korrekt orr

Az online olvasószerkesztő édes keservei, avagy terjed az internet, romlik a nyelv, de ha arra vetemedsz, hogy belepofázz mások szövegipari termelvényeibe, tartsd észben, hogy a tanító néninek nem volt mindig igaza.

Utolsó kommentek

Szabad tárgyszavak

adilkno (1) akadémia (1) akadémiai kiadó (1) alexandrin (1) alkotmány (2) árpádsáv (1) avakumica rejtély (2) avakum avakumovics (2) balázs géza (1) ba be ban ben (1) bereményi géza (2) beszéd (1) betegségnevek (1) birtoklásmondat (4) birtokos jelző (4) birtokviszony (4) cím (2) címmondat (2) critical art ensemble (1) cseh tamás (3) datadandy (1) deme lászló (1) dialektikus materializmus (1) diger (1) egybeírás különírás (19) egyetem (1) egyeztetés (5) eheti (5) élet és irodalom (2) emléklemez (1) érettségi (1) ételnevek (1) etimológia (1) e partikula (1) fiala jános (1) fizikális (1) fókusz (2) főnévi igenév (1) gajra megy (1) harmadik mozgószabály (2) határozatlan névelő (1) határozószó (1) helyesírás (37) helyesírási reform (5) helyesírási szabályzat (5) hibát vét (1) hülyepress (2) humor (1) idegen címek (1) idegen összetételi tagok (3) idézőjel (1) igekötő (3) igemódosító (2) igevivő (2) infinitívusz (1) iskola (1) jambus (1) jelzők sorrendje (1) jövevényszavak (1) júzer (1) kálmán lászló (2) kazinczy (2) kémia (1) kémiai nevek (1) kényszerkötőjel (2) kognitívdisszonancia redukció (2) kóka jános (1) komment (2) kommentzombi (1) kontrasztív topik (2) kontra miklós (2) közélet (1) köznevesülés (1) köznyelv (2) központozás (4) kultúrbunkó (5) kultúrház (1) lakoff (1) lanstyák istván (1) látszik lenni (1) lecsó (1) legkevesebb (1) leiterjakab (1) lingvicizmus (1) magánhangzók hosszúsága (1) második mozgószabály (3) mássalhangzók hosszúsága (2) matthew fuller (1) melocco (1) mintegy (1) mondattan (2) mozaikszavak (1) mta (1) mti (1) mutató névmás (3) nádasdy ádám (3) nagykötőjel (2) nefmi (1) nekrológ (1) névelő (1) névelős idegen tulajdonnevek (2) ni alak (1) nyelv (2) nyelvhelyesség (3) nyelvi alapú tahózás (3) nyelvi jogok (1) nyelvi mítoszok (9) nyelvművelés (18) nyelvstratégia (1) nyelvtan (6) nyelvtudomány (2) ökölszabály (2) orosz józsef (1) ortográf cirkusz (12) pagertéty irma (1) pleonazmus (1) politikai (2) politikai nyelv (1) radnóti (1) rájnis józsef (1) reklám (1) rendezvénynevek (1) sajtónyelv (5) sajtónyelvi patronok (4) sándor klára (2) schmitt pál (3) segédige (1) szaknyelv (1) számok helyesírása (1) személyes névmás (3) szintaxis (2) szociolingvisztika (1) szólásmondás (1) szőrszálhasogatás (12) tautológia (1) terpeszkedő kifejezések (1) tgm (1) többszörös összetételek (1) toldalékok kötőjelezése (2) topik (2) tulajdonnevek (1) újságírás (1) uj péter (1) vaskalap (8) Verseghy (1) Versegi (1) vonatkozó névmás (1) Felhő

Utolsó kommentek:

Szia!

A dátumokra lettem volna kíváncsi... A -tól-ig-ra... Ha számokkal írjuk. Meg a dátumok közötti hosszú vagy rövid gondolatjelre. Tudnál erről is blogolni egyet, vagy segíteni benne? :-)

Köszi :-)

Bejegyzés: Nagykötőjel-kiskötőjel biszbaszok
A magyar nyelvben nem topik és komment van (csúnya angol zsargon), hanem téma és réma.

Bejegyzés: Belém verték, hogy mindig az állítmány van elöl
@glabor:
Igazából helyes, csak nyelvjárási/tájnyelvi.

@vészmadár (pica pica):
Mondjuk azért nem véletlenül tartják műveletlennek, aki suksüköl. Más kérdés, hogy ha hazamegy vidékre, ahol mindenki így beszél, akkor ő is, mert ott az a természetes. Mindennek megvan a helye.

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
@vészmadár (pica pica):
Szerintem a suksükölés (elég sokfelé jártam az országban) mind mai napig a jóval gyakoribb nyelvváltozat.
A nép nagyjából két helyen tjuktjüköl a nagyobb városokon kívül: Fejér megyében meg BAZ megye zempléni részén(ek egyes területein). Utóbbi pont az a rész, ahol Kazinczynek is birtokai voltak (Széphalom és környéke), szóval nem véletlen, hogy ezt emelte be a "hivatalos" nyelvbe.
Mindenhol máshol süksükölnek.

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
Elhomokozunk. Mert nekünk nagyon tetszik minden szabály.
Az én lázadásom az érettségi dolgozatokat javítva - gondolom - éppoly következmények nélküli lenne, mint a cikk. Vagy mégsem??

Bejegyzés: Nesztek, reformhelyesírás
@pocak:
Szegény József Attila, amúgy sem élt sokat, de még két évet elvenni tőle, igazán nem szép dolog.
Ezek szerint meg sem írta a Születésnapomra című versét, mert az úgy kezdődik: "Harminckét éves lettem én..." - de ha 2007-ben már 72 éve halt meg, akkor, feltéve, hogy valóban 1905-ben született, már nem érte meg ezt a kort, csak a 30-at.

Bejegyzés: Ami, amely
Eljött az átvágások hete: Hantamanus Holnapnyesi.

Bejegyzés: Schmitt Pál Manyesi
@glabor: nem. Azt jelenti, hogy nem helytelen. Még pontosabban, hogy tulajdonképpen furcsa, hogy helytelennek lett kinevezve, miután ez volt a hagyományosan elterjedtebb változat. Meg azt is jelenti, hogy ha mívesebb is a mai magyarban a süksükölés helyett a tjuktjükölés, az nem logikus okból van, hanem tisztára véletlen. Továbbá aki suksüköl, az legfeljebb egy ma már ritka nyelvváltozatot használ, nem ostoba, buta, hülye vagy műveletlen (illetve ha az is, nem ezért), és így tovább.

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
Most azt következik, hogy a suksükölés is helyes?

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
@Labasmaz: azért érzem falsnak a példádat, mert az először is néptánc. Ha meg egy táncruha, ami népi, akkor az - sztem - népi táncruha, nem kell bele kötőjel.

a másik: hogy ékezeteket használsz, az egy dolog, lelked rajta. A chat meg az sms inkább inkább olyan, mintha azt kérnéd számon, hogy az egyetemi órai jegyzeteid miért nem kerek, egész, letisztult mondatokat tartalmaznak? Még egyszer mondom, a chatelés leginkább leért élőbeszéd. Senki, vagy majdnem senki nem beszél olyan összeszedetten, kerek, kimunkált mondatokban, mint ahogy mondjuk esszét ír. ez irreális elvárás.

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
@Labasmaz: nem linkelem, mert annyira nem érek rá, de keresd ki itt a hegyimentőkutyás posztot, nagyon tanulságos.

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
@vészmadár (pica pica):

Erre a klasszikus a heJesírási szótár értelmező részében lévő példa, a népi-tánc-ruha. Hogyan írnád? Értelem szerint ez egy olyan ruha, amit kimondottan a népi táncokhoz használnak, máskor nem is igen viselik (legalábbis manapság már ugye elég ritkán), azaz népitánc-ruha. Ezzel szemben a helyes alak a népi-táncruha, azaz egy olyan táncruha, amit "a nép" használ.

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
@vészmadár (pica pica):

Miért ne? Aki az élete valamely területén igénytelen, az máshol is az lesz. Egyszerűen ezt szokja meg.

Mióta érintőképernyős telefonom van, rajta a teljes magyar ékezetes ABC-s virtuális billentyűzettel, még az SMS-t is ékezettel írom.

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
@Labasmaz: ugyan már, a chatelés az egyfajta gyorsírás, ráadásul - bármennyire is le van írva - inkább szóbeli közlésforma, mint írásbeli, ne kérjük már számon rajta a míves írásbeliség formai követelményeit!

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
@Labasmaz: én is egybeírnám, de hozzáteszem, én nagyjából hangsúlyozási alapon akarnék egybe-külön írni, tehát ha rajtam múlna, én úgy írnék, hogy "Nemszabad félbehajtani."

Ez a jelentésmegkülönböztetési érv nekem nem játszik, ezer olyan dolog van a magyarban, ahol egybeesnek különböző jelentésű esetek, módok, számok, egyebek alakilag, aztán mégsem omlott még össze a magyar közigazgatás, de meg még az angol világbirodalom sem, pedig ők aztán mindent külön írnak...

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
@GERI87:

Az hagyján, de amikor a vagyok helyett azt írják, hogy "vok", akkor szoktam szólni, hogy az egy kínai főzőedény, de "w"-vel írandó.

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
@vészmadár (pica pica):

Tudom, pedig pont ebBE az esetBE elég egyértelmű a külön- ill. egyBE írt alak között a jelentésbeli eltérés. Ráadásul a "nyitvatartási idő"-BE már heJesen is egy szó.

Bejegyzés: A választékos nyelvbe hibának számít
süti beállítások módosítása