korrekt orr

Az online olvasószerkesztő édes keservei, avagy terjed az internet, romlik a nyelv, de ha arra vetemedsz, hogy belepofázz mások szövegipari termelvényeibe, tartsd észben, hogy a tanító néninek nem volt mindig igaza.

Utolsó kommentek

  • Közbiztonság Szilárd: "újságíró, vagyis olyan ember, aki hivatásszerűen foglalkozik szöveggyártással, tehát az átlagos m... (2021.01.19. 21:30) A kongruencia sejtelmes köde
  • Közbiztonság Szilárd: @is: Hát ez sajnos nem igazán állja meg a helyét. @crix: Ez azért elég szomorú. Mármint hogy ne... (2021.01.19. 20:17) A csúnya fiúk szíve
  • Közbiztonság Szilárd: @GG: Igen, mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás. Pl.: Józsi és Borcsa kutyája (több birtok... (2021.01.19. 20:00) A csúnya fiúk szíve
  • Közbiztonság Szilárd: @GG: Mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás. Pl.: Józsi és Borcsa kutyája (több birtokos, eg... (2021.01.19. 19:56) A csúnya fiúk szíve
  • Alienita999: Szia! A dátumokra lettem volna kíváncsi... A -tól-ig-ra... Ha számokkal írjuk. Meg a dátumok közö... (2017.03.12. 11:35) Nagykötőjel-kiskötőjel biszbaszok
  • Utolsó 20

Szabad tárgyszavak

adilkno (1) akadémia (1) akadémiai kiadó (1) alexandrin (1) alkotmány (2) árpádsáv (1) avakumica rejtély (2) avakum avakumovics (2) balázs géza (1) ba be ban ben (1) bereményi géza (2) beszéd (1) betegségnevek (1) birtoklásmondat (4) birtokos jelző (4) birtokviszony (4) cím (2) címmondat (2) critical art ensemble (1) cseh tamás (3) datadandy (1) deme lászló (1) dialektikus materializmus (1) diger (1) egybeírás különírás (19) egyetem (1) egyeztetés (5) eheti (5) élet és irodalom (2) emléklemez (1) érettségi (1) ételnevek (1) etimológia (1) e partikula (1) fiala jános (1) fizikális (1) fókusz (2) főnévi igenév (1) gajra megy (1) harmadik mozgószabály (2) határozatlan névelő (1) határozószó (1) helyesírás (37) helyesírási reform (5) helyesírási szabályzat (5) hibát vét (1) hülyepress (2) humor (1) idegen címek (1) idegen összetételi tagok (3) idézőjel (1) igekötő (3) igemódosító (2) igevivő (2) infinitívusz (1) iskola (1) jambus (1) jelzők sorrendje (1) jövevényszavak (1) júzer (1) kálmán lászló (2) kazinczy (2) kémia (1) kémiai nevek (1) kényszerkötőjel (2) kognitívdisszonancia redukció (2) kóka jános (1) komment (2) kommentzombi (1) kontrasztív topik (2) kontra miklós (2) közélet (1) köznevesülés (1) köznyelv (2) központozás (4) kultúrbunkó (5) kultúrház (1) lakoff (1) lanstyák istván (1) látszik lenni (1) lecsó (1) legkevesebb (1) leiterjakab (1) lingvicizmus (1) magánhangzók hosszúsága (1) második mozgószabály (3) mássalhangzók hosszúsága (2) matthew fuller (1) melocco (1) mintegy (1) mondattan (2) mozaikszavak (1) mta (1) mti (1) mutató névmás (3) nádasdy ádám (3) nagykötőjel (2) nefmi (1) nekrológ (1) névelő (1) névelős idegen tulajdonnevek (2) ni alak (1) nyelv (2) nyelvhelyesség (3) nyelvi alapú tahózás (3) nyelvi jogok (1) nyelvi mítoszok (9) nyelvművelés (18) nyelvstratégia (1) nyelvtan (6) nyelvtudomány (2) ökölszabály (2) orosz józsef (1) ortográf cirkusz (12) pagertéty irma (1) pleonazmus (1) politikai (2) politikai nyelv (1) radnóti (1) rájnis józsef (1) reklám (1) rendezvénynevek (1) sajtónyelv (5) sajtónyelvi patronok (4) sándor klára (2) schmitt pál (3) segédige (1) szaknyelv (1) számok helyesírása (1) személyes névmás (3) szintaxis (2) szociolingvisztika (1) szólásmondás (1) szőrszálhasogatás (12) tautológia (1) terpeszkedő kifejezések (1) tgm (1) többszörös összetételek (1) toldalékok kötőjelezése (2) topik (2) tulajdonnevek (1) újságírás (1) uj péter (1) vaskalap (8) Verseghy (1) Versegi (1) vonatkozó névmás (1) Felhő

Utolsó kommentek:

"újságíró, vagyis olyan ember, aki hivatásszerűen foglalkozik szöveggyártással, tehát az átlagos magyarnál tudatosabb nyelvhasználó"

Ezt azért nem kellett volna...
Elég csak szétnézni az új és régi Index, 444, Mandiner stb. háza táján. És ezek még a jobbak.
(És itt nagyon látszik, hogy a jobb messze nem jelenti azt, hogy jó is.)

@ern0:
Remek példamondat.
Ha valami eseménysorra mondod, mondjuk hogy Bélát számos baj érte, de ezeknek most vége, az szerintem jó úgy (a bajnok mint gyűjtőfogalom).

De ha azt mondod, hogy ezeknek az embereknek vége (meghalnak/meghaltak), az mindenképpen hibás: ezeknek az embereknek végük (esetleg: végük van).

@Lasombra:
A köznyelvben a közlő formában (sem) helyett használható a se (választékosban azért szerencsére még mindig nem), fordítva viszont nem, a sem nem használható tiltó formában.
Ő sem/se látja.
De csakis:
Ő se lássa.

@Devil:
A suksükölés is helyes ugyan bizonyos tájegységeken, ahogy a nákolás is (mindkettő tájnyelvi, mondhatnánk úgy idegen szóval, hogy szubsztandard), de attól még műveletlen parasztnak néznek, ha úgy beszélsz.
A létezik meg a helyes két nagyon külön dolog.

@don B:
+1

@Leonard Zelig:
Akkor is, ha kicsit átrendezed:
Megették a lányok vacsoráját.
?
(Mert ha így már jónak gondolod, akkor érdekelne, hogy a másik sorrendben miért nem. Ugyanis teljesen jó.)

@paraszthajszal:
"Az indexen minden nap több száz cikk fut át a főoldalon"
Egyrészt mindennap időhatározóként egybe, másrészt a több száz azért erős túlzás. A Velvet, Dívány stb., mint tavaly nyáron ki is derült, nem az Index része, már a hozzászólásod idején sem volt az. Csak helyet bérelnek a felületen.

Egyébként meg valóban baromira zavaró, ha valakit olyasmiért fizetnek, amihez abszolút nem ért, pl. a magyar nyelvet és helyesírást nem ismerő újságírót írásért. Nem mentség, hogy nem lehet belehalni, mint mondjuk abba, ha az autószerelő nem légteleníti a fékedet, te meg teszteled az út menti eperfa törési szilárdságát.

@Lebarmozott vidéki:
"más portálokon általában 'zavartalanul' tudok olvasgatni, nálatok meg alig van olyan cikk, amiben ne lenne durva hiba"
Érdekelt volna, melyek ezek a más portálok, mert én ilyet még nemigen láttam, még az e téren kimagaslóan legjobb HVG-ben is vannak hibák.

@58múltam:
Pont azért nem jó, mert a névmás névmás, máshogy viselkedik, mint egy főnév, meg más vonzatai vannak. Néha működik a helyettesítés, néha meg nem.

Pl.:
A fiúk kutyája.
de ugye
*Az ők kutyája.
már nem annyira helyes. Pedig csak azt tettem, amit fent Leonard Zelig, és amit te lelkesen üdvözöltél: helyettesítettem a főnevet számban és személyben egyező névmással.

Bejegyzés: A kongruencia sejtelmes köde
@is:
Hát ez sajnos nem igazán állja meg a helyét.

@crix:
Ez azért elég szomorú. Mármint hogy nem is hallottál róla.

@pgylbert:
Abban az értelemben, mint az angolban, nincs.
De az anyagnevek (tej, víz stb.) kissé hasonlóak, mint az angolban a megszámlálhatatlan főnevek.

@pocak:
Azért azt simán egyszerűsödésnek nevezném, hogy pl. az összetett igealakok kikoptak a magyarból (mennyivel egyszerűbb lenne angolt tanulni egy csomó embernek, ha még lennének, ahogy a rokon finnben még vannak is), ahogy az ikes ragozás részleges kiveszését is.
Nyelvészeti szemmel lehet ezt magyarázgatni meg védeni a védhetetlent, de bizony ezekkel szegényedik is a nyelv, mert bizonyos dolgokat így már csak félreérthetően lehet kifejezni, amit régebben egyértelműen lehetett.

@G.d.Magister:
Vannak. Sokan.
Ők azok, akik rendesen megtanulták az anyanyelvüket.

@Mr. President (törölt):
Javasolnám az "igényesség" szót fellapozni az értelmező szótárban.

Bejegyzés: A csúnya fiúk szíve
@GG:
Igen, mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás.

Pl.:
Józsi és Borcsa kutyája (több birtokos, egy birtok)
Józsiék kutyája (több birtokos - a többes szám k jele jelzi -, egy birtok)
de:
*Az ők kutyája (pedig itt is több birtokos, egy birtok, csak a főnév helyére névmást tettünk)
helyette:
Az ő kutyájuk (formailag egy birtokos (ő), egy birtok (egy kutya), de értelmében, a k többesjel miatt mégis több birtokos, egy birtok, csak itt a többesjel a birtokra került, és az ő-t, azaz a névmást ki sem kell tenni - akkor is ugyanazt jelenti, több ember egy kutyája -, mint ahogy sok más helyen sem, csak odaérti a nyelv)

Kissé ugyan sarkított a példa, de csakis az érthetőség kedvéért, hogy nem mindegy, hogy főnevet vagy névmást használunk-e.

Egyébként persze, a csúnya fiúknak is van szívük a helyes.

De valahol olvastam olyan megfogalmazást is, hogy ha homogén csoportként tekintünk a több birtokosra, akkor egyes számban jár hozzá a birtok, ez magyarázza pl. a példában zárásként felhozott Arany-idézetet is:

"Természete már ez magyar embereknek."

És akkor a költői szabadságról még nem is szóltunk, a természetük szóval kicsit bicsaklana a sor tá-tá-ti-ti tá-tá, tá-tá-ti-ti tá-tá lüktetés, mert akkor az első sorfél tá-tá-ti-tá tá tá lenne.

Most olvastam don B. egy másik magasröptű értekezését is, amelyben azt írja, megszüntetné a hosszú í, ú, ű írását, mert nincs jelentésmegkülönböztető szerepük.
Akkor, kedves don B., ha netán erre járnál, szerinted ugyanazt jelentik az alábbiak:
felirat - felírat
kiirt - kiírt
kurta - kúrta (durva szó, de azért eléggé a köznyelv része)
kurva - kúrva (lásd fent)
áru - árú
falu - falú
nyulat (állatot) - nyúlat (nyúl ige műveltető képzővel, szlengben akár ellopat jelentésben is)
tatu (állat) - tatú (pl. magas tatú hajó)
huzat - húzat

és hogy ü-ű páros is legyen:

füzet (irka) - fűzet (pl. lefűzet)
(még akkor is, ha a füzet is valószínűleg a fűz szóból ered, mint összefűzött lapok kötege)
stb.

Lehet, hogy 100 alatti az olyan szavak száma (nem számoltam), ahol van jelentésmegkülönböztető szerepe annak, hogy i vagy í, u vagy ú (ü-ű különbség több most nem jutott eszembe, de az nem azt jelenti, hogy nincs is, csak azt, hogy most nem jutott eszembe), de ezek azért nem ritkán vagy sosem használt szavak, de azért szerintem nagyon nem mindegy, hogy valaki kiirt egy népet, vagy kiírt egy üzenetet. Sőt mi több, elég jelentős különbségnek tűnik.

Bejegyzés: A csúnya fiúk szíve
@GG:
Mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás.

Pl.:
Józsi és Borcsa kutyája (több birtokos, egy birtok)
Józsiék kutyája (több birtokos, egy birtok)
de:
*Az ők kutyája (pedig itt is több birtokos, egy birtok, csak a főnév helyére névmást tettünk)
helyette:
Az ő kutyájuk (formailag egy birtokos (ő), egy birtok (egy kutya), de értelmében, a birtokrag miatt mégis több birtokos, egy birtok)

Kissé ugyan sarkított a példa, de csakis az érthetőség kedvéért, hogy nem mindegy, hogy főnevet vagy névmást használunk-e.

Egyébként persze, a csúnya fiúknak is van szívük a helyes.

De valahol olvastam olyan megfogalmazást is, hogy ha homogén csoportként tekintünk a több birtokosra, akkor egyes számban jár hozzá a birtok, ez magyarázza pl. a példában zárásként felhozott Arany-idézetet is:

"Természete már ez magyar embereknek."

És akkor a költői szabadságról még nem is szóltunk, a természetük szóval kicsit bicsaklana a sor tá-tá-ti-ti tá-tá, tá-tá-ti-ti tá-tá lüktetés, mert akkor az első sorfél tá-tá-ti-tá tá tá lenne.

Most olvastam don B. egy másik magasröptű értekezését is, amelyben azt írja, megszüntetné a hosszú í, ú, ű írását, mert nincs jelentésmegkülönböztető szerepük.
Akkor, kedves don B., ha netán erre járnál, szerinted ugyanazt jelentik az alábbiak:
felirat - felírat
kiirt - kiírt
kurta - kúrta (durva szó, de azért eléggé a köznyelv része)
kurva - kúrva (lásd fent)
áru - árú
falu - falú
nyulat (állatot) - nyúlat (nyúl ige műveltető képzővel, szlengben akár ellopat jelentésben is)
tatu (állat) - tatú (pl. magas tatú hajó)
huzat - húzat

és hogy ü-ű páros is legyen:

füzet (irka) - fűzet (pl. lefűzet)
(még akkor is, ha a füzet is valószínűleg a fűz szóból ered, mint összefűzött lapok kötege)
stb.

Lehet, hogy 100 alatti az olyan szavak száma (nem számoltam), ahol van jelentésmegkülönböztető szerepe annak, hogy i vagy í, u vagy ú (ü-ű különbség több most nem jutott eszembe, de az nem azt jelenti, hogy nincs is, csak azt, hogy most nem jutott eszembe), de ezek azért nem ritkán vagy sosem használt szavak, de azért szerintem nagyon nem mindegy, hogy valaki kiirt egy népet, vagy kiírt egy üzenetet. Sőt mi több, elég jelentős különbségnek tűnik.

Bejegyzés: A csúnya fiúk szíve
Szia!

A dátumokra lettem volna kíváncsi... A -tól-ig-ra... Ha számokkal írjuk. Meg a dátumok közötti hosszú vagy rövid gondolatjelre. Tudnál erről is blogolni egyet, vagy segíteni benne? :-)

Köszi :-)

Bejegyzés: Nagykötőjel-kiskötőjel biszbaszok
A magyar nyelvben nem topik és komment van (csúnya angol zsargon), hanem téma és réma.

Bejegyzés: Belém verték, hogy mindig az állítmány van elöl
@glabor:
Igazából helyes, csak nyelvjárási/tájnyelvi.

@vészmadár (pica pica):
Mondjuk azért nem véletlenül tartják műveletlennek, aki suksüköl. Más kérdés, hogy ha hazamegy vidékre, ahol mindenki így beszél, akkor ő is, mert ott az a természetes. Mindennek megvan a helye.

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
@vészmadár (pica pica):
Szerintem a suksükölés (elég sokfelé jártam az országban) mind mai napig a jóval gyakoribb nyelvváltozat.
A nép nagyjából két helyen tjuktjüköl a nagyobb városokon kívül: Fejér megyében meg BAZ megye zempléni részén(ek egyes területein). Utóbbi pont az a rész, ahol Kazinczynek is birtokai voltak (Széphalom és környéke), szóval nem véletlen, hogy ezt emelte be a "hivatalos" nyelvbe.
Mindenhol máshol süksükölnek.

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
Elhomokozunk. Mert nekünk nagyon tetszik minden szabály.
Az én lázadásom az érettségi dolgozatokat javítva - gondolom - éppoly következmények nélküli lenne, mint a cikk. Vagy mégsem??

Bejegyzés: Nesztek, reformhelyesírás
@pocak:
Szegény József Attila, amúgy sem élt sokat, de még két évet elvenni tőle, igazán nem szép dolog.
Ezek szerint meg sem írta a Születésnapomra című versét, mert az úgy kezdődik: "Harminckét éves lettem én..." - de ha 2007-ben már 72 éve halt meg, akkor, feltéve, hogy valóban 1905-ben született, már nem érte meg ezt a kort, csak a 30-at.

Bejegyzés: Ami, amely
Eljött az átvágások hete: Hantamanus Holnapnyesi.

Bejegyzés: Schmitt Pál Manyesi
@glabor: nem. Azt jelenti, hogy nem helytelen. Még pontosabban, hogy tulajdonképpen furcsa, hogy helytelennek lett kinevezve, miután ez volt a hagyományosan elterjedtebb változat. Meg azt is jelenti, hogy ha mívesebb is a mai magyarban a süksükölés helyett a tjuktjükölés, az nem logikus okból van, hanem tisztára véletlen. Továbbá aki suksüköl, az legfeljebb egy ma már ritka nyelvváltozatot használ, nem ostoba, buta, hülye vagy műveletlen (illetve ha az is, nem ezért), és így tovább.

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
Most azt következik, hogy a suksükölés is helyes?

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
@Labasmaz: azért érzem falsnak a példádat, mert az először is néptánc. Ha meg egy táncruha, ami népi, akkor az - sztem - népi táncruha, nem kell bele kötőjel.

a másik: hogy ékezeteket használsz, az egy dolog, lelked rajta. A chat meg az sms inkább inkább olyan, mintha azt kérnéd számon, hogy az egyetemi órai jegyzeteid miért nem kerek, egész, letisztult mondatokat tartalmaznak? Még egyszer mondom, a chatelés leginkább leért élőbeszéd. Senki, vagy majdnem senki nem beszél olyan összeszedetten, kerek, kimunkált mondatokban, mint ahogy mondjuk esszét ír. ez irreális elvárás.

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
@Labasmaz: nem linkelem, mert annyira nem érek rá, de keresd ki itt a hegyimentőkutyás posztot, nagyon tanulságos.

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
@vészmadár (pica pica):

Erre a klasszikus a heJesírási szótár értelmező részében lévő példa, a népi-tánc-ruha. Hogyan írnád? Értelem szerint ez egy olyan ruha, amit kimondottan a népi táncokhoz használnak, máskor nem is igen viselik (legalábbis manapság már ugye elég ritkán), azaz népitánc-ruha. Ezzel szemben a helyes alak a népi-táncruha, azaz egy olyan táncruha, amit "a nép" használ.

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
@vészmadár (pica pica):

Miért ne? Aki az élete valamely területén igénytelen, az máshol is az lesz. Egyszerűen ezt szokja meg.

Mióta érintőképernyős telefonom van, rajta a teljes magyar ékezetes ABC-s virtuális billentyűzettel, még az SMS-t is ékezettel írom.

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
süti beállítások módosítása