkalmazni, merthogy az is pont ilyen (és cikizésként említett kollégád találta meg leginkább a méltó helyét és rendeltetését). Az MTA nyelvi bizottsága (vagy hogy nevezik pontosan) azt ugyanúgy nem hagyta jóvá, ahogy a többit sem. És hát vannak is benne hibák meg következetlenségek szép számmal.

(Mondjuk az "ésvagy" förmedvényedet azért nehéz lesz megbocsátani, még jó, hogy csak 1-2 indexes hígagyú vette komolyan.)
Talán el lehetne érni, hogy az akadémiai jelzőt csak azok használhassák, akiknek van némi közük az MTA-hoz.
A saját portá(l)t kellene végre kisöpörni! Ez az "át vagyok verve" jellegű böszmeségekkel tarkított szöveg, tévedés ne essék, az indexen megszokott nyelvi barna kalács. Nem túl hiteles, mivel ismét "át vagyok verve", "magyarán" átvertetek...
Hát, ez bizony nagggyon gáz.
Pláne, ha hozzátesszük, hogy a számomra érthetetlen okok miatt sztárolt Bárdos András magyar-történelem szakos tanárként végzett, ma pedig - szégyen és gyalázat - a Színművészeti Egyetemen rektorhelyettes, tanszékvezető és egyetemi docens.
Mindenesetre Máté Krisztina igazi foltja őnekije, mert férjéhez hasonlóan ő is gagyi módon és fülsértően rossz hangsúlyozással olvasta havi sok-sok pénzért a híreket.
Ennek ellenére természetesen Krisztina asszony is tanár a fenti "egyetemen".
Hát akkor miért csodál-KOZunk, hogy minden-KInek ilyen döcög-VEMEGY a hírol-VASás, vagy a-KÁRMÁR a papír nélküli élőbeszéd is?
A felsorolt példákat harmadikos kisfiam egy hibával írja (a kerekasztal...-t még nem tanulták).
A nagyobbak hibátlanul.

o
"Az a szövegiparos, aki nem ismeri a helyesírási normát, rosszul fogja a reszelőt. A magyar szövegiparos többnyire rosszul fogja."

Azért valljuk be, hogy pontosan ugyanez elmondható az Indexes újságírók jókora részéről is. Néha címlapon is akkora otrombaságokat lehet olvasni, hogy az már fáj - holott gondolom addigra, mire kijutnak egy főoldalra ezek az anyagok, addigra már át kellett volna esniük a korrektúrán.
A cikkel -- meg sok hozzá hasonlóval -- az az első gondom, hogy szerzője sem tesz különbséget a különféle vonatkozó névmások között, csak az "ami" van meg neki. Legalább két helyen rosszul. Ennyit a saját portáról.
a leggázabb viszont a senkiházi MTA okoskodása és a valóságtól elrugaszkodott szabályok erőltetése.
(pl: kiskötőjel-nagykötőjel).
@székelyrobi: merhogy at "át vagyok verve" az germanizmus, székely ember olyatat nem mond a pici szájával? A székelyek napjait már úgy is megszámolták (meg vannak számlálva, dajcsul), úgyhogy nem releváns a véleményed.
@Lobra: jogos, sokszor amely lett volna helyesebb, izé, szebb, izé, véleményesebb
@Leonard Zelig: Elvannak menve otthonról? Ha én azt mondom Zelig úr agya helyén macesz gombóc van az csúnya antiszemitizmus volna. De ez a nyilt magyar gyalázás tők kósher, a belem kifordul!
kedves donB hol korrektorkodik? mert nekem ugy tunik, hogy az indexnel egy szal korrektor sincs.
En nem vagyok szuper helyesiro, de gyakran fajdalmat okoznak az indexes cikkekben elofordulo sulyos hibak, de olyanok, amit a cikk egyszeri atolvasasanal kiszurjak a zsemet. Parszor mar szovatettem cikkiroknak, de leszoktam rola, amiota donB valaszra sem meltatott (a hiba meg ugy maradt a cikkben) es egy masik eset ota, amikor a cikkszerzo azzal vedekezett valami provence-i temaju es cimu film kapcsan, hogy azert nem javitja ki a hibas Provance szot a cikkben, mert a film cimet hibasan irtak. Ezert neki ragaszkodnia kellett hozza !?
Ami a sajtómunkásokat illeti, van egy hatékony megoldásjavaslatom: minden hiba 5 százalékpont levonás a honoráriumból. Elég hamar összeszednék magukat. Mondjuk donB-t utálnák kellőképpen. Cserébe viszont jól kereshetne azzal, ha nem vesz észre egy-két hibát :).
@székelyrobi: Te ritka nagy PENIS SINISTER INFORTUNATUS MINOR vagy
Jelentem, az én gimnazistáim túlnyomó többsége érettségire megtanulja a magyar helyesírás szabályait. A legtöbbjük képes alkalmazni is. Majd - hiszitek, nem hiszitek - egyszerűen ELFELEJTIK, mert nem kell figyelniük rá. Egyrészt ott van a gépeken a helyesírás ellenőrzésére szolgáló program, másrészt meg úgysem szól érte senki, hogy ha valamit nem jól írnak, hanem egyszerűen elgépelésnek tekintik vagy TOJNAK RÁ. És ha én olyankor a magyar nyelv romlásáról merek írni, akkor őskonzervatív mamutnak, rugalmatlan vaskalaposnak, sőt - figyelem! - jobbikosnak titulálnak!!!

Az a legszebb, amikor az általános nyelvi igényesség is politikai kérdéssé lesz...
@Leonard Zelig: magyar vitakultúra, gratulálok. Majdnem elment a kedvem a kommenteléstől, annyit azonban leírnék, hogy az 1-4. osztályt Romániában, a többit pedig Svédországban jártam ki, életemben nem tanultam magyar nyelvtant, átlagos mennyiségű magyar nyelvű irodalmat olvasok, mégsem okozott gondot egyik példa sem a posztban. Akkor viszont felmerül a kérdés, hogy Máté Krisztáék meg a többi pojáca, akik feltehetően többnyire Magyarországon jártak iskolába, tanultak magyart, netán valamiféle újságíróképzésen is részt vettek - ezek az emberek mit csináltak egész életükben, hogy ennyire nem megy a helyesírás? Hol voltak nyelvórákon? Egyáltalán mennyit olvasnak ezek az emberek? Hiszen a helyesírás tudása legkönnyebben úgy rögzül, hogy olvasol-olvasol és megmarad benned a helyes forma, aztán ha elírást látsz, szinte zsigerből reagálsz, hogy az rossz. Nekem fogalmam sincs arról, hogy mi a mozgószabály, mégis tudok helyesen írni (többnyire).
Germanizmus: Erdélyben nagyon használjuk, 'el vagyok menve' teljesen hétköznapi, a 'le van lógva a farka' ugyan nem, de a 'macska fel van mászva a fára' teljesen elfogadott a beszélt nyelvben legalábbis :)
@Leonard Zelig: magadat minősited,) a te betegséged meg, appenia dolorosa magna, azér' fáj ennyire)
Az egész helyesírási szabályzattal a legnagyobb baj, hogy nem felhasználóbarát, mivel nincs mögötte rendes közmegegyezés, de még szakmai konszenzus sincs. Az utóbbi nyilvánvalóan nem meglepő, mert jópárszor felizzott már az ortológus-neológus vita modern változata, ezt meg mi szívjuk meg, akár a torkosborz (avagy torkos-borz, ha a borzzal ellátott torkosra gondolunk). Ez a mozgó-baromság csak megnehezíti az életet, főleg, hogy a nyelvi normák elsődleges statuálói sem tartják be őket (ahogy a szerző is rámutat erre kiválóan). Az emberek nagy része a dátumok, illetve számnevek helyesírására sem képes ("29.-én" és társai), súlyos központozási hibákat vét. Én úgy gondolom, hogy méltánylást érdemelne a szabályok újragondolása, átdolgozása.

A hetvenes években volt egy javaslat, hogy írjanak mindent kötőjellel. Hát ritka bután néznének ki a szövegek tőle (de legalábbis szokatlanul), de még az is egyértelműbb lenne, mint a "hatályos" (vicc, mert mitől az?) szabályozás.
Hát bakker ez tök kúúl poszt volt szvsz. Helyesírás 4ever.
:DDDDDD

ps.: Én kérek elnézést!
1. A helyesírás nem törvény, hanem ajánlás.
2. Egy adott szöveg helyesírása a szöveg megjelenésének egyik kreatív tulajdonsága, egy másik ilyen például a tördelése.
3. Ezek a kreatív tulajdonságok akkor is megjelennek illetve értelmeződnek, ha a szöveg készítője nem fejtett ki semmilyen tevékenységet a tulajdonságok létrehozása vagy befolyásolása céljából.
4. Ha egy szöveg helyesírása, tördelése, egyéb kreatív tulajdonsága (pl. a tartalma!) nem tetszik, akkor nem fogadjuk be, a szerző nem ért célt stb. Így jártunk. Így járt a szerző.
----
A HTML formázási tökéletlenésge miatti tördelési hibákat az internet KÖVETELMÉNNYÉ, követendő stílusirányzattá tette a nyomtatott sajtóban.
A mobiltelefonok tökéletlen fényképező- és videóképességeit az elterjedtségük stílusirányzattá teszi a vizuális kultúrában.
A web2 és szociális média mindenek felett valósága az amatőrizmust, dilettantizmust is egyetemesen elterjeszti, következésképpen az elavult, régi mesterségbeli szabályoknak megfelelő műveket a befogadók tömege fogja "túl sterilnek", "túl tökéletesnek", "reklámszerűnek", "manipuláltnak" találni.
---
Mi az a hejesírás?
"Az a szövegiparos, aki nem ismeri a helyesírási normát, rosszul fogja a reszelőt. A magyar szövegiparos többnyire rosszul fogja."

Mostakkormivan??!! Rosszul fogja a reszelőt? Azt hittem, sajátos nyelvváltozatot használ! Nyelvi kissebség (sic!), akit üldözni már-már a rasszizmusra hajaz.:) Létezik általános helyesírási norma? Idesapám pofájábú' hideg is gyün, meg meleg is? - kérdezte az ifjú az ősrégi anekdotában. :)
Béla, amit leírtál szép és jó, egyet is értünk, de.

Hol voltál, amikor a címben "agyonlőtték" majd a leadben "hátbalőtték" a delikvenst? Hol voltál, amikor a meglopott játékos "mezítláb és papucsban" hagyta el a futballpályát? Hol voltál, amikor McCabe "új stadiont épít" a címben, majd a leadben "felújítaná a meglévőt"? Hol voltál, amikor László Csabát "100 százalékos többséggel szavazták meg" az év futballedzőjének skóciában? Hol voltál, amikor a női kézi válogatott "sikerrel jött vissza a húszgólos verésből", de amúgy kiesett? Hol voltál, amikor ki lett jelentve, hogy "Tiger Woods az első milliárdos sportoló", majd a leadben kiderült, hogy a 895 millió dollárt sikerült felkerekíteni?

Vagy idézzem be az egész f1blog-ot (persze azt az apró részét, amit nem az MTI írt)?
@don B: kösz. Ezzel egészen pontosan melyik kérdésemre válaszoltál? (költői)

Én mindenesetre három dolgot tettem ebből össze:

1.) nem számít, hogy ha ordító hibák vannak a címlapon, mert ilyen az Internet, továbbá bárkivel előfordul, nomeg az újságíróknak és szerkesztőknek nem dolga helyesen írni a mai világban.
2.) Nem javítod a hibákat, más se javítja a hibákat. Se Te, se a kollégáid nem tartják magukat felelősnek ezekért, mert ilyen az Internet, meg ilyesmi.
3.) Így viszont a fenti post egyszerű képmutatás.

De cáfolj meg kérlek. Persze csak miután kiszámoltad, hogy hányszor többen olvassák az Indexet, mint a fent említett szótárat :)
@partyface1973:
1. De, számít; de, dolguk nekik.
2. De, javítom, javítja mindenki - aki észreveszi, értesül róla, ÉS éppen módjában áll. De, minden szerző és szerkesztő felelős - és annak is tartja magát - minden szövegért, amihez köze van.
3. És ha az?
@don B: nos, akkor a probléma létezésében azt hiszem kiegyeztünk, már csak egy megoldást kellene találni.
@partyface1973: nem képmutatás. Generációs probléma. Zsadon B. Öreg. Nyavalyog, hogy régebben jobb volt. Szerintem is, de én is öreg vagyok. Spec az Akadémia is...
@székelyrobi: "appenia dolorosa" te nem tudsz latinul, Leonard Zelig meg tud. Először is helyesen "apenia dolorosa" = fájdalmas faszhiány.
Másodszor is csak nőknek lehet, a Leonard viszont férfinév - amitől lehet akár nő is. Viszont a rád alkalmazott jelzős szerkezet ugyan tükörfordtás, a rómaiak valaszínűleg nem így fejezték volna ki, hogy szerencsétlen kis balfasz.
@székelyrobi: Ez tetszett, a Korrektorblogon három mondatban nyolc (8) helyesírási hiba...

Azt, hogy a szabályzat csak ajánlás, nem törvény, tulajdonképpen az döntheti el, hogy jár-e valami büntetés az elejtett hibákért. Úgy látjuk, hogy nem. Sehol sem. Akkor pedig sajnos a jó helyesírás csak olyan követelmény, mint a társaságnak és helyzetnek megfelelő öltözködés, például. Nincs pontos előírás – mert a helyesírásra vonatkozó előírások sem elég pontosak –, és legfeljebb neheztelés vagy lenézés várja a súlyosabban hibázókat. Így végül is nem is nagyon van értelme szabályzatnak hívni a szabályzatot, és bírálni nem, csak vitatni érdemes a hibákat egy blogban is.

Egyébként van, amikor én is tudottan és szándékosan térek el az "ajánlástól". Például én nem veszem egy betűnek a dz-t, mert hülyeségnek tartom. Azért, mert az "edzés" szerkezetileg más, mint az "adjon", nekem mégiscsak erősebb a hangzásbeli hasonlóság, mint hogy azt a néhány, ritkán használt szót kivételként kezeljem. Szabálytalanságot követek el, és az úri társaság ezért engem majd fintorogva fog kerülgetni. Ennyi. De hol van az az úri társaság?
A nagykötőjelek használatának itt említett példáival egyébként egyetértek, logikusak, noha nem sokan fognak vele törődni ezután sem. De azért egy dolog sosem tetszett nekem. Az Alfa—Béta-Gamma labdarúgó-mérkőzésen mely csapatok vesznek részt?
@Androsz: zűrös ez az egy betű dolog, rémesen utáltam, amikor a gyerek másképp tanulta, mint én.
De.
Ha "ed-zés", akkor miért nem "kas-zálás"?!
Továbbá:
"Karos-széria" vagy "karosz-széria"? (Én tudom, hogy az utóbbi, de sokan nem...)
Szóval őrültség ez az egy betű dolog, de van benne valami rendszer.
@bbenoe: Igen, teljesen igazad van a kaszálással, csak nekem az a különbség, hogy amíg az "sz" és társai teljesen hétköznapi kétbetűs mássalhangzók, amelyeket naponta használunk ezer helyen, addig a "dz" egy olyan mássalhangzó, amellyel alig találkozunk, pláne elválasztott helyzetben. Ezért a néhány alkalomért én fölöslegesnek érzem egy kettős betű mássalhangzóvá történő kinevezését. Nem tudom elhinni, hogy ez olyan lényeges lenne, hogy a legtanultabbak kivételével mindenki által két külön betűnek vett, annak érzett morfémát különleges esetként kezeljük. Nem tetszik, ennyi. Van ilyen. Mondhatnám, hogy ha a szabályzat ezen erőlködik, akkor az akadémiai előírás miért íratná velem a gusztustalan bájtot a byte helyett, miközben nincs nyúton, sem bár. Meg a vesszőparipám, a szentesített nejlon (a nylon állítólagos kiejtéseként, ugye). Szóval kvittek vagyunk, én és a szabályzat, én így fogom fel a dolgot, és dacolok.

A karosszéria már más eset, ott a szó történetének, eredetének ismerete hiányzik, ami amolyan félvétség. Nekem kicsit abba a kategóriába sorolható, kicsit, mint például a kata-sztrófa, peri-sztaltika stb., amelyre a szabályzat azt mondja, hogy ha általánosan ismert az eredeti összetétel, akkor kell aszerint elválasztani. Mondhatjuk, hogy a karosszériának már nem ismert az eredete és kész. Itt már kicsit műveltségi vetélkedőbe megy át a helyesírás. Bár, elismerem, minden egyéb esetben is az.
@Androsz: nekem ilyen szándékos hiba a nyitva tartás helyett használt nyitvatartás.
@székelyrobi: "Át vagyok verve"..ez egy nyelvi babona, már volt róla szó a korrektorblogban, a lényeg, hogy Petőfi Sándor és Arany János is rendszeresen írt olyanokat, hogy "át vagyok verve" (sőt, Arany védelmébe is vette ezeket a szerkezeteket, mert akkortájt születtek az első "nyelvművelők") .. az iskolában tényleg úgy tanítják sok helyen, hogy ezek hibás formák, de nem germanizmus, nem hibás, ez ősmagyar és gyönyörűszép.. korrektorblog releváns posztját meg lehet keresni.
Ha Zsadon Béla az Index olvasószerkesztőjének nevezi magát, akkor talán azzal kéne foglalkoznia, hogy az Indexen ne legyen annyi helyesírási hiba! De ha még az ember eredendően könyvtáros is, akkor kurvára nem itt kéne fikáznia! Tudja, az a bizonyos kaptafa...

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából:

Az olvasószerkesztő a kiadásra szánt szövegek nyelvi ellenőrzésével foglalkozik. Helyesírási és nyelvhelyességi hibákat, elütéseket, tárgyi tévedéseket, valamint stílusbeli hibákat javít. Nevezhető még nyelvi lektornak, kéziratgondozónak is.
Szerencsésnek tartom, hogy nyelvőreink továbbra sem hagynak túl sok teret az önkényeskedésnek, mondjuk, hogy valaki GOMBÁS KÖRÖMKEZELÉSt hirdethessen. (Ami szomorú, nyolc főiskolás csak körülbelül 20 perc alatt fejtette meg ezt a problémát).

Persze durvább is lehet a feladat, például a 'különbözeti-termelői-forgalmiadó-visszatérítés' esetében, amit így biztosan nem szabadna írni, csak senki sem tudja, hogyan.

Nagyon tetszett a példa a kis- és nagykötőjelek használatáról. Isten őrizz, hogy elhagyjuk!

Az kétségtelen, hogy az élet nem mindig következetes. Különösen botrányos a helyzet a nem-latin betűs írású nyelvekből angol-magyarított szavaknál, neveknél. Magam sem merem leírni, hány éves a Tojotám, nem is szólva a görög, kínai vagy arab nevek átírásáról. Dubaj viszont már megjelent, hál' istennek.

Halálra bosszant, hogy negyedművelt firkászok egyre következetesebben arra használnak idegen szavakat, pl. a bombasztikust , amit soha nem jelentett: a meglepetés, a bomba erejével ható. (Helyesen: dagályos).

Végre föl kellene venni a harcot az egyik mai főellenség, az idióta, szervilis nyugatnyaló Déli Pointozás, shopolás, celebelés és bizniszcenterezés ellen. (Legyünk azért igazságosak, a dallamos földalatti szavunkból nem ma csinált valami barom metrót, mert hogy így rövidebb, meg hogy a szegény turisták, meg hogy Moszkvában is ez van, meg hát nehéz lenne fölismerni a nagy F-eket az utcán).

Legyetek elnézők, ha itt is találtok néhány hibát. Nem vagyok nyelvész. Örülök, ha megírjátok.

Annyi való igaz, hogy stiláris vagy más okokból mindenkinek jogában áll néha kicsit önkifejezni vagy magamutogatni, azért mégis muszájna megvédeni politikai preferenciáinktól függetlenül is gyönyörű közös kincsünket. Éljenek a nyelvnácik! (Amennyire lehet, következetesen.)
nem azért mondom, de:
"Azt az egy példányt, amit munka közben négy-öt másik hírfaragó munkatársával kellene cafrangosra nyálazzanak "

Szerintem ez így helytelen. Helyette:
1. amit munka közben négy-öt másik hírfaragó munkatársával kellene, HOGY cafrangosra nyálazzanak
2. amit munka közben négy-öt másik hírfaragó munkatársával kellene cafrangosra nyálazNIUK

A "hogy" elhagyása vagy a ragozási hiba általában erdélyből származó magyaroknál vehető észre, no meg pestiek körében. Nem tudom, mi az összefüggés, de nekem bántja a fülem.
@Coyote82:

meg kell értsd
meg kell, hogy értsd
meg kell értened
meg kell, hogy értened

csak az utolsót nem használjuk magyarul...

(az más kérdés, hogy nem vagyok biztos benne, a hogy elé itt is vessző kell)
derék dolog ez a magas erkölcsi ívet feszítő minta írás. persze a suszter cipője, eset kis jó indulattal. még kevesebb jó indulattal meg annyi, hogy ha már erről írsz, legalább javítsd ki a nagyon szembeötlő helyesírási hibákat. áldjon isten.
süti beállítások módosítása