korrekt orr

Az online olvasószerkesztő édes keservei, avagy terjed az internet, romlik a nyelv, de ha arra vetemedsz, hogy belepofázz mások szövegipari termelvényeibe, tartsd észben, hogy a tanító néninek nem volt mindig igaza.

Utolsó kommentek

  • Közbiztonság Szilárd: "újságíró, vagyis olyan ember, aki hivatásszerűen foglalkozik szöveggyártással, tehát az átlagos m... (2021.01.19. 21:30) A kongruencia sejtelmes köde
  • Közbiztonság Szilárd: @is: Hát ez sajnos nem igazán állja meg a helyét. @crix: Ez azért elég szomorú. Mármint hogy ne... (2021.01.19. 20:17) A csúnya fiúk szíve
  • Közbiztonság Szilárd: @GG: Igen, mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás. Pl.: Józsi és Borcsa kutyája (több birtok... (2021.01.19. 20:00) A csúnya fiúk szíve
  • Közbiztonság Szilárd: @GG: Mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás. Pl.: Józsi és Borcsa kutyája (több birtokos, eg... (2021.01.19. 19:56) A csúnya fiúk szíve
  • Alienita999: Szia! A dátumokra lettem volna kíváncsi... A -tól-ig-ra... Ha számokkal írjuk. Meg a dátumok közö... (2017.03.12. 11:35) Nagykötőjel-kiskötőjel biszbaszok
  • Utolsó 20

Szabad tárgyszavak

adilkno (1) akadémia (1) akadémiai kiadó (1) alexandrin (1) alkotmány (2) árpádsáv (1) avakumica rejtély (2) avakum avakumovics (2) balázs géza (1) ba be ban ben (1) bereményi géza (2) beszéd (1) betegségnevek (1) birtoklásmondat (4) birtokos jelző (4) birtokviszony (4) cím (2) címmondat (2) critical art ensemble (1) cseh tamás (3) datadandy (1) deme lászló (1) dialektikus materializmus (1) diger (1) egybeírás különírás (19) egyetem (1) egyeztetés (5) eheti (5) élet és irodalom (2) emléklemez (1) érettségi (1) ételnevek (1) etimológia (1) e partikula (1) fiala jános (1) fizikális (1) fókusz (2) főnévi igenév (1) gajra megy (1) harmadik mozgószabály (2) határozatlan névelő (1) határozószó (1) helyesírás (37) helyesírási reform (5) helyesírási szabályzat (5) hibát vét (1) hülyepress (2) humor (1) idegen címek (1) idegen összetételi tagok (3) idézőjel (1) igekötő (3) igemódosító (2) igevivő (2) infinitívusz (1) iskola (1) jambus (1) jelzők sorrendje (1) jövevényszavak (1) júzer (1) kálmán lászló (2) kazinczy (2) kémia (1) kémiai nevek (1) kényszerkötőjel (2) kognitívdisszonancia redukció (2) kóka jános (1) komment (2) kommentzombi (1) kontrasztív topik (2) kontra miklós (2) közélet (1) köznevesülés (1) köznyelv (2) központozás (4) kultúrbunkó (5) kultúrház (1) lakoff (1) lanstyák istván (1) látszik lenni (1) lecsó (1) legkevesebb (1) leiterjakab (1) lingvicizmus (1) magánhangzók hosszúsága (1) második mozgószabály (3) mássalhangzók hosszúsága (2) matthew fuller (1) melocco (1) mintegy (1) mondattan (2) mozaikszavak (1) mta (1) mti (1) mutató névmás (3) nádasdy ádám (3) nagykötőjel (2) nefmi (1) nekrológ (1) névelő (1) névelős idegen tulajdonnevek (2) ni alak (1) nyelv (2) nyelvhelyesség (3) nyelvi alapú tahózás (3) nyelvi jogok (1) nyelvi mítoszok (9) nyelvművelés (18) nyelvstratégia (1) nyelvtan (6) nyelvtudomány (2) ökölszabály (2) orosz józsef (1) ortográf cirkusz (12) pagertéty irma (1) pleonazmus (1) politikai (2) politikai nyelv (1) radnóti (1) rájnis józsef (1) reklám (1) rendezvénynevek (1) sajtónyelv (5) sajtónyelvi patronok (4) sándor klára (2) schmitt pál (3) segédige (1) szaknyelv (1) számok helyesírása (1) személyes névmás (3) szintaxis (2) szociolingvisztika (1) szólásmondás (1) szőrszálhasogatás (12) tautológia (1) terpeszkedő kifejezések (1) tgm (1) többszörös összetételek (1) toldalékok kötőjelezése (2) topik (2) tulajdonnevek (1) újságírás (1) uj péter (1) vaskalap (8) Verseghy (1) Versegi (1) vonatkozó névmás (1) Felhő

Kókát? Azt!

2008.03.06. 22:06 don B

Adjon világos választ a Fidesz arra, hogy egy transzparensen kikre gondol, amikor azt mondja, hogy március 9-én „eltöröljük őket” – mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke Veszprémben.
[...]
Kóka János egy transzparensre utalt, amelyet Veszprémbe érkeztekor látott a város legforgalmasabb útja fölött kifeszítve, és amelyen ez állt apró, szinte olvashatatlan betűkkel: vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj, majd hatalmas betűkkel: „Igen, eltöröljük őket!” Úgy tűnik, ez a Fidesz kampányzáró szlogenje, jegyezte meg a pártelnök.

A pártelnök rámutatott: az „eltöröljük őket” szöveg a magyar nyelv szabályai szerint félreérthetetlen, hiszen „az őket kifejezés személyekre és nem fogalmakra vagy tárgyakra vonatkozik”.
[...]
„Szeretném, ha a Fidesz vezetője kiállna a kampány végén, és magyarázatot adna arra, hogy március 9-én ismét lángba szeretné-e borítani Budapest és a nagyvárosaink utcáit.”

Édesjóistenem. Hőn szeretett és mélyen tisztelt pártelnök úr (sőt: Pártelnök Úr)! Kegyed egy marha. Nem tetszett figyelni a magyarórán. Vagy inkább annyi politikustársához (és újságíró kollégámhoz) hasonlóan nyelvoltalmi babonák és ápoltbeszéd-ügyi ökölszabályok csapdájában tetszik rabul ejtve lenni.

Mondta volna, hogy az a plakát finoman aljas kétértelműséggel azt sugallja, hogy. De hogy „az őket kifejezés személyekre és nem fogalmakra vagy tárgyakra vonatkozik”, az „a magyar nyelv szabályai szerint” tényszerűen nem igaz (vagy legalábbis nem ilyen egyszerű).

Előkotortam négy éve írt röpke dolgozatomat (1. rész: ők azok, 2. rész: ők azok 2.), amelyben az Új magyar nyelvtan segítségével összefoglaltam, hogy a magyar nyelvben egy korábban meghatározott valamire visszautaló elem (deixis) mikor személyes névmás, és mikor mutató névmás. Nem csak attól függ, hogy az a valami, amit a névmás képvisel, személy, illetve tárgy vagy fogalom. Vannak itt némi nyelvtani bekavarások is (azok aztán csak igazán a nyelv szabályai). Így hát, ha az a névmás a mondatban az állítmány mögött áll, és határozó, akkor bizony személyes névmás akkor is, ha az, amit képvisel, fogalom vagy tárgy:

János elkezdte a könyvet, de még nem végzett vele.
János elkezdte a könyveket, de még nem végzett velük.

(Mint látjuk, a mi Jánosunk se.) És nem azzal, azokkal. És ugyanez a helyzet, ha az a szerencsétlen névmás többes számú tárgy:

János megvette a könyveket, de még nem olvasta el őket.

És nem azokat. Ez, édesdrágajó pártelnök úr, így van magyarul. Meg ez is: vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj, igen, eltöröljük őket (amilyen barom világ van manapság, tényleg, de ez most nem tartozik ide). Csókolom.

 

 

215 komment

Címkék: kóka jános személyes névmás mutató névmás

A bejegyzés trackback címe:

https://korrektor.blog.hu/api/trackback/id/tr79368973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát, ez tényleg annyira egyértelmű, hogy pusztán az elsőség öröméért szólok hozzá.
Politikai vonatkozásokról nem beszélünk ezen a fórumon, a nyelvtani pedig annyira triviális, hogy csak klasszikusokat tudok idézni:
-Leülhetsz, egyes.
Itt a vége, fuss el VÉLE. ;-)
Van ebben az országban olyan, akit még érdekel, mit mond ez a beszédhibás makifejű? :)
Édesjóistenem.

Ha én mindenkit nekiállnék tételesen kijavítani, aki nyílvánosan pontatlant mond a szakmámról, hát nemigen aludnék ezentúl.
Azt sikerült kiötlenem, hogy többnyire így is lehetséges megérteni, a maga suta módján mit is akart mondani az illető, és mindenki jobban jár, ha a kioktató szakdumám bennem marad.

Igyunk a bátran kihagyott magas labdákra! :)
A nyelvet magyarórán tanítják? Ez új. És mielőtt nem volt nem is beszélt senki?
Korrektor járhatott volna hittanra vogy tanulmányozhatta volna a Talmudot. Akkor meghallaná, miről szól a szöveg:
"Fogadást tőn azért Izráel az Úrnak, és monda: Ha valóban kezembe adod e népet, eltörlöm az ő városait.
4 Móz. 21,3
És meghallgatá az Úr Izráelnek szavát, és kézbe adá a Kananeust, és eltörlé őket, és azoknak városait." A Fidesz plakát erre utal. Ha korrektor ismerné a szöveghagyományokat, akkor persze nem nagyképű lenne, hanem szerény.
Szerintem Kóka is nagyon jól tudja a magyar nyelv ide vonatkozó szabályait.

De nagyon viszketett neki, ezért hazudnia kellett egy jó nagyot.

Más magyarázat nincs.
Legalább a korrektor korrekt ebben az országban.
burlamaqui:
Gratulálok, sikerült a 6. hozzászólásban ZSIDÓZNOD!
A nyelvet magyarórán tanítják, ami irodalomból, meg nyelvtanból áll.
Példáulén sem beszélek helyesen magyarul,mert nem figyeltem. Az amit,amelyt stb... rendszeresen keverem, mint a magyarok 70 %.
Ezért volt igaza drága első tanító nénimnek, aki azt mondta, hogy nagyképűség kijelenteni, hogy tudunk magyarul... Max csak beszélünk.
Mentségemre szóljon, hogy nekem nem ez lesz a szakmám, éppen ezért nem mászok bele ilyen dogokba, és politikus sem vagyok.

Viszont Kosztolányi: Nyelv és lélek a kedvenc.

És ez is szórakoztatott. Gratulálok:)

gregor gysi 2008.03.06. 23:45:36

A Nyuszifog megint mellényúlt.
Hogy a fenébe tudott ez a dilettáns gnóm egy céget elvezetni.
Adócsalás folyamatosan, már az elender időkben is, majd az étterem, a ház és végül az elnökválasztás.Mindegy, hogy szétvágjuk a pártot,
"...ki ez a ruppótlan Fodor, mit moralizál ez itt.
Az ország egy cég, az ÉÉÉÉÉn cégem, és úgy is igazgatom."
Szerencsétlen sunyi nyuszifog.Nagyobb görény mint Fleto.
Off, de kapcsolódik: tegnap kirúgták a Hajdú-bihari Napló utolsó előtti korrektorát.
.
Merthogy az újságírók olvassák meg a saját cikkeiket. De a gond az, hogy az újságírókat és a szekesztőket már régen kirúgták. Helyettük minimálbéres betűgyártók dolgoznak, akik nem tudnak magyarul.
És milyen boldog volt mindenki, amikor tizenegynéhány éve a voralbergi gyökér megvette a keleti napilapokat.
Álljon itt a neve: Eugen Russ. Ő az: www.extradienst.at/pics/db/1031224779445_orig.jpg
.
R.I.P., Napló
Kedves burlamaqui!
Ha arra akart utalni amit leírtál, akkor miért nem mondta azt a Kóka?

Ezek a talmudisták még a nyelvünkbe is belekötnek, és megmondják hogyan kell értelmezni.
John42
Nagyon hülyének (vagy valami egész másnak) kell lenni ahhoz, hogy a Biblia idézését Károli Gáspár fordításában valaki zsidózásnak képzelje. Dehát ebben az országban ez is jól megy.
burlamaqi!
Ha nem tetszenek a magyar nyelv szabályai, be lehet adni az alija kérelmet!
Minden pillanatot megragadnak, hogy leantiszemitázzák a Fideszt és a másként gondolkodókat! burlamaqi szerintem te sem vagy normális! Ajánlom neketek a kókadt elnökötökkel együtt Sándor György mondását: "az antiszemitizmissal egyenragú bűn, ha valakire, aki nem az, ráfogják, hogy antiszemita. "

Ne tessék leantiszemitázni minket, kérem!
marosy
Érdekes lenne, ha Károli Gáspár alijázna, vagy őt oktatnád ki a magyar nyelv szabályairól.

Nálunk azzal a felirattal jött ki az önkormányzati lap, hogy "Dönthetünk!".

Ez legalább frappánsan kétértelmű, még a Bibliát se kell tudni hozzá..

Talmud helyett elemzésre javaslom ezt:
"Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2002. június 15-i állapot szerint hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerinti családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?"
Aszongya az első hozzászóló, hogy politikai vonatkozásokról nem beszélünk ezen a fórumon. Én marha meg boldogan olvasni kezdtem.

burlamaqui
Nekem elég ha te alijázol, mindenkinek jobb lesz.
talányos
Szentírási szöveget idézni, vagy arra utalni kétezer éve alapvető keresztény hagyomány. Mi köze ennek az antiszemitizmushoz vagy a vádjához?

KörmösPethőIfj 2008.03.07. 00:19:26

burlamaqui öcsike, Magyarországon mindenhez köze van az antiszemitizmusnak amihez mi azt mondjuk.

Úgyhogy húzódjál szépen vissza vagy hívom a fatert a fogóval, úgyis unja mostanság az ügyvédi irodát.
marosy
soha sem fogod megérteni, hogy a vizsolyi Biblia, az első magyar nyelvű Szentírás mit jelent a reformátusoknak és a magyar kultúrának.
"És ha valaki elvesz e prófétálás könyvének beszédeiből, az Isten annak részét eltörli az élet könyvéből" János Jelenései 22.19.
Talán még nem késő, hogy elkezdd olvasni, hátha javadra válik.

mackó testvér 2008.03.07. 00:30:27

burlamaqui: 1. Szentírás nálunk az a Biblia. 2. Szerinted ki olvassa itt a Talmudot, hogy arra asszociáljon? 0.1%? Hálistennek Horn Gábor és cinkosai már versenytársaikkal, Csurkáékkal egyenlő százalékra kerültek. 3. Ez egy nagyonis helyénvaló reakció. Mr President J Koka EXPLICIT a nyelvtanra hivatkozva mondta, amit mondott. Tehát ezt az állítását egy nyelvtan-szaki kell pontrategye. És nagyon jó, hogy pontratette, mert egy nagyon jó, életszerű példán keresztül két gyakran előforduló problémáról beszélt: politikusok öntelt okoskodásáról (amikor a szakemberek helyett ők osztják az észt) és gyatra nyelvi ismerteinkről.
Beszarás, már a zsidó szó, vagy bármely a zsidósággal kapcsolatos fogalom említése is antiszemitizmus???
Itt mindenki megkergült?

mackó testvér
A kettő ugyanazt jelenti és együtt
használják. Ez a Károli-biblia címe:
"Szent Biblia, azaz: Istennek Ó és Új Testamentomában foglaltatott egész Szent Írás. Magyar nyelvre fordította Károli Gáspár."
A nyelvhasználatnak a nyelvtörténet is része, aki nyelvtani szakember, annak abban is illik tájékozottnak lennie. A Talmudra azért utaltam,, mert Mózes könyvének szövegéről van szó. Sajnálatos, hogy a zsidó-keresztény hagyományra hivatkozni a mai magyar eszementségben a szokásos reakciót váltja ki ezen a blogon is.
zsotti:

Udv Magyarorszagon!
burlamaqui, de akkor azt állítod, hogy a korrektor a nyelvtan szabályait rosszul ismeri? nem helyesek a példái? káros amit mond?
Mikulás
Nem erről szól a történet, bár lenne vitám a korrektor nyelvtan és nyelvhelyesség felfogásával is. Itt egy politikai szövegről van szó, amelynél fontos, hogy mi a szándéka és hogyan érti az a közönség, amelynek szánják. Ha azt teszem fel, hogy a Fidesz támogatói között sok a vallásos ember, aki legalább egyszer olvasta a Bibliát, akkor lehetséges arra asszociálni, amit idéztem és amire Kóka hivatkozott, attól függetlenül, hogy a mai nyelvhasználat más szabályt követ.

Göbölyösi Minyontréner Koprofágia 2008.03.07. 01:29:26

burlamaqi, a magyar közbeszéd jelentésrétegei ma már igen kevéssé alapulnak bibliafordításokon, lévén hogy nem működik beszélői normaként a bibliai nyelv, illetve nem működnek így a fordítás fordulatai. Tetszik vagy sem.

Ilyesféle nyelvtörténeti relevanciával megképzett allúziók Jancsónál vannak meg Ottliknál vagy Wittgensteinnél. Nem egy bunkó politikai pártnál, aki még arra sem volt képes ráérezni, hogy a Terror Háza avatóján tán nem kéne Szabó Lőrinc szerelmesverséből vett idézetet rakni egy állami erőszakra utaló transzparensre, mivel a születésükkor teljesen más funciójú félmondatokkal való politikai kurválkodás fájdalmas sziszegést vált ki esetleg még egy bunkópolitikaipárt-hívőből is.

Más irányból: "aaaa múúúltat végképp eltörööölni..." Ismerős?

Bővér Lajos 2008.03.07. 01:30:29

Na de miér nem kontexusában teccik elemezni a problemát? hogy tudniillik van ez kampányjelszó, ami ugye ugye utal arra vizsolyiban, meg a talmudban, meg talán a "multat végképp" ben lévő "törlés"-re, és amugy grammatikailag helyesen a dijakra is, és e dualitásában mutassa meg a fidesz kampány ("ide jön az ezzel kapcsolatos értékelésem")-át, amire kóka mondott egy bődületes, jellegében a kijelentéssel majnem konkuráló marhaságot, ezt ráadásul alátámasztotta egy tanulatlanságról árulkodó téves bizonyítékkal, mely utóbbi csak a másodlagos probléma az előbbihez képest, merhogy azér ilyen irányú tájékozottságáról sok illúziónk nem lehet (én marha jó sztorikat hallottam róla e körben), hameg szerkesztett anyagról van szó, akkó még cikibb, mer súlyos humánpolitikai problémára utal, hogy aki ezzel foglalkozik a stábjában, az ilyet kitalál. Amúgy meg annyira evidens, hogy nem biztos, hogy megér egy ilyen blog-izét, vagy cikket, vagy mit, márhogy nekem kevésbbé volt érdekes, mint az a néhány amibe itt beleszaladtam, már hogy igy a blog fő témájának szempontjából....

Bővér Lajos 2008.03.07. 01:32:22

Én előbb hivatkoztam a "multat végképp", csak később fejeztem be!
Ez komolyan tiszta gáz. Tegye fel a kezét, akinek az 'eltöröljük őket' kifejezésről egy bibliai idézet jut eszébe. Nevetséges.
Kókát már nem is kommentálom, az az ember egy vicc.
burlamaqui: mondd már meg, hogy a Károli idejében helyes magyar írásmódnak mi köze van ahhoz, hogy Kóka elvtárs a mai magyar nyelvtanba gabalyodott bele!

Göbölyösi Minyontréner Koprofágia 2008.03.07. 01:49:25

Lajos, de igenis én írtam le előbb a "múltat végképp..."-et! Első!:)
Pártállástól függetlenül: ő is ugyanolyan ember, mint bárki más, ő sem Isten, ő is félreérthet bizonyos dolgokat. Ettől ő semmivel nem lesz kevesebb, mint aki eddig volt. Mindennapi dolog félreérteni valamit. Inkább az marhára gáz, hogy ebből ekkora gyűlölködő poszt keletkezik.
Felettébb kicsinyes dolog.
Göbölyösi
A mai "posztmodern" irodalomban nagyon fontos szerepe van az átvett szövegeknek és az allúzióknak, elég Esterházy Péter szövegeire gondolni. Ami meg a politikai retorikát illeti, hát mondjuk az 1998-2002 között regnáló miniszterelnök (vagy az illetékes beszédírója) bizony átemelt egy különösen fontos ünnepi beszédébe egy szövegrészletet a Talmudból. Valaki észre is vette, meg is írta - úgyhogy tessék csínján bánni a "kinek jut eszébe" típusú érveléssel. Remélem, ettől senki sem kezd újra zsidózni.
burlamaqui: Sajnálom, de nem bírom ki, a vita hevében összekeveredett a Talmud és a Tóra fogalma. Mózes 5 könyve a Tóra, ez része a keresztény hagyománynak. A Talmud, bár tanulságos dolgokat is tartalmaz, szóbeli hagyományok későbbi könyvbe szerkesztése, és nem része a Bibliának. Gondolom, ez a megjegyzés ugyanúgy távol áll mindentől, ami politika, akárcsak korrektorunké. Nyelvészként iszonyúan fájlalom, hogy nem lehet egy nyelvi dologról úgy beszélni, hogy az igazi súly az érvekben a nyelvre magára essék. És nyelvészként sajnos kénytelen vagyok belátni, hogy ez igen gyakran így van. Mostanában talán túl gyakran, de ez sem biztos. Mikor latinul írt, Rákóczi fejedelem fölötte állt a grammaticának is. Korrektor megjegyzését sajnos épp az igazolja, hogy lám, mennyi indulatot váltott ki. Lehet, hogy épp ezért jobb lett volna nem megtenni. Pedig normatív szempontból, a szabályok szerint igaza van. De tény, hogy a politika szükségképpen nem éri be a szabályok adta kerettel. Oldal ide, oldal oda. Félő, hogy ez még sokáig így lesz.
Hat ez tenyleg beteges. Az egyik emlegeti a Talmudot (raadasul tevesen) majd idezi az oszovetseget, erre valaki ezt zsidozasnak veszi, a masik meg antiszemitazasnak. Nem szanalmas?

barlamaqui: > A Talmudra azért utaltam,, mert Mózes
> könyvének szövegéről van szó.

Annak semmi koze a talmudhoz. en.wikipedia.org/wiki/Talmud
Persze a "végső harc" meg a "végképp eltörölni" is ismerős, bizonyos korosztályoknak és hagyományoknak, de ez az eszkatológia is vallási gyökerű. Többet erről már nem érdemes előhozni.
Sok mindenre jó a wikipédia, de az írott tan (tóra se-bikeszév)és a szóbeli tan (tóra se-beál pe) viszonyának olyan értelmezésére, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz, nem. Ajánlható inkább Blau Lajos véleménye: "a talmud velejében nem más, mint a biblia magyarázata". A hivatkozás arról szólt, hogy járhatott volna hittanra (ha keresztény), vagy tanulmányozhatta volna a talmudot egy jesivában (ha zsidó). A világ egynémely részén ez a vonatkozó szöveg tanulmányozásának iskolai formája.
egy kis wikipedia
Although the word "Torah" refers specifically to the Five Books of Moses, in Judaism the word also refers to the Tanakh (Hebrew Bible), the Talmud and other religious works, even including the study of Kabbalah, Hasidism, Mussar and much more.
hahaha
Ha burlamaqui ismerné a szöveghagyományokat, akkor tudná, hogy a Talmud nem ugyanaz, mint a Tóra.
Továbbá nem akarna felvágni arra, hogy tud egy idegen szót.
Továbbá azt is tudhatná, hogy a Talmud emlegetése zsidózás.
Továbbá nem egy online Bibliából kopizná ki a szöveghelyet.
Továbbá nem rossz példákkal oktatgatná a korrektort.

Ezt még én is látom. Pedig a hittant is tudom meg templomba is járok.

Ráadásul azt se gondolom, hogy a Fidesz a kananeus népet meg azoknak a városait akarná eltörölni.
Figyu:
én félig zsidó félig református vagyok.
Vallásomat tekintve református.
Üldözték mindkét családomat. Igaz párszáz év eltéréssel:)
Azt tanultam tőlük:
Ha valamit komolyan veszel az úgy is van.
Én ezt az idézetet abszolút nem vettem zsidózásnak.
Plusz: mindenki nézzen könyörgöm South Parkot mert meg van benne minden: pl a barátaim rengeteget ugratnak engem azzal, hogy zsidó vagyok. (pedig apám az, és ez mint tudjuk anyai ágon ürüklődik), én basztatom, őket , hogy páoisták, és soha egy percig nem gondoljuk véresen komolyan. De nem is tabu. Mert az ugyan olyan veszélyes.
Lehet azért mert nem vagyok pesti, csak itt tanulok, és egy vidéki konzervatív köcsög vagyok, aki fiatalon se hisz a liberalizmusban (mármint, hogy a buzik rózsaszín tangában vonuljanak tüntetés végett,hisz a heterok se vonulnak csipkés alsóneműben,de ezzel nem utálom a melegeket, csak ne akarjanak, direkt maguk ellen provokálni, ahogy én sem csókolózom egy étteremben 10 percig egyfolytában, és ez nem a szellem szabadságának a korlátozása szerintem), de vegyétek már lazábban a dolgokat, mi lesz így ha mindenre egyből ugrunk?

Hová lesz az ironia, ami egy épülési forma?

Mégegyszer, hogy a tárgynál maradjak, könyörgöm: Kosztolányi: Nyelv és lélek! Tanuljunk intelligens és szellemes kritikát, ami szórakozató, ami előre visz! És még egyszer gratulálok a bejegyzéshez:)!
burlamaqui 2008.03.07. 00:07:45
"talányos
Szentírási szöveget idézni, vagy arra utalni kétezer éve alapvető keresztény hagyomány. Mi köze ennek az antiszemitizmushoz vagy a vádjához?"

Csak éppen te a Talmudhoz kötötted. Teljesen indokolatlanul, mert - ahogy később magad is mondod - a Bibliából idéztél. Kár szépítgetni, vállald legalább, ami vagy.
Kedves donB!

Beírásomnak semmi köze a politikához, hitvilághoz stb., Kizárólag az anyanyelvhez van köze... Nos...

Amikor még iskolába jártam, magyar nyelvtanórákon az tanultam, hogy az "ő, ők" mindig személyre vonatkoznak, míg az "az, azok" (és mindkettőjük képzett(?) alakjai) mindig tárgyra. Ha személyes névmásokról és nem mutatónévmásokról van szó!

A példamondatban is ez a helyzet megítélésem szerint:
"János megvette a könyveket, de még nem olvasta el őket." - véleményem, és nyelvérzékem szerint nem helyes, mert a könyv élettelen dolog. Ebben e mondatban pedig nem mutatónévmás szerepel.

A mondat ezért helyesen:

"János megvette a könyveket, de még nem olvasta azokat" És (visszakérdezve, de nem rámutatva): "Milyen könyveket?" "Azokat!" És nem őket...

Viszont: "Melyik könyvet kéred?" "Azt!" (...ott a polcon.)

A korábbi cikkben idézett hasonló mondat ugyanerre mutat rá ellenkező olldalról.

"János nem ismerte Marit, ezért nem hívhatta fel őt." Őt - és nem azt...

És a bibliai idézet... Károli Gáspár idejében még használatos volt pl. a régmúlt igealak ("mondá vala" pl. Ilosvay Selymes Péternél), de ma már newm használjuk. Mert a nyelv fejlődött. Így szvsz még ha a Biblia szövege időtálló is, a beszélt nyelv - és a mai nyelvtan - egy más dolog.

steppenwolf:
"beszédhibás makifejű" - Ez az eddigi legjobb személyleírás Kókadt (ex)pártelnök úrról, ennek alapján akár még a Draskovics-hatóság is be tudja azonosítani, ha körözik...

azám 2008.03.06. 23:38:45:
"A nyelvet magyarórán tanítják, ami irodalomból, meg nyelvtanból áll."

Hülyeség. A magyaróra az csak a nyelvtan. Úgy hívják,hogy magyar nyelvtan. Az irodalom az a közkeletű tévedésekkel szemben nem magyar irodalom, hanem csak így, egyszerűen: irodalom. A két tárgyat gyakran összevontan tárgyalják, mert ugyanaz a tanerő okítja az oskolában, ilyenkor a helyes szóhasználat magyar nyelv és irodalom. Néhány egyharmadművelt azonban úgy gondolja, ebben a kifejezésben csak egy véletlenszerű felsorolás van, aminek sorrendje megváltoztatható, így ők magyar irodalomról és nyelvtanról beszélnek. Na, ezek a nyomorultak azt hiszik, Victor Hugo klasszikusa a magyar irodalom része. A kis irredenta! :)
Látom, hogy már ezen a blogon is a fideSS által meghonosított politikai tahóság megy. Szomorú!
Üdv!

Ez a kóka (igen, csak kisbetűvel ez a mocskos féreg) nagyon is jól tudja, hogy miről szól az a tábla! A nyelvi szabályokról nyilván semmi fogalma, hisz nem a héber szabályai, hanem a magyar nyelvé (a szerzőnek ezúton is köszönet az infoért, én is tanultam belőle)! Egyszerűen csak megint be kellett dobni a zsidókérdést és utalni kellett a vonatokra, ha már nem volt egyéb érvük! Mindig ezt csinálják, ez a kis földtúró is ezt csinálja, a horngábor is ezt csinálja, a gusztostalan is ezt csinálja! Ez a párt erről szól, ezek a lények ennyit tudnak! Már várom a 15-ei demszkáj szereplést is! Na az ott elmondott beszédben hányszor lesz a magyarság lenácizva (pontosabban lefasisztázva, mert a gyökerek még az ezek közti különbséget sem ismerik)? Remélem, ha már mást nem is hoz ez az átkozott négy év, annyit mindenesetre igen, hogy ezek a férgek végre örökre eltakarodnak a magyar politikából! Az ilyeneknek, mint ez a "verseny-siker" jános, meg a többiek pedig egyszerűen el kéne takarodniuk innen! Haza... Igaz, ott mostanában gyakran lövöldöznek, meg néha beüt egy-egy rakéta, de ott nem kell minden nap a gaz magyarokra mutogatni, meg holmi Árpádsávos zászlóktól rettegni...! Valamit valamiért! Sok idióta szerencsétlen szadeszes barom... Szánalmas mocskok!
Üdv mindenkinek!
Kampfer
Isten barma, te, de jó, hogy erre jártál.
Az én szememet és fülemet "báncsa" minden helyesírási, nyelvhelyességi hiba, de szerencsétlen Kóka zagyva beszédében szerintem a szóban forgó okfejtés volt legenyhébb ostobaság.
Minthogy megjelent egy (újabb) echte náci, itt tovább nincs miről társalogni. Csak annyit: a dolog persze hogy az iróniáról is szól. Például arról, hogy a Tóra és a Talmud vélt, de meg nem történt összekeverése milyen buzgó érvelésre sarkall némely bloggert, miközben az a nyelvi közösség, amelyben ezt a különbséget elemi szinten megtanulják, szinonimaként is használja őket, lásd a wikipédia idézetet. Nehéz dolog a nyelv, de a türelem talán itt is segít, már akinek van rá képessége.
Kedves kóka, nem teccik? ellehet menni :)
Pala:

Nálad a pont, mert pl. ennek a mondatnak nincs semmi értelme:
„Szeretném, ha a Fidesz vezetője kiállna a kampány végén, és magyarázatot adna arra, hogy március 9-én ismét lángba szeretné-e borítani Budapest és a nagyvárosaink utcáit.”

Mivel helyesen: Szeretném, ha a Fidesz vezetője kiállna, és (tájékoztatna róla) (felelne arra a kérdésre), hogy március 9-én ismét lángba szeretné-e borítani Budapest és a nagyvárosaink utcáit.

amíg ez az uborkafára felcsimpaszkodott, saját lábszagától megmámorosodott beteg állat vezeti a "liberálisokat" addig nincs probléma. 2-3% talán meg lesz. Ha Fodor lenne a pártelnök akkor nyilván sokkal szimpatikusabb lenne sokak számára ez a zsaroló mocsok törpepárt...
bulamaqui: Megjelent az echte náci meg az ilyen filoszemita vagy cionista, mint te. Ugyanazt a baromságot szajkózzátok mindannyian, csak ellenkező előjellel: az egyik reggeltől estig zsidózik, a másik pedig reggeltől estig holocaustozik, árpádsávozik, azaz magyarozik...
Mai Népszabis cikkét olvasták már? Nem kell irodalom kritikusnak lenni ahhoz, h igazán fájjon. Butuska
Tetszik vagy sem, de a fidSS ilyen és ehhez sokban hasonló mondatokkal operál, folyamatos áthallások érezhetők és kikacsintások láthatók a mondatok mögül.
Ez szándékosan van így, Kóka ezt nehezményezte jogosan. A cikk szerzője viszont e témához buta, mint egy ócskajános villanyszerelő, aki két drótot össze tud kötni, de nem látja a rendszer egészét.
Sztem ha azt írták volna a plakátra, hogy "ezeket" vagy "azokat", éppúgy hőbörgött volna rajta KJ, hisz ha személyekre AKART asszociálni belőle, ezekbe a formákba is bele lehet magyarázni, sőt, így még degradálóbbnak érezhette volna...(Egyébként meg erre mondják, hogy kinek nem inge ne vegye magára.)
Helyreigazítás.

Kedves tejelő kérődző asszonyok és bika urak!
A cikkíró, amikor Kóka ur(?)at az Önök gyűjtőnevéhez hasonlította, nem Önöket kívánta megbántani!
Sajnos a megfelelő hasonlat nem jelenhetett volna meg.
Ha tehát megbántódtak, ezúton is elnézést kérünk!

mintamókus 2008.03.07. 08:52:19

Az a kókadt farok sértődni meg kötözködni akart, hát megtette.
Egyébként szélsőjobbozni szokták az ellenzéket, most átváltottak komcsizásra. Hiába no, ők az egyedülhiteles mindigmegmondók.
Na ja. Egy orvosvállalkozónak joga van rosszabbul ismerni a nyelvet, mint pölö egy korrektornak.
Mivel a kókia vélekedés közkeletű az országban, véleményem szerint természetesen komolyan gondolta amit mondott.
A plakát szövege pedig teljesen egyértelmű, elég mellétenni a másik oldal politikusszerű lábasfejűinek a magyarázó - kiegészítő mondatait.
burlamaqui 2008.03.06. 23:34:20
"bla bla bla...A Fidesz plakát erre utal. Ha korrektor ismerné a szöveghagyományokat, akkor persze nem nagyképű lenne, hanem szerény. "

Nos itt kezdődnek a problémák, avagy ez minden probléma alfája és omegája. A paranoia, az üldözési mánia.
Esetleg ne szigorítsuk a szólás szabadságot emiatt a plakát miatt? Vagy rögtön kövezzük meg a plakát kihelyezőjét???

Mi legyen?
Korrektor úr, miért pont most kell ezt szóvá tenni, nem várhatott volna hétfőig?
Sajnos az OPNI-t és egyéb hasonló helyeket, köszönhetően Kókadtnak, bezárták, mert kellett a jó kis föld. Paranoiáját esetleg ott lehetne kezeltetni.
Annyira silány már amit csinálnak. "Beveszed?"-ismerős?
a kutyát nem érdekli, mit pofázik ez a kis cionista fitymapárt illetve a raccsoló grabowski...

„Szeretném, ha a Fidesz vezetője kiállna a kampány végén, és magyarázatot adna arra, hogy március 9-én ismét lángba szeretné-e borítani Budapest és a nagyvárosaink utcáit.”

Ilyen undorító provokáló kérdésre kinyílik a zsebemben a bicska, fujj liberális gennygócok

Szégyellem magam, hogy mint liberális, 1990-ben és 1994-ben szavaztam a szervezett bűnözéssel liberális szadeszra.
A hírről: üldözési mánia, persze nem véletlen (külön kérdés, hogy alaptalan-e, csak az már végképp nem érdekel)

Az írásról: oké, viszont hagyni kellene az arcozást másra, és akkor a deixis kvázi-definíciójába ("korábban meghatározott valamire visszautaló elem") nem bukunk bele... Amúgy meg érdekes firka, a jó fajtából.

szépdoktor 2008.03.07. 09:31:21

Tényleg nem teljes mértékben mindegy, hogy mit mond kókajános. Tényleg nem teljes mértékben mindegy, hogy mit mond kókajános...
Megjegyzem, egyszer láttam lycra biciklis nadrágban futni a Széna téren még miniszter korában, A látvány önmagáért beszélt. Azóta sajnálom...
A "jó fajtából" nem vonatkozik a végén a politikai állásfoglalásra, hiszen egy korrektorblogban az századrangú magánvélemény, az érvelésnek sem része. Tehát >firkának< jó fajta ez, mondom én, másnak meg nem nevezném.
Vasárnap mindazonáltal el lehet törölni őket (ezeket, azokat).
Vasárnap mindazonáltal el lehet törölni őket, a zsidókat, a rihadt cigányokat, a kurvaanyja balos rohadék nyugdíjasokat is.
Hülye egy blog író!
Szar a 4 éves fejtegetésed! (meg a nagyar tanárod is)
Igaza volt a Kókadtnak (kivételesen). Eltörölni csak valamit lehet és nem valaki vagy valakiket!
(....de ismerjük a Fityisz és a gonosz törpe "két fedelű"...dakota mondásait,....ezért beszélnek butaságot. Mert ha azt írták volna, hogy 9- én elpusztítjuk az összes Narancsos buktát, akkor azzal is vitatkoznék, mert akkor mi marad nekik 2010-re?:))) tehát hazudnak:)

Wass Albert 2008.03.07. 09:45:00

Magyarok, véreim!

Oly nagy érzés e balfasz jobbos csürhével egylényegűnek éreznem magam!

Wass Albert és szobor
Burlamaki!
Nekem van pár zsidó ismerősöm, akik azt mondják, már tele van a hócipőjük azokkal, akik mindenben az antiszemitizmust látják, az országra meg havonta ráeröltetnek egy akármyilen holokauszt-évfordulót...
Gondolod, hogy vezet ez valahová? Vagy nem gondolod, hogy éppen az ellenkező hatást váltja ki?
Vagy egyszerűen csak a hatalomban lévő, csaló pártelnök iránti rajongásból nyomod az általa is alkalmazott kommunikációs technikát?
"Egy merénylő hatolt be egy jeruzsálemi Talmud iskolába, ahol benyitottak egy terembe és tüzet nyitottak az ottlévőkre. A támadót agyonlőtte egy szabadságos katona.

Egy fegyveres hatolt be és lövöldözni kezdett egy Talmud iskolában Jeruzsálem Kirjat Móse negyedében csütörtökön napnyugtakor - közölte a rendőrség.

A mentők közlése szerint a lövöldözésnek nyolc halálos áldozata volt. Izraeli médiajelentések szerint legalább 35-en megsebesültek. Az elkövetőt agyonlőtte egy szolgálaton kívüli katonatiszt lőtte le, aki a közelben lakik és a lövések hallatán átrohant az oktatási intézménybe."

Az INDEX cikke

Na ahhoz képest, aki ezt írta Kóka egy nyelvtani zseni. (Pedig egy barom)
„Szeretném, ha a Fidesz vezetője kiállna a kampány végén, és magyarázatot adna arra, hogy március 9-én ismét lángba szeretné-e borítani Budapest és a nagyvárosaink utcáit.”

Ugye, mindenki figyelte a szöveget!?

A Fidesz vezetőjének NEM azt "kell" megmondania, hogy lángba akarja-e borítani magyarországot, vagy sem!

Azt kell MEGMAGYARÁZNIA, hogy MIÉRT kívánja lángba borítani!

Tehát az, hogy lángba akarja borítani, a kérdező szerint "tény" (a valóságban persze csak bújtatott állítás, vágy).
Ez a legy jobb megoldás ! Szítsuk csak a tüzet, hevítsük a parazsat hátha akad egy két izomagyú aki ismét egymásnak feszül !
Ne siránkozon a végén senki , ha betörik a fejét vagy összetörik az autóját , esetleg fűtenek vele ! Nem kell az uszítás a sok bársonyszékes amúgy is megteszi ezt utána meg otthon a fotelból röhögve nézi az eseményeket !
Persze olyan Magyar Gárdás ismerősöm is van, aki elpusztítaná a legszívesebben a zsidókat, nem értek vele egyet, de ezt a zsidóévfordulós dolgot el kellene felejteni. Mi mit ünnepeljünk ilyenkor? Azért mert nálatok meghalt pár ember.
Lajos, te olyan sötét vagy, hogy vasárnap szavazz igennel. Engedjétek ki lajost, beszart.
Tanár úr!
Magadnak mondasz ellent...
"Igaza volt a Kókadtnak (kivételesen). Eltörölni csak valamit lehet és nem valaki vagy valakiket!"
akkor minek magyaráz bele hülyeségeket?
Szerintem szomorú, hogy pont az index címlapon jele nik meg egy más helyesírását fikázó cikk, mikor az index cikkeiben naponta találni első osztályos hibákat...
Dezsőke, azért, mert ismeri a " Fityisz"..kétfenekű szövgét, még ha helytelen is nyelvtanilag.
Burlamaki!
Nekem van pár zsidó ismerősöm, akik azt mondják, már tele van a hócipőjük azokkal, akik mindenben az antiszemitizmust látják, az országra meg havonta ráeröltetnek egy akármyilen holokauszt-évfordulót...
Gondolod, hogy vezet ez valahová? Vagy nem gondolod, hogy éppen az ellenkező hatást váltja ki?
Vagy egyszerűen csak a hatalomban lévő, csaló pártelnök iránti rajongásból nyomod az általa is alkalmazott kommunikációs technikát?
Tehát Kóka a nyelvtanra hivatkozott, nincs igaza. Tehát a korrektorbloggernek van. Aki szerint nem, az gondolja végig, hogy pl. a Magyar Helyesírási Szabályzatban mondjuk a 130.b-ben miért az áll: "Ha azonban az ilyen kapcsolatok jelentése módosult, s ezért összetett szóvá váltak, egybeírjuk [i]őket[/i]: délelőtt, délelőtti; délután, délutáni, holnapután, holnaputáni, rendszerint, napközben, földalatti (= 1. metró; 2. illegális), munkanélküli (fn.), könyvnélküli (= szóról szóra megtanulandó lecke), pártonkívüli (fn.), mindenekelőtt, mindenekfelett, hazafelé, visszafelé stb." Vagy a 72-ben: "Az -s végű melléknevek tárgyragos és -n határozóragos alakját, továbbá többes számát és középfokát sokan hosszú s-sel ejtik, de csak egy s-sel írjuk őket: erőset, magasat; erősen, magasan; erősek, magasak; erősebb, magasabb; stb"
Egyik se nem személyre utal vissza.

És szerintem is inkább "a múltat végképp eltörölni"-re utal. Vagy nem. Eh-eh.
Egy a lényeg..a Fityisz nem el ,..hanem kitörölheti a seggünket, mert értjük:)...de leszarjuk. Zabálja tovább a Narancsos buktát!--és toporzékoljon a gonosz vekker törpe is !:)
Olyan világban élünk, hogy azok zsidóznak akiknek fogalmuk sincs a történelemről és a vallásról. Csak azért kiabálják lépten yomon antiszemita mondataikat és gondolataikat , mert ezt adták a szájukba ! " Más helyett " Azt senki nem tudja megválasztani , hova született és milyen neveltetést kapott, de talán a világszemléletét mindenki saját maga alakítja , ha van hozzá elég inteligenciája. Akinek nincs "lásg gaga" annak az ilyen narancsos fityeszek szépen agymosás keretében hosszúcici formályában beadagolják az elferdült gondolatokat !
Ne másolgassatok különböző könyvekből, már rég értjük miről van szó!---csak leszarjuk:)
burlamaqui

1. a károli biblia szövege nem a mai magyar nyelvtan szerint íródott, tehát ha nem szó szerinti idézetként szerepel valahol, akkor a mai magyar nyelvtant kell alkalmazni a szövegre
2. a károli bilbilát a protestáns egyházak hívei forgatják, a magyar lakosság arányában sokkal többen ismerik a nyelvtanilag újabb fordítésokat, pl. a szent jeromos társaságét, már ha egyáltalán forgat bármilyen Szentírást is - ja és egyébként a BIBLIA ÉVE van, szóval esetleg felpattinthatod az újabb változatot is, csak úgy, heccből
3. a talmud meg aztán már tényleg nem egy közkézen forgó dolog, szóval egy utcára kifüggesztett molinóval tuti nem arra akartak utalni...

VÉGÜL: Ez itt nyelvtani blog. Korrektor szerintem hibátlanul, és pártatlanul írt! Végre egy igazi jó szakcikk, amiben nem dobólónak rohadt narancsokkal és bűzölgő szegfű-csokrokkal. Köszi
...dobálóznak... bocsánat
Dehogy nyelvtani blog!!! (sajna). --kő kemény politikai provokáció! "eltöröljük őket"-----anyátokat töröljük mi el!
tanár úr

te egy szánalmasan nagy gyökér vagy (nyilván anyáddal együtt)
figyeljetek már oda, baszki, a címlapon annyi elírás van a címekben mostanáben, mint égen a csillag.
Először járok itt, de ha jól látom, ez egy nyelvtannal foglalkozó blog.
Ez egy kampány és amilyen aljas kétértelműséggel szerkesztették a (gagyi) plakátot, annyira demagóg és ostoba (gagyi) reakciója volt Kóka Jánosnak, ami sajnos ma Magyarországon alap követelmény és nem a nyelvtudás fokmérője.

valamint

Olvassátok vissza a burlamaquival folytatott perlekedését egyeseknek.
Hogy jön a képbe az, hogy ő zsidó-e? Nem látom a logikai összefüggéseket. Fokozatosan a szájába adtatok olyan szavakat és agyába olyan gondolatokat, amikhez SEMMI köze annak, amit ténylegesen írt.

Nagyon égő ez a komment özön, figyelembe véve a környezetet, az időt és a feltételezett (inkább csak remélt) szellemi kvalitásait az olvasóközönségnek.
Derelyes Fityisz szellem Ennyire telik? hát látom az ész osztás és a pénz is elfogyott, most megy a koldulás "népszavazás" címen----szarjankók:)
DonB: ebben nem találsz hibát? A címoldalról van:

A mertófúrósziget az uniós pénzt is megfúrhatja
Visszavonom. Te nem gyökér vagy, csak megbomlott az elméd. Szegény....
Ez Kóka Úrtól teljesen tudatos félremagyarázás volt. Ismerjük ezt a stílust 2002 óta. Igy kampányolnak az MSZP-vel együtt. Féljenek az emberek a gonosz Fidesztől, akik szétszakítják az országot, sőőőőőt, lángba borítják, ja meg szocializmust akarnak.... Biztos van aki ezt még beveszi..
Kedves Ti,
A Szentiras nem veltlenul adaptalhato barmely szituacira, hiszen pont erre van szanva. De. Es fontos ez a de. A Szentiras peldakat ad, de tag teret enged az interpretacionak. Az ember szuveren dontese, hogy milyen resletet, milyen ertelmezesben talal relevansnak. Es kedves bulamaqui, vajon milyen racionalis erv vett ra teged, hogy fenyegetve erezd magad a plakat miatt? Egy masik szoveghagyomanyt ajanlok figyelmedbe, ime:
Mark 2,17
És a mikor ezt hallja vala Jézus, monda nékik: Nem az egészségeseknek van szükségök orvosra, hanem a betegeknek, nem azért jöttem, hogy igazakat, hanem hogy bűnösöket hívjak megtérésre.

es egy masik, kulon a kedvedert, mert errol szol a nepszavazas:
Ezs 1,17
Tanuljatok jót tenni; törekedjetek igazságra, vezessétek jóra az erőszakoskodót, pártoljátok az árvák és özvegyek ügyét.

Hol van az igazsag? Kell-e az arvaknak es ozvegyeknek meg egy kis teher?
T. Korrektor!

Ön ezt írja: "Vannak itt némi nyelvtani bekavarások is."

Kérem, magyarázza el nekem, miért ez bántja a fülemet! Számomra csak egyes számban hangzik elfogadhatóan: "van itt némi...", mint ahogy azt sem mondanám ki soha, semmi áron, hogy "vannak egy kevés...", vagy "vannak egy kis...".

Miért nincs igazam?

dr.Frey Zsuzsanna 2008.03.07. 10:56:25

puhh... szerintem már csak egy buta szőke nő (szuka, no ?) vartyogása hiányzik a ragyogó hím elmék spirituális emanációja közé, hmm ? :)

Elcsapott matematikusként má' azon gondolkodom (egész úton hazafelé), vajh' kellene-é nyitni egy a blog-ba írók heJesírási baklövéseit fikázó blog-ot, és így tovább (figyelté' ? néha az 'és' ELÉ is kell a vessző !) -- szóval a korrektúra korrektúráját... és így tovább... regressio ad infinitum :)

Áldás Békesség (fele)Barátaim !

P.S.: azért - jó magyar kisnyilasként - legalább annyira tiszteJJétek a germán nyelvet, hogy nem "echté"-t írtok, örökös nőnemben, hanem normál adjectivusként ragozzátok. Példa: "egy echt balfék". Q.E.D.
Szar lehet 2002 óta Narancsos buktát zabálni mi? . :)))
A Szőlös gazda, az ország hímvesszeje, a gonosz törpe, a kis hitler, az örök vesztes bebeszélte nektek hoyg kolbászból lesz a kerítés?---erre vágytok? (mert ő csak a hatalomra az EU-s pénzekre).....butuska szélkakas politikusok:))))
INFO a germánkodó nyúlnak: az echt szót a német arra is használja hogy : "tényleg"?:)))))-----
annak, aki magat tanar urnak nevezi:
Barati tanacskent ajanlom, vizsgaltasd ki magad. Valamikor, nem mostanaban, nagyon elvesztetted a fonalat, de talan meg mentheto
dosadinak aki "große pferde schwanz": Leck mich am Arsch:)))
"eltöröljük őket"--hogy a támánál maradjak és az új dal címe hétfőtől: IGEN IGEN,mert vasárnap sok volt a NEM:)
no de kedves tanar ur, sztaki szotarral leforditottam bolcseleted. Azt hiszem megfele zarszonak, en sem tudtam volna efogultsag nelkul pontosabban minositeni megmutatott kvalitasaid.
Ez tényleg nagy marhaság volt. Ezt még Én is érzem, nem tudományos alapon, egyszerűen ez az anyanyelvem.

egyszerű halandó
Viszont még mindig nincs korrektor az Indexnél. Kéne. Jobban, mint a blog.
Macht nichts! -nem kell mindent érteni. Orsós Orbán a szátokba rágta mit kell mondani:)
dr. Frey Zsuzsanna:"P.S.: azért - jó magyar kisnyilasként - legalább annyira tiszteJJétek a germán nyelvet, hogy nem "echté"-t írtok, örökös nőnemben, hanem normál adjectivusként ragozzátok. Példa: "egy echt balfék". Q.E.D."

Kedves drFZS! Mikor valaki a magyarban az echte szót használja, akkor a magyarban használja azt. Azaz nem németül beszél. Mégha egy jövevény szót is használ. Az "echte" a magyarban kb eredetit, színtisztát, hamisítatlant jelöl. Így ebben a formában. A magyar nyelvben pedig a német nyelvtani szabályok nem érvényesülnek.
Janecska egyet is értek meg nem is. pl: a scmutzig a németben piszkosat jelent, és a magyar mire használja? he?----ha valaki írigy, nem adja oda. Ugye?--pedig az irigy szó a németben: Geiziget jelent. Szóval vigyázat a jövevény szavakkal!
tanár úr: "...pedig az irigy szó a németben: Geiziget jelent."

Nem kötözködés, de az irigy a németben nem Geiziget jelent, hanem legfeljebb az a német megfelelője a magyar irigy szónak. Azaz legfeljebb a Geizig jelenthet irigyet a németben és nem fordítva.:)
(Én mindenesetre nem beszélni német.:))
Viszont az ellenérvedet nem értem! Tökmindegy, h mit jelentett az eredeti nyelvben az adott szó, az számít, h nálunk mit jelent!
fejtegetésed most is sántit a Geiziggel kapcsolatban, de nem ez a lényeg, hanem hogy ne használjuk rosszul a " külföldi" szavakat a magyarban sem! Értehető nem? vagy nem ezt vetted le a dologból? csak a geizig-analizálását láttad , értetted? nem baj!:))) egs:)
Kedves tanár úr! A "pech" pedig (csak hogy germanisztikával lőjek vissza, vagyis hát tromfoljak inkább) eredetileg szurkot jelent - és lám, mire, milyen értelmében használjuk? Don B írására reagálva: szerintem igaza van. Eltöröljük ezeket - eltöröljük őket: noha egykutya, az "őket" valahogy mégis jobban kézreáll. Azt inkább beveszi a magyar gyomor. Ez van. A nyelv él, s kivált nem papíron csupán.
több fönevet jelent az írigyen kívül ....a németben a geizig, az a mondatban való elhelyezkedésétől függ...( zsugori, fösvény, írigy) de nem ez volt a téma hanem a használat!
Belekotty aPech szónak is több jelentése van, a mondatban való elhelyeszkedéstől függ(szurok,kellemetlenség, baj,)...
Ami pedig ez "eltöröljük" témát illeti , hát az má politikai csúsztatás.....kétfenekű beszéd ami a Fityisz nyelve:)))))))
Fityisz nyelvet meg má mindenki ismeri--olyan papgálykommandó nyelv:)))
tanár úr

"Orsós Orbán a szátokba rágta mit kell mondani:)"

Zsidózni mikor fogsz? Majd ha ráérsz két nyilasozás közben, mert azt úgy szoktátok.
tanár úr

A papagájt meg "j" vel írjuk te idióta!
deregélyi FItyisz Szellem felébredté??????:)))Látom érted kik a nyilasok pedig ki sem mondtam:))))
Heil Orbán!:)))
Fityiszül a papagly ly :)))tudhatnád Bukta zabáló:))))---nekik különnyelvtanuk van...semmi nem jó ami az eredeti:)))
egy dolog szamit csak, hogy legyen mar vegre valaki aki a mengelicat hasba lovi, es hagyja elverezni a kis kocaval egyutt mikor majd terhes lesz. Ennyi. Ez a fontos.
Újabb gyöngyszem:
A közös ülés tényét cáfoló nyilatkozatot adott a Portfolio.hu-nak Pichler Ferenc, a PM sajtófőnöke is
tanár úr: és őrűltül a főnév az "fönév"?
tanár úr!
Abban igazad van, h ne használjuk helytelenül az átvett szavakat. De ha már átvettük és egy ideje használjuk valahogy, akkor annak az a jelentése már a magyarban, amire használjuk. De nem is ez volt a lényege a mondanivalómnak, hanem az, h az átvett szavakra is a magyar nyelv szabályai érvényesek, tehát nem lehet az echtét német hímnemben leírni. 1. Mert magyarul beszélünk. 2. Mert a magyarban nincs hímnem-nőnem. Ennyit írtam. Ezzel mi a gond?:)
A másik: olyat tényleg nem mondunk, h az irigy szónak a németben a Geizig a jelentése! Fordítva mondjuk.
off
Szevasz, Belekotty!:)))

m.ntt
;)
on
Pedig az irigy szónak Geizig a jelentése németűl--tessék!:)
A másik témában meg már leírtam mi az ábra, ha nem érted..bocs:))))
Igen, náci vagyok, és most esélyünk lesz kormányra kerülni, ebben nincs titok.
Geizige Achselgube Drüse. (ezért konferálták így fel az Irigy hónaljmirigyet Hamburgban mi? (ott voltam) (igaz magyarázatot adtak hozzá:))))
tanár úr: "az irigy szónak Geizig a jelentése németűl"

Én nem azt vitatom, h egy német-magyar szótárban a Geizig bejegyzés mellett az irigy szó szerepel-e. Ezt nem is tudom, nem beszélek németül, de elhiszem, h így van. Hanem azt mondom, h a Te mondatod helytelen. Helyesen:
1. Az irigy szó német megfelelője a Geizig.
2. A Geizig szó jelentése a németben: irigy.
Herkentyű nyuge nyuge.:))).még sokáig kell Narancsos buktát zabálnod.)))))) A Führer mondta hogy merj nagyot álmodni..mi?:)))ismerjük:))) Örök vesztes.)))
Tököm tudja, de nálunk fittyék bedobták sajátos marketinganyagukat, ami önmagában egy ganéj. Ez nem is érdekes. Annál szánalmasabb, hogy az utolsó oldalon "Vicces" felirattal kis humorbonbonokat lőnek el kormánypárti képviselőkkel kapcsolatosan. Még ez sem lenne baj, ha nem a kuruc.info-ról lenne leszedve. Mondjuk a lájtosabb "poénok", így is retenetesen gusztustalan.
Összeér, ami összetartozik...
Helytelen?, lehet..kicsit tudom a magyart:)))--de a németet perfektül.DDD
Nah jah, Gejza, mit vártál?:DDD
Mondjuk épeszű ellenzéki politikusokat.
Vagy ez sok??
tanár úrnak tökéletesen igaza van. Mi itt naon szeressük, ha becsapnak és kifosztanak bennünket. Azért kell fizetni az adókat, hogy a kormány megtaníthassa nekünk, hogy mindennek ára van. Tüntetni sem a kormány ellen kell, hanem az ellenzék vezére ellen, mert ez így demokratikus. Távozzon az ellenzék. A kormányba. Mert ugye hová máshová?
Geza ezek nem ellenzéki politikusok, hanem kollégiumi banda akik soha nem akartak dolgozni,---semmihez nem értenek méga politikához sem, csak pofáznak állandóan..és ahatalomra vágynak hogy a lóvét osztogathassák maguk között,---az EU pénzekért toporzékol annyira agonosz törpe is.))))
Szerintem az ellenzék soha sem hazudott. Igennel fogok szavazni.
Széchenyi terv...? Ezüst hajó?...Millenáris.?...Kaja Ibrahim, ? Joszip tot?, Simicska Lajos? ......áááááááá
Elsüllyedt az ezüst hajó, a Dakota ló is sántit, csak a Narancsos Bukta van meg!:))))))
Bemegyxek a szavazáskor és megkérdezem: tessék mondani itt sül a Narancsos Bukta? ---DDDD
A Fityiszes segnyaló majd biztos megszólal hogy NEM! Erre én : ez az ! akkor háromszoros NEM NEM NEM:)))))

dr.Frey Zsuzsanna 2008.03.07. 12:24:28

Re: janecska 2008.03.07. 11:32:13

khmm... igaza(d) van(na). Fogom ezt a problémát :)
(Ohne Deine/Ihre Auffassung über meine Deutschkenntnisse grundsätzlich beeinflussen zu wollen... - fűzném hozzá,- de ez sem a sznobozás helye :) - nos itt nem is az egyik nyelv szabályainak egy másik nyelvben való számonkérése volt a topic... nem.

Ennek megítélése valóban Nádasdy és Esterházy Urak kompetenciája lenne... itt azt hiszem azért ilyen ez a (számomra fülhasogató Diskrepanz) "echte"-forma, mert így hangrendileg jobban illeszkedék a magyar nyelvbe. Ugyanis nem csak a (faj :)germánok hiszik azt, hogy "...die Sprache strebt nach Ökonomie" - vagyis a nyelv mindíg gazdaságosságra töreXik... ez valószínűleg a pastu-ban és a suaheli-ben is így lehet :)

Üdvözlettel egyéberánt:
Zsuzsanna
Nem tudom, ki ez a két balfasz tanár ur meg herkentyű nevekkel, hogy a büntetőjogi felelősségel nem rendelkező balfaszokról ne is beszéljek,
de hogy hogy a rákba képes két ilyen tökkelütött barom magát szórakoztatva irritálni ennyi embert, erről már van sejtésem. Mert ez az életcélja. De nekem nem.
Tanár úr te szánalmas vagy! Értelmi színvonalad akár egy 10 évesé. Még hányszor akarod ellőni a narancsos bukta "poént"??
tojgli 2008.03.07. 12:20:39
Szerintem az ellenzék soha sem hazudott. Igennel fogok szavazni.
Ezért kapsz egy Narancsos Buktát! ..évekig azt zabálhatod:)
bt. lassan mondom : NA-Ran-Csos Buk-ta hogy a Fityisz tudja mit zabál évek óta:))))))Mert má azt se tudja a sok riogatás és hazudozástól, hogy a vizitdíjra milyen összeget hazudjanak ha nem törlik el!---nah ez a szánalmas..és az értelmi színvonala a szvazóinak!
Te meg zabálhatod a megszorításokat...Ti vagytok kormányon 6 éve vagy nem? Az ellenzék ellnzéke...Kormányozni meg nemtudtok
Tojás inkább gyere vissza larkinorozni... :)
Vasárnap majd eldől hogy kinek lesz bukta ;)
dosadi ..infarktust kaptál? :DDDD már megérte:))))))
Vizitdíj marad!!!!!! ---emlékezz!!!
paprikajancsi:)
Mjad jön a magyarázat---de a tandíjat eltöröljük..kiszavaztuk,,(megmagyarázzák a vereséget győzelemnek)......wehehhehe ---sok piás bulizos, drogosnak fizethetjük a tanulását és a diplomát tovább--így mulat egy magyar:))))
akkor is a Viktor miatt 1.3% a tavalyi gazdasági növekedés! mert uszítja és utcára viszi a statisztikusokat! és bányákat, meg szőlőket rabol!

már csak abban bízhatunk, hogy az SzDSz szakértői megmentik a helyzetet! mert nekik értelmiségi szakértőik vannak már régóta! akik nagyon tudják, hogy mi hogy van! ők hozzák nekünk a 4-es metrót! ami mindent megold! nem hagyják, hogy a Viktor azt is elrabolja vagy az utcára vigye!
Tanárúr!

Igaza volt a Kókadtnak (kivételesen). Eltörölni csak valamit lehet és nem valaki vagy valakiket!

Te ökör, pont fordítva! olvasd el még1x!
tanár úr kétlem h neked lenne diplomád:S
Mindegy, nem kívánok lesüllyedni a te szellemi színvonaladra...Ennyi erővel akkor zárjuk be az egyetemeket!!!
nem Viktor te!!!--hanem az ország hímvesszeje.))))
Ha hatalomra kerülünk, lesz itt baloldaliak üldözése, az már biztos. Nem hiszem, hogy a nagytiszteletű köztársasági elnök úr ellenezné. Persze a választások elcsalásában most vasárnap is megmutatkozik majd a Leninesek sunyi, pénzlenyúló goromba tehetsége.
Kitartás! Kitartás! Kitartás!
bt. négykézlább nyalhatsz, mászhatsz, de mindhárom diplomát, (amim van), soha nem kapsz...még ha a Narancsos Buktát kihányod akkor se!
Tanár úr kérem a "narancsos bukta" poén már eléggé régi. Attól, hogy egy oldalon 7-szer írja le, nem lesz viccesebb.
Neked 3 diploma?háháháhá! ez jobb poén mint a narancsos bukta ;)
kÖZTÁRSASÁGI ELNŐK? - A SÓLYOM? az nem sólyom hanem karon varjú----Fityisz karján a varju:)))))
Kitartás? nah ez má Szálasi duma...fasiszta vagy kisfiam?:))))
Szeretném, ha nem lennének náci bejegyzések, de sajnos nekem is arra húz a szívem! Jobbra át!
Pékként diplomázott háromszor, rutinból nyomja
Azt nem én írtam, hanem valaki a nevembe...
Fasiszta üldözés megkezdődött! ---

Tóth Ágas 2008.03.07. 12:43:07

Jobb volna felajánlani az országot újra a vatikánnak, és a jobboldal vezére lehetne a birodalom feje.
szerintem ha ennek a cikknek az írója is inkább arra figyelt volna, hogy mi az értelme annak a kóka mondatnak, akkor mindenki jobban járt volna...
valahogy nekem kóka, és a cikk írója fél-fél lábbal állnak a megitélésem képzeletbeli ranglétráján.
hozok teát
"kÖZTÁRSASÁGI ELNŐK? - A SÓLYOM? az nem sólyom hanem karon varjú----Fityisz karján a varju:)))))"
Az SZDSZ nélkül nem lett volna Sólyom köztársasági elnök. Ők elfogadták.
Ki lehet masirozni az országból jobbra a kapu:))))
tartár úr,
szar lehet neked legalább két okból. Egyrészt, mert magadat azonosnak érzed a tandíjjal/vizitdíjjal/kórházi napidíjjal ü meg tudom érteni, hogy ez nem ad okot az örömre, másrészt mert ha örömöt keresel, azt más kárára teszed :- ).
Ha szerencséd van, lehet, díjak fizetése nélkül kezeltetheted magad.
Sőt, talán tandíj fizatése nelkül tanulhatsz, mert ugye vannak lemaradások?

Egyébként igazad van, a narancsos bukta nagyon vicces. A maszop és a szadesz is bizonyára ezen röhög 6 éve, ezért nem jutott ideje másra, mint hogy a saját hasát tömje :- )

Igaz nekem nincs meg az érettségim, de a munkakerülésemhez nem is kell végzettség.
Végre újra korrektorblog! A magyar helyesírás szabályaiba mindig belealszom, pedig hányszor nekikezdtem már, ezt viszont örömmel olvasom és tanulok közben. Kösz.
Roa hja ez sajna így van!
A Szűz szent Máriához imádkozok, mentse meg a magyarokat a Gyurcsányi féle éles késektől, amik gyermekeink bőrébe hasítanak! Ments meg minket!!!
dosadiból kijött az értelem--hiába a fasiszták soha nem tanulnak, még ha mi fizetjük akkor sem:)
a tüntető csőcseléknek jók csak.:)))
dosadi - te is biztos a Kossuth térre jártál szarni mi? hmm. ez a feladatod tudom:)
Való igaz, amikor ezen mondatot írom, ez látható az index.hu főoldalán: "gyillkosságig."

Tudom, hogy péntek van és mindenki rohan haza a szerkesztőségben, meg aztán kit érdekel, mert ettől nem csökken a látogatottság (az olvasottságot hagyjuk), de akkor is. :(
Itt senki sem normális?
Bakkancsos fasiszta pribékek,
ki lesz taposva a beletek,
Mi mindig egyel többen vagyunk,
megihatjátok max. a hugyunk:)
Lám, került nekem egy alias,
köszi, nem kérem. Bártan válts másik névre.
Sok jó érzésű ember gyűlhetett itt össze...

Ha a jobboldal elmenne ebből az országból ü amiért amúgy csak a jobboldal vállal felelősséget, nem maradna más itt, csak a lecsúszó megtévesztettek és a gyarapodó megtévesztők. Ez tényleg megoldaná egy emberöltő alatt az ország problémaáit. Hiszen nem lenne.
Dejó, hogy a nevemben irogat 1tökfilkó.
Gratulálok, valóban csak 6 elemim van.
Keldorn 2008.03.07. 12:49:35
Itt senki sem normális? De ! csak a dosadi nem az! :DDDD meg a fasiszták:)
Teamelite mé? ki írogat anevedben?
Buzizzatok, bevállalom.
Édesim, már kurvára unom. Akinek kettőnél több kommentje volt ehhez a posthoz, azt innentől kivágom a hóra, bármit ír. (És nem érdemes nicket váltani, a tanár urak modorosságai és helyesírási hibái mérföldekről bűzlenek.) dixi
Ekkora hülyeséget is régen láttam már. :(
Miért írhat itt bárki bármit más nevében?!44!!
hu de primitívvé váltak a hozzászólások a végére, csak így tovább
Nevetséges ez a rendszer azzal a nickel ir bárki amivel akar, jónapot csókolom szevasztok.
Megkockáztatok egy második kommentet, idemásolom az elsőt, hátha kapok választ.

T. Korrektor!

Ön ezt írja: "Vannak itt némi nyelvtani bekavarások is."

Kérem, magyarázza el nekem, miért ez bántja a fülemet! Számomra csak egyes számban hangzik elfogadhatóan: "van itt némi...", mint ahogy azt sem mondanám ki soha, semmi áron, hogy "vannak egy kevés...", vagy "vannak egy kis...".

Miért nincs igazam?
don B - te butább vagy mint gondoltam.
don B: Legy oly jo, es torold ki a Delfi nicken beirt tahosagot, mert azt egy olyan idiota irta, aki igy probal viszalyt szitani Tojgli es koztem.
Eleg primitiv probalkozas, de mar igy is volt egy kozos baratunk, aki komolyan elhitte, hogy en irnek ilyesmit egy regi ismerosnek.
kedves don B.
Még egy kis bűzlő modorosság, ha megbocsátasz.
Ez a blog egészen jó mása annak, ami ebben az osrszágban történik. Majd mindenki másnak akar látszi. Köszönöm a leckét.
Isten legyen (könyörületes) veletek
Azért azt szeretném tudni, hogy milyen alapon állítja valaki magáról, hogy ő a tuti, a másik pedig a félkegyelmű nyelvcsősz. Azon kívül persze, hogy az illető magáról egyszer kinyilatkozta, hogy ő a tuti.
Tisztelt tanár úr!

A magam részéről egyik pártnak sem hiszek. Ezt csak azért írom le, hogy ne akarj kivégezni. Mellesleg amit te most csinálsz az pontosan olyan, mint amit a náci németországban csináltak. Kirekeszted, és megtorlással fenyegeted a másképp gondolkodókat. A stílusod pedig szerintem nem népszerűsíti az eszméidet.
Ami a fő kérdést illeti, az MSZP már a rendszerváltás óta lefasisztázza minden komoly politikai ellenfelét, az SZDSZ csak őt követve vette át ezt a fogást.
Na, a kedvenc blogomat is szétgyakták ((c) Esterházy) a trollok.
Kedves donB!

Jó a cikk, de sztem ez nem kellett volna BELE:

"Nem tetszett figyelni a magyarórán."

Ui. megerősíti azt tévhitet, mely szerint a nyelvtanórán tanuljuk meg az anyanyelvünket, nem pedig az édes jó környezetünktől csecsszopó korunkban.
Kedves NP!

A nem tetszett figyelni magyarórán egy szokásos közhely, amit a Kóka-féle érvkészletet használók igen kedvelnek. Egyrészt. Másrészt a szöveg úgy folytatódik, hogy "vagy inkább...".
don B:
Okéoké. De csak az tudja a helyén kezelni ezt a közhelyet, aki nem rabja a benne megfogalmazott tévhitnek. ;)
Úgy értem, h csak az az olvasó tudja a helyén kezelni...
Úgy látom a "tanár urat" végre elvezették az ápolói.
Azért az annyira szép, mikor a korrektorbloghoz hozzászólóknak nincs nagyon köze a magyar nyelvhez und helyesíráshoz... Nade, tárgyra: az a plakát finoman aljas kétértelműséggel _valóban_ azt sugallja, hogy. És igaz magyar ember érti a célzást, ugye. Ajajj...
vagy gyomormosáson van, annyi narancsos buktát evett.
HOL A HIBA? MI A FORRÁS?

"Kosovska Mitrovica-i összecsapásokban sokan megsőrültek, kómában van egy szerb tüntető is, aki a bíróság épületénél kapott fejlövést."
HOL A HIBA? MI A FORRÁS?

"A 75 éves magyar származású nő és barátnője a cellában veszette össze a gyilkosságok miatt."
HOL A HIBA? MI A FORRÁS?

"A rabok vaásnrpa óta átvették az irányítást az afganisztáni börtönt egyes szárnyai felett."
HOL A HIBA? MI A FORRÁS?

"Budapestre érkezett a mamutbébi-múmia
A 40 ezer éves Gyima a Magyar Természettudományi Múzeum jégkorszakor bemutató kiállításának sztárja lesz."
HOL A HIBA? MI A FORRÁS?

"Öntisztító alsóneműt tesztel a japán űrhajós
Takao Doi szerint a nanotechnológiás alsógatya és zokni ötnapos viselés is higénikus marad."
(Egyszerre két hiba a címlapon. Márc. 21. nem hiába piros betűs ünnep.)
A Fidesszel kapcsolatban Kóka úr agyát elönti a vörös köd, elveszíti józan eszét és gondolkodási képességét.
Az ügy érdekessége az, hogy sokan, mint Kóka úr is nem ismerik jól a magyar nyelvtan szabályait és lépre menve benyelik minden alapot nélkülöző propagandaszövegét, mint kacsa a nokedlit. Mivel nem veszik a fáradságot, hogy más forrásokból tájékozódjanak, sokan még most is meg lehetnek győződve, hogy amit Kóka mondott, annak lehetett alapja.
Így működik a propaganda, ahol nem az emberek felvilágosítása, hanem „felhomályosítása a cél!

Van valaki, aki szereti az SZDSZ-t?
Van valaki, aki szereti az FIDESZT-t?

Ezeket?

:-))
Én nem látok problémát ebben a szövegben. Kóka rossz fát tett a tűzre, azért fél. Az ő köreiben mindig is féltek, hogy egyszer elkapják őket.
süti beállítások módosítása