korrekt orr

Az online olvasószerkesztő édes keservei, avagy terjed az internet, romlik a nyelv, de ha arra vetemedsz, hogy belepofázz mások szövegipari termelvényeibe, tartsd észben, hogy a tanító néninek nem volt mindig igaza.

Utolsó kommentek

  • Közbiztonság Szilárd: "újságíró, vagyis olyan ember, aki hivatásszerűen foglalkozik szöveggyártással, tehát az átlagos m... (2021.01.19. 21:30) A kongruencia sejtelmes köde
  • Közbiztonság Szilárd: @is: Hát ez sajnos nem igazán állja meg a helyét. @crix: Ez azért elég szomorú. Mármint hogy ne... (2021.01.19. 20:17) A csúnya fiúk szíve
  • Közbiztonság Szilárd: @GG: Igen, mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás. Pl.: Józsi és Borcsa kutyája (több birtok... (2021.01.19. 20:00) A csúnya fiúk szíve
  • Közbiztonság Szilárd: @GG: Mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás. Pl.: Józsi és Borcsa kutyája (több birtokos, eg... (2021.01.19. 19:56) A csúnya fiúk szíve
  • Alienita999: Szia! A dátumokra lettem volna kíváncsi... A -tól-ig-ra... Ha számokkal írjuk. Meg a dátumok közö... (2017.03.12. 11:35) Nagykötőjel-kiskötőjel biszbaszok
  • Utolsó 20

Szabad tárgyszavak

adilkno (1) akadémia (1) akadémiai kiadó (1) alexandrin (1) alkotmány (2) árpádsáv (1) avakumica rejtély (2) avakum avakumovics (2) balázs géza (1) ba be ban ben (1) bereményi géza (2) beszéd (1) betegségnevek (1) birtoklásmondat (4) birtokos jelző (4) birtokviszony (4) cím (2) címmondat (2) critical art ensemble (1) cseh tamás (3) datadandy (1) deme lászló (1) dialektikus materializmus (1) diger (1) egybeírás különírás (19) egyetem (1) egyeztetés (5) eheti (5) élet és irodalom (2) emléklemez (1) érettségi (1) ételnevek (1) etimológia (1) e partikula (1) fiala jános (1) fizikális (1) fókusz (2) főnévi igenév (1) gajra megy (1) harmadik mozgószabály (2) határozatlan névelő (1) határozószó (1) helyesírás (37) helyesírási reform (5) helyesírási szabályzat (5) hibát vét (1) hülyepress (2) humor (1) idegen címek (1) idegen összetételi tagok (3) idézőjel (1) igekötő (3) igemódosító (2) igevivő (2) infinitívusz (1) iskola (1) jambus (1) jelzők sorrendje (1) jövevényszavak (1) júzer (1) kálmán lászló (2) kazinczy (2) kémia (1) kémiai nevek (1) kényszerkötőjel (2) kognitívdisszonancia redukció (2) kóka jános (1) komment (2) kommentzombi (1) kontrasztív topik (2) kontra miklós (2) közélet (1) köznevesülés (1) köznyelv (2) központozás (4) kultúrbunkó (5) kultúrház (1) lakoff (1) lanstyák istván (1) látszik lenni (1) lecsó (1) legkevesebb (1) leiterjakab (1) lingvicizmus (1) magánhangzók hosszúsága (1) második mozgószabály (3) mássalhangzók hosszúsága (2) matthew fuller (1) melocco (1) mintegy (1) mondattan (2) mozaikszavak (1) mta (1) mti (1) mutató névmás (3) nádasdy ádám (3) nagykötőjel (2) nefmi (1) nekrológ (1) névelő (1) névelős idegen tulajdonnevek (2) ni alak (1) nyelv (2) nyelvhelyesség (3) nyelvi alapú tahózás (3) nyelvi jogok (1) nyelvi mítoszok (9) nyelvművelés (18) nyelvstratégia (1) nyelvtan (6) nyelvtudomány (2) ökölszabály (2) orosz józsef (1) ortográf cirkusz (12) pagertéty irma (1) pleonazmus (1) politikai (2) politikai nyelv (1) radnóti (1) rájnis józsef (1) reklám (1) rendezvénynevek (1) sajtónyelv (5) sajtónyelvi patronok (4) sándor klára (2) schmitt pál (3) segédige (1) szaknyelv (1) számok helyesírása (1) személyes névmás (3) szintaxis (2) szociolingvisztika (1) szólásmondás (1) szőrszálhasogatás (12) tautológia (1) terpeszkedő kifejezések (1) tgm (1) többszörös összetételek (1) toldalékok kötőjelezése (2) topik (2) tulajdonnevek (1) újságírás (1) uj péter (1) vaskalap (8) Verseghy (1) Versegi (1) vonatkozó névmás (1) Felhő

béke-Nobel-díj

Az olvasó kérdez

2007.10.12. 12:42 don B

Tisztelt Zsadon Béla!
A Nobel-díj írásával kapcsolatban lenne egy észrevételem: mivel maga a díj elnevezése az, hogy Nobel-díj, akkor a béke Nobel-díjat miért írják folyamosan, szerintem helytelenül Nobel-békedíjnak? A többi Nobel-díjnál is előbb szerepel a típusa (fizikai Nobel-díj, irodalmi Nobel-díj stb.).
Üdvözlettel

Azért, mert a fizikai, kémiai, orvosi, közgazdasági szavak melléknevek, ezért képesek jelzőként állni egy összetett szó (Nobel-díj) előtt, a béke azonban főnév, és a díj főnévvel jelentéstömörítő szerkezetet alkot – a béke( előmozdítására folytatott tevékenységért adományozott )díj. Vagyis kettős jelentéstömörítésünk van, ami kétféleképp értelmezhető: a békéért blabla adományozott (Nobelről elnevezett díj), vagy a Nobelről elnevezett (a békéért blabla adományozott díj). Előbbit úgy kell írni, hogy béke-Nobel-díj, utóbbit úgy, hogy Nobel-békedíj. Namost, utóbbi értelmzésnek nemcsak a helyesírása könnyebb (nincs benne két kötőjel), de „belső jelzőinek” sorrendje is magyarosabb. Gondoljon bele, hogyan mondaná: Erkel Ferenc Zene(i )iskola, vagy Zene(i) Erkel Ferenc Iskola?

üdv
ZsB

Okoskodósan magyarázkodva: Ha egy szónak több jelzője van, gyakran van megkötve a jelzők sorrendje. A NymKsz. így fogalmaz: „A jelzett szó az őt megelőző több jelző egyikével-másikával szorosabb egységet alkothat; ilyenkor nyilván ez kerül közvetlenül eléje, az egységet szűkítő további jelzők pedig távolabb, előbbre: két veterán harcos; az Olaszországba vezető két út; a gyermekbénulás elleni kötelező védőoltás.”

Szagszerűleg: két jelző közül a generikusabb van közelebb az alaptaghoz, és a specifikusabb távolabb. A harcosok csoportjából a veterán kiválaszt egy nagy csoportot, és ebből a két egy szűkebbet. Egy fizikai díj nyilván a díjak egy csoportját képezi, és ezek közül egy (még szűkebb: egyelemű) csoport a Nobelről elnevezett (fizikai díj).

Ha azonban a külső jelzőről lehámozzuk a viszonyjelölő elemeket (összetételi taggá degeneráljuk), természetesen bemászik az alaptagra: autók tartalék alkatrésze → tartalék autóalkatrész, fizikai Nobel-díj. Ha mindkét jelző összetételi taggá leszen, visszaáll a sorrend, autó-pótalkatrész, Nobel-békedíj.

9 komment

Címkék: egybeírás különírás jelzők sorrendje

A bejegyzés trackback címe:

https://korrektor.blog.hu/api/trackback/id/tr38194264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köszönjük a szagszerű magyarázatot!
Akit érdekel, van ilyen angolul is:
Google-ba beírni: Royal Order of Adjectives
... és okosodni.
Helyreigazítás

A Various Blogkommentelő és Okoskodó Zártkörűen Működő Részvénytársaság valótlanul állította, hogy Zsadon Bélának, az Index.hu Zrt. olvasószerkesztőjének és publicistájának, 2005. decembere óta nem jelent meg véleményközlő írása az Index.hu Zrt. felületein.
Az igazság ezzel szemben az, hogy 2006. elejétől 4 (azaz négy) érintett írás is megjelent az Index.hu „Vélemény” rovatában, úgy mint: „Fázisegyensúly”, „Haymarket, 1886”, „Kavarja ez most, vagy nem kavarja?”, illetve a „Nektáriosz gumigolyóval” c. írások.
A helyreigazítás közzétételét a kutya sem rendelte el.


Dr. Bölömbéri Edömér
a Various Blogkommentelő és Okoskodó Zrt. elnök-verérigazgatója
Felhívjuk Various figyelmét, hogy - mint az a zsadon.hu oldalon könnyen ellenőrízhető - az említett szerzőnek a zindexen az említett ídőszakban megjelentek még olyan írásai is, mint a G. A. úr X-ben, az Összeszikrázik a konfliktuskő, A pedagógus genitáliái, a Vasárnapi újság, a Komparatív horoszkópszintézis, a Valaki, Valakiné; sír, urna; fel, ki, szét, el, A szótár, amire 200 évet vártunk, A nadrágszíj túlcsordulni akar, továbbá az Ortográf Cirkusz (szül. Korrektorblog) talán kevéssé nagy értékű, de mégis csak megszületett darabjai.
Igaz, bocsika. Valamiért csak a 2006-osakat néztem. Onnan is kihagytam kettőt, amik don B aláírással jelentek meg, mert nem voltak ott a Vélemény/Zsadon Béla link alatt. Don B link meg nincs. Érdemes volna megszerelni, így, vagy úgy.
Eszem gallyában sincs okoskodni, de nem lehet, hogy ez inkább egy a Nobel-díjak csoportjából, mint egy a békedíjak csoportjából? Nem lehet, hogy közelebbi a Nobel-díj, mint a békedíj?
"a gyermekbénulás elleni kötelező védőoltás"

Ez XXI. századi magyar sajtónyelven (a sajtóban - tévé, rádió, sőt, már MTI is - jelenleg elterjedten használt, főleg angol hírek tükörferdítéséből gondolkodás nélkül alkotott sajtó-bikkfanyelven) úgy hangzik:
a kötelező gyermekbénulás elleni védőoltás :-(

Sajnos, az Indexen is.
Hasonló kedvenc példáim (érdekes, hogy mindegyik Győr-Moson-Sopron megyei):

- Petz Aladár Megyei Kórház,

- Kisfaludy Sándor Megyei Könyvtár (jó példa egy másik megyéből: Megyei Szent György Kórház),

- farmer rojtos szoknya - mintha a rojt lenne farmerből, pedig nem is,

- megtalálták az eltűnt futballista édesanyját -mondták a kereskedelmi csatorna hírei közt, pedig a volóságban a futballista eltűnt édesanyját találták meg.
süti beállítások módosítása