korrekt orr

Az online olvasószerkesztő édes keservei, avagy terjed az internet, romlik a nyelv, de ha arra vetemedsz, hogy belepofázz mások szövegipari termelvényeibe, tartsd észben, hogy a tanító néninek nem volt mindig igaza.

Utolsó kommentek

  • Közbiztonság Szilárd: "újságíró, vagyis olyan ember, aki hivatásszerűen foglalkozik szöveggyártással, tehát az átlagos m... (2021.01.19. 21:30) A kongruencia sejtelmes köde
  • Közbiztonság Szilárd: @is: Hát ez sajnos nem igazán állja meg a helyét. @crix: Ez azért elég szomorú. Mármint hogy ne... (2021.01.19. 20:17) A csúnya fiúk szíve
  • Közbiztonság Szilárd: @GG: Igen, mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás. Pl.: Józsi és Borcsa kutyája (több birtok... (2021.01.19. 20:00) A csúnya fiúk szíve
  • Közbiztonság Szilárd: @GG: Mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás. Pl.: Józsi és Borcsa kutyája (több birtokos, eg... (2021.01.19. 19:56) A csúnya fiúk szíve
  • Alienita999: Szia! A dátumokra lettem volna kíváncsi... A -tól-ig-ra... Ha számokkal írjuk. Meg a dátumok közö... (2017.03.12. 11:35) Nagykötőjel-kiskötőjel biszbaszok
  • Utolsó 20

Szabad tárgyszavak

adilkno (1) akadémia (1) akadémiai kiadó (1) alexandrin (1) alkotmány (2) árpádsáv (1) avakumica rejtély (2) avakum avakumovics (2) balázs géza (1) ba be ban ben (1) bereményi géza (2) beszéd (1) betegségnevek (1) birtoklásmondat (4) birtokos jelző (4) birtokviszony (4) cím (2) címmondat (2) critical art ensemble (1) cseh tamás (3) datadandy (1) deme lászló (1) dialektikus materializmus (1) diger (1) egybeírás különírás (19) egyetem (1) egyeztetés (5) eheti (5) élet és irodalom (2) emléklemez (1) érettségi (1) ételnevek (1) etimológia (1) e partikula (1) fiala jános (1) fizikális (1) fókusz (2) főnévi igenév (1) gajra megy (1) harmadik mozgószabály (2) határozatlan névelő (1) határozószó (1) helyesírás (37) helyesírási reform (5) helyesírási szabályzat (5) hibát vét (1) hülyepress (2) humor (1) idegen címek (1) idegen összetételi tagok (3) idézőjel (1) igekötő (3) igemódosító (2) igevivő (2) infinitívusz (1) iskola (1) jambus (1) jelzők sorrendje (1) jövevényszavak (1) júzer (1) kálmán lászló (2) kazinczy (2) kémia (1) kémiai nevek (1) kényszerkötőjel (2) kognitívdisszonancia redukció (2) kóka jános (1) komment (2) kommentzombi (1) kontrasztív topik (2) kontra miklós (2) közélet (1) köznevesülés (1) köznyelv (2) központozás (4) kultúrbunkó (5) kultúrház (1) lakoff (1) lanstyák istván (1) látszik lenni (1) lecsó (1) legkevesebb (1) leiterjakab (1) lingvicizmus (1) magánhangzók hosszúsága (1) második mozgószabály (3) mássalhangzók hosszúsága (2) matthew fuller (1) melocco (1) mintegy (1) mondattan (2) mozaikszavak (1) mta (1) mti (1) mutató névmás (3) nádasdy ádám (3) nagykötőjel (2) nefmi (1) nekrológ (1) névelő (1) névelős idegen tulajdonnevek (2) ni alak (1) nyelv (2) nyelvhelyesség (3) nyelvi alapú tahózás (3) nyelvi jogok (1) nyelvi mítoszok (9) nyelvművelés (18) nyelvstratégia (1) nyelvtan (6) nyelvtudomány (2) ökölszabály (2) orosz józsef (1) ortográf cirkusz (12) pagertéty irma (1) pleonazmus (1) politikai (2) politikai nyelv (1) radnóti (1) rájnis józsef (1) reklám (1) rendezvénynevek (1) sajtónyelv (5) sajtónyelvi patronok (4) sándor klára (2) schmitt pál (3) segédige (1) szaknyelv (1) számok helyesírása (1) személyes névmás (3) szintaxis (2) szociolingvisztika (1) szólásmondás (1) szőrszálhasogatás (12) tautológia (1) terpeszkedő kifejezések (1) tgm (1) többszörös összetételek (1) toldalékok kötőjelezése (2) topik (2) tulajdonnevek (1) újságírás (1) uj péter (1) vaskalap (8) Verseghy (1) Versegi (1) vonatkozó névmás (1) Felhő

Kálmán László, a nyelvész

2007.07.12. 12:13 don B

Kálmán László nyelvész belekavart a Fidesz népszavazási projektjébe azzal az egyszerű módszerrel, hogy ő is megfogalmazott három kérdést, és beadta őket az OVB-nek.

Annak, aki tudni szeretné, ki az a Kálmán László, és hogy mi járhat a fejében, ajánlanék néhány olvasmányt. Mindenek előtt egyik kedvenc könyvemet, a Nádasdy Ádámmal közösen írt Hajnali hárompercesek a nyelvről címűt. Aki olvasott már Nádasdy Magyar Narancs-beli Modern Talking sorozatából valamit, tudja, mire számíthat.

Aztán mindenkinek, aki meg szeretné szagolni, mi a franc az a nyelvtudomány, annak ott a Trón Viktorral közösen írt Bevezetés a nyelvtudományba. Jelzem, kimondottan élvezetes olvasmány.

Ha már nyelvtudomány, akkor egy rendes leíró mondattan. Sőt két mélyrepülés: Konstrukciós nyelvtan és Lexikalista elméletek a nyelvészetben.

Mellesleg Kálmán nyakig benne van egy szövegértési és szövegalkotási kompetenciát fejlesztő oktatási programcsomagban (PISA, ugye). Ajánlom a hozzá való Friderikusz-interjút, meg a magyartanároknak írt nyílt levelét.

Kálmánnak izgalmas publicisztikai munkássága is van, jellegzetes darabja volt a Pincei bogár, ortodox nyelvápolók tömegei kaptak tőle szívszélhűdést.

Nem ragozom tovább, az MTA Nyelvtudományi Intézetének főmunkatársa, az ELTE BTK Elméleti nyelvészet szakcsoportának docense, az Erasmus Kollégium vezető tanára stb., szakmai életrajza nyilvános. Publikációinak java is hozzáférhető, tapasztalataim szerint megéri turkálni köztük, én legalábbis sokat köszönhetek neki.

49 komment

Címkék: kálmán lászló ortográf cirkusz

A bejegyzés trackback címe:

https://korrektor.blog.hu/api/trackback/id/tr81116596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

most erre mit mondhatnek? olyan ez amikor eloszor azt irja egy kommentre hogy: "elso..."
Ugyanaz a lényege mindkét sornak, de a Kálmán László féle néz csak ki úgy, mint amit ki lehet írni szavazásra... szerintem...
"játszódj, fiam, csak játszódj..."

nyelvemlék az 50-es évek elejéről...

(J. A. gymnasorium [dr. Domokos Pál Péter])

Hitler Adolf 2007.07.12. 13:52:54

Javaslom, hogy járjunk túl egymás eszén.
A férj járjon túl a feleség, a feleség a férj eszén. Apa a fia eszén, fiú az apa eszén. Orvos a beteg, beteg az orvos eszén. Anya a gyermeke, gyermek az anyja eszén, stb. stb.
Mindenki törekedjen arra, hogy járjon túl a másik eszén, akinek pedig sikerül, azt tüntessük ki, akinek az eszén pedig túljártak azt röhögjük ki és rúgjuk seggbe.
Osztán, ha mindenki túljárt mindenki eszén akkor jövök én.
A Déli Krónikában hevesen tiltakozott a docens úr, hogy ismerne bárkit is az MSZP-ből, ezt tette az a pojáca szépfiú Mesterházy is. Az SZDSZ-ről nem nem állította ugyanezt. Van ott is egynéhány nyelvész. Itt van például a mi drága képviselőnőnk,a Sándor Klára.Még nem láttam errefelé. El kéne dönteniük,politika vagy tudomány. Így együtt elég hiteltelen az egész.
Engem az sem erdekelne, ha Nobel dijas lenne, nem esem hasra elotte. Azzal, hogy benyujtotta a harom kerdeset, tanubizonysagot tett arrol, hogy mennyire hianyzik a logika az eletebol. Ha valoban lenne nemi esze, rajohetne, hogy ezzel nemcsak a Fidesznek tett keresztbe (keresztbe tett barkinek is egyaltalan?), hiszen ugyanigy megnehezitette az mszp kampanyat is. Hogy fog utobbi part majd kampanyolni? Draga szavazoplogarok, legyetek szivesek az elso harom kerdesre, Kalman elvtarsnak koszonhetoen IGEN-nel, a maradek negyre NEM-mel valaszolni? Sok huho semmiert.

Gratulalok ezuton is Kalman urnak, mintapeldaja annak, amit rosszmajubb termeszettudos korokben a bolcseszekrol mondani szokas.
álljunk meg egy szóra! ezek a nyelvészek már mindenhol ott vannak. perverz szadeszos orális kielégüléssel összefüggő összeesküvést gyanítok.
"csi

Emberünkről a bátyuskája Kálmán C. György is eszembe jut. A múltkori Rubiconban olvastam róla a következőket, az ominózus 1972-es márc. 15. kapcsán:

" Egy másik társaság, Fábri Péter, Kálmán C. György és társai a Váci utcában vonuló tömeg mellé csapódva először provokatív kérdéseket tettek fel ("tulajdonképpen mit akartok?"), majd amikor a tömeg megállt és elkezdte énekelni a Himnuszt, akkor ők az Internacionálét énekelték. Ettől a rendőrök teljesen zavarba jöttek, letartóztatásukra nem került sor, de május elején őket is beidézték és kihallgatták. "

finom"

Végre! Egy kis civil kurázsi! Már annyira kellett. Valaki a népből (közülünk, akik elmegyünk szavazni, vagy otthon maradunk) vette a fáradtságot és megpróbált javítani közös ügyeink folyásán. Nem politikai, hanem nyelvészeti okból. Nekem nagy könnyebbséget jelentene, ha a népszavazás előtt nem kellene fellapoznom a jogszabálygyűjteményt, hogy kikeressem a 2002. június 15-i állapot szerint hatályos, termőföldről szóló 94. évi törvényt. (Tegye fel a kezét, aki fejből tudja! Na, úgy tűnik, nem kell szégyenkeznem.) Ha elmegyek szavazni, akkor csak tudnom kellene, hogy mire is adom le a voksomat. Köszönöm Kálmán Lászlónak, nem csak azt, hogy megspórolta számomra a törvénykönyv böngészését. Hanem az érzést, hogy van beleszólási lehetőségünk, ha van merszünk meg egy kis gógyink is.

EgyKettőHáromNégy 2007.07.12. 15:03:27

Egymás mellé téve a két kérdéssort feltünő a Fidesz megfogalmazásainak magyartalansága. Fel kell tenni végre a kérdést: MAGYAROK EZEK EGYÁLTALÁN? Vagy igaza volt Csurkának és ők is a New York - Tel Aviv - Bukarest - Moszkva titkos összeesküvés részei? Gyanakszom.
tzatziki:

Mondjuk kampányolhatnának azzal, hogy gondolkozzon a nép, és ne csupa igent meg nemet jelöljön, hanem azt, ami az ő érdeke. Nem párttagságot számolunk, hanem népszavazást tartunk.
Nev: korrekt. Csak idehaza ez az ossznepi gondolkodas sajnos nem mukodik.
Észhez kellene már térni! Emberek! Ne hagyjuk országunkat teljesen tönkretenni vad, jobboldali bandáknak, a FIDESZ vezetésével! Nyerjenek teret az értelmes emberek, párt állástól, vagy szimpátiától függetlenül. Nagyon sokba kerül egy népszavazás. Az országnak változtatásra, fejlődésre, reformokra van szüksége.

Abrakapokusz 2007.07.12. 17:32:01

Olvasom a Friderikusz-interjút:
K. L.: ..."A tanárnak ebben főleg szerevezőszerepének kellene lennie, nem pedig az, hogy megmondja az igazat."...
Nem kell megmondani az igazat?
Honnan is hallottam már ezt olyan sokszor mostanában?:)))

Szabad Erika 2007.07.12. 19:40:03

Kedves don B! Először is klassz az olvasmánylista! :) De az tévedés, hogy a Kálmán-féle leíró mondattan a generatív elméletet követné, hogy, ahogy írod, "generativista" lenne. A könyv _leíró_ munka, nem _elméleti_. Tehát nem célja átfogóan az emberi nyelvekről mondani valamit, megmagyarázni az egyes nyelvek szerkezeti eltéréseit stb., hanem a magyar mondatok alapvető típusainak szerkezetét akarja felsorolni. Azaz azt próbálja megvalósítani --- nyelvtudományos alapokon --- amit az "alany--egyvonal, állítmány--kétvonal" stb.-re épülő hagyományos nyelvtan mondattani fejezete képtelen.
Üdv, egy kálmánista nyelvészféleség
Kedves Erika, kösz a helyreigazítást, gyorsan kihúztam. (Nem tudom, miért ökörködtem bele azt a jelzőt, pedig olvastam a könyvet...)

Szabad Erika 2007.07.12. 19:57:17

Abrakapokusz, az idézett szöveget, azt hiszem, nem értelmezted megfelelően. (Szövegértés-szövegalkotás rulez! -- ahogy Kálmán és társai mongyák és csinálják :-) )

A mondat értelme az, hogy az iskolának abba az irányba kell elmozdulnia, ahol nem a tanár a főszereplő, hanem a tanuló, ahol a tanár nem az igazságosztó szerepében tetszeleg, és nem azt várja a tanítványától, hogy visszamongya az igazságot (amelynek ő, a tanár az egyetlen, végső letéteményese). Kritikus gondolkodás, különböző álláspontok egymás mellett, saját álláspont, érvek, viták -- ilyen rémeket emleget ez a Kálmán.

Remélhetőleg sikerül nekik, amit kitaláltak, és a most felnövő generációk már másképp (értőbben) állnak majd hozzá, pl. hogy messzire ne menjek, a politikai-közéleti vitákhoz. Mert az se más, szövegértés és szövegalkotás :-)

Minthogy a névszavazásra benyújtott kérdések sem szólnak másról...
K.L.az elkúróbrigád túlbuzgó talpnyalója, meglelkesitett kuglibáb,kivörösödött fejjel fütyülő nyelvrendőr,alkalmi önkéntes szerencsétlen!!!!
bacsa, köszi a bemutatkozást!

Schultze őrgy. 2007.07.13. 19:20:19

Ez elegáns volt, urak! A nyelvész egy tetszetős mozdulattal küldte padlóra az okostojásokat. Brávó!
zsóka,
engem felháboritott ez a tudós félisten és
igyekeztem a blogokban használt néha "ultrainteligens" becsmérlő szavak helyett,kisé lágyabb,elfogadhatóbb hangon kifejezni mérgemet. Bocs !!!!
bacsa, most forduljon el mindenki, és húnyja be szemét, fogja be fülét, olyat teszek, amit nagyon nem kellene, de annyira jól esik: te egy kapitális fasz vagy.
Tisztelt uraim és hölgyeim! Örömmel látom, hogy végre van bátorság, hogy a jobb oldali Sületlenségeket tetten érjék. Eddig a népszasvazás demokratikus volt a jobb számára, azomban ha a bal megszolal, rögtön jelzökkel illetik. \"Tudos félisten\" Én nem ismerem az urat de az biztos, hogy csak azt csinálta amit mások. Élt demokratikus jogaival. Bizony az igazság nem tetszik sokaknak, ráadásul minösithetetlenül reagálnak és megprobálják lejáratrni. Ne hagyjuk!

DrBarika May a nyelvművelés újtörője · http://www.leszbisator.blogter.hu 2007.07.14. 05:14:19

lol annyira :)))tük barcsicsajszimmal, hogy a Nádcsy Ádcsy bá' után végre még valaki ki meri mondani, hogy márpedig nyelviromlás nincsen!
Öri! Ez volt az az aribácsi, aki széjjelszopatta a fidcsik szjcsiját? A gecibe, ez tett volt! A faszom tele volt már ezzel, hogy a büdös fideszállatok nem fogják föl, hogy a demokrácia intézményei nem eszköz, hanem keret!

Marika Bay a nyelviműveltség ujjtörője · http://www.tudomalizmo.blogter.hu 2007.07.14. 05:25:01

Tanképp a bónyolúltság síkjáról az egyszerűség síkján úgy teríthető széjjel egyenletesen minden, hogy amit a büdösfideszállatok a szájukra vesznek, annak az ellenkezőjét kell igaznak hirdeni, és örizni neki, de kultúráltan ám:
Hedvig Malina szlovák diáklány, amikör az arcával öklén ütötte magát
Tóth Ilona büdöskurva ellenforradalmár, aki agyonszurkált és injekciózott egy rendteremtő erőt.
És így tovább kellene ezt folytatni, ha a jobbosok preferálják Alumínium Grófot, akkor fogadjuk el a román népbíróság ítéletét.

A büdös bozgorok kisajátították maguknak Matieul Mare de Hunodeiault -lehetne ez is egy tudományoscél!

Vagy az állat magyarkodókat letromfolni Dr Jan Slota slovenska hungarológus professzor antropológiai fölfedezéseivel!

A fasznak vették a kezükbe a népszavazás intézményét a fideszálattok! Vessenek magukra a kurvaannyukat.

technical devil 2007.07.14. 11:18:53

A két hülye Pokorni meg Szijjártó ott várakozott a folyoson vagy egy órát,hogy beadhassák a kérelmet Kálmán meg gy laza mozdulattal küldött egy e-mailt!!! Hehe! És gondoljatok bele ez a két ember számit a fidesz agyának! :)
K.L. nyilvánvalóan nem nyelvészként, hanem állampolgárként tett beadványt az OVB-hez. Próbálkozott ezzel már más is az elmúlt hónapokban, csak nem járt sok sikerrel:

w.blog.hu/2007/04/25/ingyenebed_ingyensor

Mellesleg kíváncsi vagyok, hogy ki szerint melyik kérdés a korrektebb:

A kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a földterület megművelőjét illesse meg első helyen elővásárlási jog termőföld vásárlása esetén?"

vagy

B kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy 2002. június 15-i állapot szerint hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerinti - családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?".

Akár nyelvileg, akár tartalmilag, akár politikailag. Valószínűleg ez az igazi kérdés.
Igazad van, ez az igazi kérdés. Sokan azt sem tudják a FIDESZ kérdéséről megállapitani, miről szól, csak annak alapján X-elnek, aki erősebben hatott rájuk. Bennem viszont újabb kérdés merül fel. Ki hazudik nagyobbat? Az aki az öszödi beszédet elmondta /aki végighallgatta a teljes szöveget, az tudja!/, vagy az, aki ilyen népszavazási kérdést tesz fel? Ha majd az emberek erre a kérdésre tudják a választ, akkor lesz értelme népszavazást tartani.
A nyelvészetnél jobban érdekel, mit jelenthet a Don B nevében a bé. Van tippem, de előbb agyalok. Volt itt néhány megnyilvánulás, - amit ti, koca szörfösök kommentnek hívtok, noha szimpla hozzászólás, alias hsz. Ezeket a szemétdomján kukorékoló kiskakas kipenderítette. Napok óta készültem írni, de hétvégén nem működött a regisztráció. Ez a blog.hu pont az olyan IQ-nyomoroncoknak lett kitalálva, mint a topic-gazda, nevezzük blogtulajnak vagy bánom is én minek. Szóval ez a hely a frusztrált kis pöcsök szemétdombja, ahol szemetelgetnek, mert a klaviatúrhából kiöklendeztett hányás leginkább csak szemét. Szemét, de olyan, ami fölött a kurtapöcsűeknek hatalmuk van. Jogilag: birtok- és tulajdonjog áll fenn. Lássuk be, valahol igazuk van ezeknek a szellemi éhenkórászoknak, a tulajdonlás, a birtoklás átvitt értelemben azt jelenti, hogy hatalommal bírok a dolog fölött.
No de, elég-e ez a talmi hatalom ahhoz, hogy ezek a szellemileg és talán fizikailag is molesztált fosadékok rátelepedjenek a csodálatos mátrixra, a virtuális szabad térre, és szétbasszák azt a hülyeségeikkel? - Hát kedves Don B, szerintem nem. Szóval, engem megnyugtatna, ha a fajtád kiveszne az internetről, és inkább a szobátokban rejszolnátok véresre ványadt pöcsötöket, mint itt rontjátok a levegőt.

És most törölheted, te nyomoronc!
Hu! Nagyon örülök, hogy Biomechanoid nem lett törölve! Mond, miért gyötröd magad? Talán nem kéne egy ilyen helyen töltened az időd, fáradtságot nem kimélve végigolvasnod ezt a" szemétdombot".Ajánlom neked, keresd a hozzád közelebb eső dolgokat, mondjuk olvass pl. szépirodalmat, hallgass komolyzenét, nézz meg egy-két jó filmet. Hidd el, jó hatással lesz Rád. Amit itt összehoztál , az hogy a Te szavaiddal éljek "jobblenne ha kiveszne az internetről, mint hogy itt rontja a levegőt". Próbálj meg olyan stilusban hozzászólni, hogy ne sért vele másokat. Nagyon köszönjük!
Veszettül hörögsz, te szellemi fogyi picsa. A klasszikus szépirodalmi műveket mind olvastam, amit érdemes volt, és kinőttem. A klasszikus zenét, - amit te komolyzenének nevezel - nem kedvelem túlzottan. Többnyire unalmas vinnyogás, de akadnak érdemes művek is. Az én szintemen nem szükséges sznobnak mutatnom magam. Elég, ha felismerem Grieg Peer Gyntjét, vagy Borogyin Igor hercegét. Bach és Beethoven túl populáris, azzal legfeljebb a te fajtád tudna menősködni.
Nem mellesleg az internet az én fajtámé, nem a tiétek, rühes korcs. Hogy miért? - Mert én képes vagyok bármilyen szinten kommunikálni. Veletek így kell, mert ilyenek vagytok. Tolerancia nuku, saját nyammogásotoktól élveztek. Amikor én témát nyitottam eddig bárhol, - és elhiheted, évekkel hamarabb fedeztem fel az internet világát, mint te - sosem töröltem senkit. Ez alapelv. Nem érdekel mit és hogyan ír, a lényeg a közlés. Én meghallgatok bárkit, bárhogyan fogalmazza meg, mit akar, és ki is ő. Nem hőbörgök, hogy "hú ez anyázik, az meg zsidózik, a harmadik meg trágár szavakat használ". Ezt ti csináljátok, szellemi éhenkórászok, aluliskolázott tahók. Éppen ezért nem az én mondataim a sértőek, hanem a ti létetek.
zsóka, nem érdemes, én már a web előtt a hálózaton ültem, és annyi ilyen óvodáshoz volt már szerencsém. A levegő része errefelé.
don B és a többi "klaviaturából kiöklendezett hányadék"!!!!!
Ha a ti magas kultúráról tanuskodó szavaitokhoz(don B:2007.07.13. 21:33:39)hasonlóan fejezi ki magát valaki, miért kell törölni.
Talán zavart, hogy nekem is jól esett mikor kispriceltelek.Tele van a gépem ilyen sámáni szubkulturával rendelkező, tirpákbokrétás,
habzószályú nyelvtudósokkal.
____egy ovodás_______

A "szályú" azért nem szájú,hogy legyen min rágódjatok.
don B: teljesen igazad van, csak az amber amig él, remél. Mindig megpróbálom az egy esélyt, ha nem, hát nem. Ugy gondolom, a stilus maga az ember!

bacsa (egy büszke magyar akire ti idegen lelküek tojtok rá) 2007.07.19. 19:22:43

Lacika mester műveí::
Hajnalí 3 percesek a kunnilingvációrol.
Bevezetés a kunnilingváció tudományába.
Konstrukciós(magyarúl is írhatta volna)
kunnilingváció.
Lexikális elméletek a kunnilingvációban.
Oktatási programcsomagba csomagolt izgalmi görbe.
Pincei bogár KOMCSI magyarnyelvel foglalkozó szemét!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A sok szakszerű hozzászólás után én csak megköszönöm az ajánlott irodalmat.

Kedves Biomechanoid!
"Az én szintemen nem szükséges sznobnak mutatnom magam."
Azt nehéz lenne.

Macska János (közelsemnyelvész) 2007.08.09. 08:59:48

Hát, ez szép! Olvasva cikket, amely közepes, és olvasva a hozzászólásokat, amelyek frenetikusak, derűs reggelt sikerült magam köré varázsolnom. Különösen a Mrozek Tangojára emlékesztető berthesgadeni Adolf hozzászólása tetszik.

Nehéz nem kimondani, hogy az álértelmiség, áltudósainak, valódi hatalomgyakorlásáról van itten szó, valódi pénzért.

Hajrá Kálmán! Előre az önmegvalósítás rögös útján!
Kálmán László impozáns nyelvészi teljesítménye mindezidáig csak egy főmunkatársi beosztást tett elérhetővé számára. Őszintén reméljük, hogy az OVB-hez benyújtott három, merőben szakmai, politikailag teljesen független kérdése után (melyeket a benyújtás utáni ötödik percben Lendvai Ildikó is nagyra értékelt) végre felível a karrierje.
Kicsit késve, de érdeklődve olvasom a véleményeket.
A termőföldről szóló kérdést nem tudom értelmezni.

Ki az, aki "megműveli" a földet?
- a traktoros, aki vezeti az erőgépet?
- a növenytermesztési szakmérnök, aki utasította a munkára?
- az agrár-részvénytársaság vezérigazgatója, aki mindkettőjük főnöke?
- az Rt részvényesei?
Így vagy úgy minden nyelvtudományi érdeme mellett ez az alak egy hitvány politikai bérenc nyilván nem titok melyik oldalé. Fujjjjjj.
A nyelv tüönkretétele, vagy romlásának elősegítése feltehetően a gondolkodásmód leépítésének a lehetősége. Úgy tűnik Kálmán nemcsak politikai téren bérenc, hanem e téren is. A magyar nyelv szerencsére a művelői által fejlődött és szerencsére a magyart beszélők túlnyomó többsége nem sajtó-, vagy rádió- vagy tv-munkatárs, nem hivatásos nyelvész... Így van remény a nyelv eredezi értékeinek és szépségének megőrzésére, amikor ez a magyarul beszélő idegen réteg kipusztul
soelmo:
Gondolom, nem csak a nyelvészettel állsz így, hogy jobban értesz hozzá, mint a szakmabeliek.

Neked mi a foglalkozásod? Mindegy, én ahhoz jobban értek! Sőt, te nem elég, hogy nem értesz a szakmádhoz, még direkt kárt is okozol folyamatosan! Na! Vágod?!

iosephus sovieticus 2008.07.03. 19:40:09

Szörnyű a cikk. Kálmán Lászlót inkább álnyelvésznek tartom. Nem értek a témához, de qrvára idegesít, hogy lenézi, hülyének tart olyan embereket, mint pl Grétsy László, Balázs Géza, Deme László, Lőrincze Lajos, Wacha Imre. Bármelyikőjük kisujjában több van, mit ennek a kálmánlászlónak a fejében.
Kálmánlászló, hülye-e vagy?
Tényleg nem értesz a témához. És nyugodtan idegesítsen. Bármi. Engem pl. nem idegesít, h hozzáértés nélkül minősítesz embereket. Van, aki ilyen. Nyilván nem kell adni a "véleményükre".
„a demokrácia intézményei nem eszköz, hanem keret!”

Mi a különbség?
Nagyon tetszik a téma, hihetetlenül szellemes az a bizonyos email - szellem van benne! Legalább olyan polgárpukkasztóan eredeti az Internacionálé éneklése a Váci utcában 72' március idusán. (...)
A fentebb említett neves nyelvvédőkből sajnos ez a szellem hiányzik, ez a kifinomult érzékenység az ésszerűtlen dolgokra, nyelvben(és beszédben)politikában, hétköznapokban. Ők a Gittgyűjtő Egyesület (1948-1989). A Kálmánokat pedig nem bírja elviselni egy gittegylet, mert nem a gittet rágják, hanem példát mutatnak a civil kurázsira.
süti beállítások módosítása