korrekt orr

Az online olvasószerkesztő édes keservei, avagy terjed az internet, romlik a nyelv, de ha arra vetemedsz, hogy belepofázz mások szövegipari termelvényeibe, tartsd észben, hogy a tanító néninek nem volt mindig igaza.

Utolsó kommentek

  • Közbiztonság Szilárd: "újságíró, vagyis olyan ember, aki hivatásszerűen foglalkozik szöveggyártással, tehát az átlagos m... (2021.01.19. 21:30) A kongruencia sejtelmes köde
  • Közbiztonság Szilárd: @is: Hát ez sajnos nem igazán állja meg a helyét. @crix: Ez azért elég szomorú. Mármint hogy ne... (2021.01.19. 20:17) A csúnya fiúk szíve
  • Közbiztonság Szilárd: @GG: Igen, mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás. Pl.: Józsi és Borcsa kutyája (több birtok... (2021.01.19. 20:00) A csúnya fiúk szíve
  • Közbiztonság Szilárd: @GG: Mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás. Pl.: Józsi és Borcsa kutyája (több birtokos, eg... (2021.01.19. 19:56) A csúnya fiúk szíve
  • Alienita999: Szia! A dátumokra lettem volna kíváncsi... A -tól-ig-ra... Ha számokkal írjuk. Meg a dátumok közö... (2017.03.12. 11:35) Nagykötőjel-kiskötőjel biszbaszok
  • Utolsó 20

Szabad tárgyszavak

adilkno (1) akadémia (1) akadémiai kiadó (1) alexandrin (1) alkotmány (2) árpádsáv (1) avakumica rejtély (2) avakum avakumovics (2) balázs géza (1) ba be ban ben (1) bereményi géza (2) beszéd (1) betegségnevek (1) birtoklásmondat (4) birtokos jelző (4) birtokviszony (4) cím (2) címmondat (2) critical art ensemble (1) cseh tamás (3) datadandy (1) deme lászló (1) dialektikus materializmus (1) diger (1) egybeírás különírás (19) egyetem (1) egyeztetés (5) eheti (5) élet és irodalom (2) emléklemez (1) érettségi (1) ételnevek (1) etimológia (1) e partikula (1) fiala jános (1) fizikális (1) fókusz (2) főnévi igenév (1) gajra megy (1) harmadik mozgószabály (2) határozatlan névelő (1) határozószó (1) helyesírás (37) helyesírási reform (5) helyesírási szabályzat (5) hibát vét (1) hülyepress (2) humor (1) idegen címek (1) idegen összetételi tagok (3) idézőjel (1) igekötő (3) igemódosító (2) igevivő (2) infinitívusz (1) iskola (1) jambus (1) jelzők sorrendje (1) jövevényszavak (1) júzer (1) kálmán lászló (2) kazinczy (2) kémia (1) kémiai nevek (1) kényszerkötőjel (2) kognitívdisszonancia redukció (2) kóka jános (1) komment (2) kommentzombi (1) kontrasztív topik (2) kontra miklós (2) közélet (1) köznevesülés (1) köznyelv (2) központozás (4) kultúrbunkó (5) kultúrház (1) lakoff (1) lanstyák istván (1) látszik lenni (1) lecsó (1) legkevesebb (1) leiterjakab (1) lingvicizmus (1) magánhangzók hosszúsága (1) második mozgószabály (3) mássalhangzók hosszúsága (2) matthew fuller (1) melocco (1) mintegy (1) mondattan (2) mozaikszavak (1) mta (1) mti (1) mutató névmás (3) nádasdy ádám (3) nagykötőjel (2) nefmi (1) nekrológ (1) névelő (1) névelős idegen tulajdonnevek (2) ni alak (1) nyelv (2) nyelvhelyesség (3) nyelvi alapú tahózás (3) nyelvi jogok (1) nyelvi mítoszok (9) nyelvművelés (18) nyelvstratégia (1) nyelvtan (6) nyelvtudomány (2) ökölszabály (2) orosz józsef (1) ortográf cirkusz (12) pagertéty irma (1) pleonazmus (1) politikai (2) politikai nyelv (1) radnóti (1) rájnis józsef (1) reklám (1) rendezvénynevek (1) sajtónyelv (5) sajtónyelvi patronok (4) sándor klára (2) schmitt pál (3) segédige (1) szaknyelv (1) számok helyesírása (1) személyes névmás (3) szintaxis (2) szociolingvisztika (1) szólásmondás (1) szőrszálhasogatás (12) tautológia (1) terpeszkedő kifejezések (1) tgm (1) többszörös összetételek (1) toldalékok kötőjelezése (2) topik (2) tulajdonnevek (1) újságírás (1) uj péter (1) vaskalap (8) Verseghy (1) Versegi (1) vonatkozó névmás (1) Felhő

Kókát? Azt!

2008.03.06. 22:06 don B

Adjon világos választ a Fidesz arra, hogy egy transzparensen kikre gondol, amikor azt mondja, hogy március 9-én „eltöröljük őket” – mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke Veszprémben.
[...]
Kóka János egy transzparensre utalt, amelyet Veszprémbe érkeztekor látott a város legforgalmasabb útja fölött kifeszítve, és amelyen ez állt apró, szinte olvashatatlan betűkkel: vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj, majd hatalmas betűkkel: „Igen, eltöröljük őket!” Úgy tűnik, ez a Fidesz kampányzáró szlogenje, jegyezte meg a pártelnök.

A pártelnök rámutatott: az „eltöröljük őket” szöveg a magyar nyelv szabályai szerint félreérthetetlen, hiszen „az őket kifejezés személyekre és nem fogalmakra vagy tárgyakra vonatkozik”.
[...]
„Szeretném, ha a Fidesz vezetője kiállna a kampány végén, és magyarázatot adna arra, hogy március 9-én ismét lángba szeretné-e borítani Budapest és a nagyvárosaink utcáit.”

Édesjóistenem. Hőn szeretett és mélyen tisztelt pártelnök úr (sőt: Pártelnök Úr)! Kegyed egy marha. Nem tetszett figyelni a magyarórán. Vagy inkább annyi politikustársához (és újságíró kollégámhoz) hasonlóan nyelvoltalmi babonák és ápoltbeszéd-ügyi ökölszabályok csapdájában tetszik rabul ejtve lenni.

Mondta volna, hogy az a plakát finoman aljas kétértelműséggel azt sugallja, hogy. De hogy „az őket kifejezés személyekre és nem fogalmakra vagy tárgyakra vonatkozik”, az „a magyar nyelv szabályai szerint” tényszerűen nem igaz (vagy legalábbis nem ilyen egyszerű).

Előkotortam négy éve írt röpke dolgozatomat (1. rész: ők azok, 2. rész: ők azok 2.), amelyben az Új magyar nyelvtan segítségével összefoglaltam, hogy a magyar nyelvben egy korábban meghatározott valamire visszautaló elem (deixis) mikor személyes névmás, és mikor mutató névmás. Nem csak attól függ, hogy az a valami, amit a névmás képvisel, személy, illetve tárgy vagy fogalom. Vannak itt némi nyelvtani bekavarások is (azok aztán csak igazán a nyelv szabályai). Így hát, ha az a névmás a mondatban az állítmány mögött áll, és határozó, akkor bizony személyes névmás akkor is, ha az, amit képvisel, fogalom vagy tárgy:

János elkezdte a könyvet, de még nem végzett vele.
János elkezdte a könyveket, de még nem végzett velük.

(Mint látjuk, a mi Jánosunk se.) És nem azzal, azokkal. És ugyanez a helyzet, ha az a szerencsétlen névmás többes számú tárgy:

János megvette a könyveket, de még nem olvasta el őket.

És nem azokat. Ez, édesdrágajó pártelnök úr, így van magyarul. Meg ez is: vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj, igen, eltöröljük őket (amilyen barom világ van manapság, tényleg, de ez most nem tartozik ide). Csókolom.

 

 

215 komment

Címkék: kóka jános személyes névmás mutató névmás

A bejegyzés trackback címe:

https://korrektor.blog.hu/api/trackback/id/tr46368973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janecska egyet is értek meg nem is. pl: a scmutzig a németben piszkosat jelent, és a magyar mire használja? he?----ha valaki írigy, nem adja oda. Ugye?--pedig az irigy szó a németben: Geiziget jelent. Szóval vigyázat a jövevény szavakkal!
tanár úr: "...pedig az irigy szó a németben: Geiziget jelent."

Nem kötözködés, de az irigy a németben nem Geiziget jelent, hanem legfeljebb az a német megfelelője a magyar irigy szónak. Azaz legfeljebb a Geizig jelenthet irigyet a németben és nem fordítva.:)
(Én mindenesetre nem beszélni német.:))
Viszont az ellenérvedet nem értem! Tökmindegy, h mit jelentett az eredeti nyelvben az adott szó, az számít, h nálunk mit jelent!
fejtegetésed most is sántit a Geiziggel kapcsolatban, de nem ez a lényeg, hanem hogy ne használjuk rosszul a " külföldi" szavakat a magyarban sem! Értehető nem? vagy nem ezt vetted le a dologból? csak a geizig-analizálását láttad , értetted? nem baj!:))) egs:)
Kedves tanár úr! A "pech" pedig (csak hogy germanisztikával lőjek vissza, vagyis hát tromfoljak inkább) eredetileg szurkot jelent - és lám, mire, milyen értelmében használjuk? Don B írására reagálva: szerintem igaza van. Eltöröljük ezeket - eltöröljük őket: noha egykutya, az "őket" valahogy mégis jobban kézreáll. Azt inkább beveszi a magyar gyomor. Ez van. A nyelv él, s kivált nem papíron csupán.
több fönevet jelent az írigyen kívül ....a németben a geizig, az a mondatban való elhelyezkedésétől függ...( zsugori, fösvény, írigy) de nem ez volt a téma hanem a használat!
Belekotty aPech szónak is több jelentése van, a mondatban való elhelyeszkedéstől függ(szurok,kellemetlenség, baj,)...
Ami pedig ez "eltöröljük" témát illeti , hát az má politikai csúsztatás.....kétfenekű beszéd ami a Fityisz nyelve:)))))))
Fityisz nyelvet meg má mindenki ismeri--olyan papgálykommandó nyelv:)))
tanár úr

"Orsós Orbán a szátokba rágta mit kell mondani:)"

Zsidózni mikor fogsz? Majd ha ráérsz két nyilasozás közben, mert azt úgy szoktátok.
tanár úr

A papagájt meg "j" vel írjuk te idióta!
deregélyi FItyisz Szellem felébredté??????:)))Látom érted kik a nyilasok pedig ki sem mondtam:))))
Heil Orbán!:)))
Fityiszül a papagly ly :)))tudhatnád Bukta zabáló:))))---nekik különnyelvtanuk van...semmi nem jó ami az eredeti:)))
egy dolog szamit csak, hogy legyen mar vegre valaki aki a mengelicat hasba lovi, es hagyja elverezni a kis kocaval egyutt mikor majd terhes lesz. Ennyi. Ez a fontos.
Újabb gyöngyszem:
A közös ülés tényét cáfoló nyilatkozatot adott a Portfolio.hu-nak Pichler Ferenc, a PM sajtófőnöke is
tanár úr: és őrűltül a főnév az "fönév"?
tanár úr!
Abban igazad van, h ne használjuk helytelenül az átvett szavakat. De ha már átvettük és egy ideje használjuk valahogy, akkor annak az a jelentése már a magyarban, amire használjuk. De nem is ez volt a lényege a mondanivalómnak, hanem az, h az átvett szavakra is a magyar nyelv szabályai érvényesek, tehát nem lehet az echtét német hímnemben leírni. 1. Mert magyarul beszélünk. 2. Mert a magyarban nincs hímnem-nőnem. Ennyit írtam. Ezzel mi a gond?:)
A másik: olyat tényleg nem mondunk, h az irigy szónak a németben a Geizig a jelentése! Fordítva mondjuk.
off
Szevasz, Belekotty!:)))

m.ntt
;)
on
Pedig az irigy szónak Geizig a jelentése németűl--tessék!:)
A másik témában meg már leírtam mi az ábra, ha nem érted..bocs:))))
Igen, náci vagyok, és most esélyünk lesz kormányra kerülni, ebben nincs titok.
Geizige Achselgube Drüse. (ezért konferálták így fel az Irigy hónaljmirigyet Hamburgban mi? (ott voltam) (igaz magyarázatot adtak hozzá:))))
tanár úr: "az irigy szónak Geizig a jelentése németűl"

Én nem azt vitatom, h egy német-magyar szótárban a Geizig bejegyzés mellett az irigy szó szerepel-e. Ezt nem is tudom, nem beszélek németül, de elhiszem, h így van. Hanem azt mondom, h a Te mondatod helytelen. Helyesen:
1. Az irigy szó német megfelelője a Geizig.
2. A Geizig szó jelentése a németben: irigy.
Herkentyű nyuge nyuge.:))).még sokáig kell Narancsos buktát zabálnod.)))))) A Führer mondta hogy merj nagyot álmodni..mi?:)))ismerjük:))) Örök vesztes.)))
Tököm tudja, de nálunk fittyék bedobták sajátos marketinganyagukat, ami önmagában egy ganéj. Ez nem is érdekes. Annál szánalmasabb, hogy az utolsó oldalon "Vicces" felirattal kis humorbonbonokat lőnek el kormánypárti képviselőkkel kapcsolatosan. Még ez sem lenne baj, ha nem a kuruc.info-ról lenne leszedve. Mondjuk a lájtosabb "poénok", így is retenetesen gusztustalan.
Összeér, ami összetartozik...
Helytelen?, lehet..kicsit tudom a magyart:)))--de a németet perfektül.DDD
Nah jah, Gejza, mit vártál?:DDD
Mondjuk épeszű ellenzéki politikusokat.
Vagy ez sok??
tanár úrnak tökéletesen igaza van. Mi itt naon szeressük, ha becsapnak és kifosztanak bennünket. Azért kell fizetni az adókat, hogy a kormány megtaníthassa nekünk, hogy mindennek ára van. Tüntetni sem a kormány ellen kell, hanem az ellenzék vezére ellen, mert ez így demokratikus. Távozzon az ellenzék. A kormányba. Mert ugye hová máshová?
Geza ezek nem ellenzéki politikusok, hanem kollégiumi banda akik soha nem akartak dolgozni,---semmihez nem értenek méga politikához sem, csak pofáznak állandóan..és ahatalomra vágynak hogy a lóvét osztogathassák maguk között,---az EU pénzekért toporzékol annyira agonosz törpe is.))))
Szerintem az ellenzék soha sem hazudott. Igennel fogok szavazni.
Széchenyi terv...? Ezüst hajó?...Millenáris.?...Kaja Ibrahim, ? Joszip tot?, Simicska Lajos? ......áááááááá
Elsüllyedt az ezüst hajó, a Dakota ló is sántit, csak a Narancsos Bukta van meg!:))))))
Bemegyxek a szavazáskor és megkérdezem: tessék mondani itt sül a Narancsos Bukta? ---DDDD
A Fityiszes segnyaló majd biztos megszólal hogy NEM! Erre én : ez az ! akkor háromszoros NEM NEM NEM:)))))

dr.Frey Zsuzsanna 2008.03.07. 12:24:28

Re: janecska 2008.03.07. 11:32:13

khmm... igaza(d) van(na). Fogom ezt a problémát :)
(Ohne Deine/Ihre Auffassung über meine Deutschkenntnisse grundsätzlich beeinflussen zu wollen... - fűzném hozzá,- de ez sem a sznobozás helye :) - nos itt nem is az egyik nyelv szabályainak egy másik nyelvben való számonkérése volt a topic... nem.

Ennek megítélése valóban Nádasdy és Esterházy Urak kompetenciája lenne... itt azt hiszem azért ilyen ez a (számomra fülhasogató Diskrepanz) "echte"-forma, mert így hangrendileg jobban illeszkedék a magyar nyelvbe. Ugyanis nem csak a (faj :)germánok hiszik azt, hogy "...die Sprache strebt nach Ökonomie" - vagyis a nyelv mindíg gazdaságosságra töreXik... ez valószínűleg a pastu-ban és a suaheli-ben is így lehet :)

Üdvözlettel egyéberánt:
Zsuzsanna
Nem tudom, ki ez a két balfasz tanár ur meg herkentyű nevekkel, hogy a büntetőjogi felelősségel nem rendelkező balfaszokról ne is beszéljek,
de hogy hogy a rákba képes két ilyen tökkelütött barom magát szórakoztatva irritálni ennyi embert, erről már van sejtésem. Mert ez az életcélja. De nekem nem.
Tanár úr te szánalmas vagy! Értelmi színvonalad akár egy 10 évesé. Még hányszor akarod ellőni a narancsos bukta "poént"??
tojgli 2008.03.07. 12:20:39
Szerintem az ellenzék soha sem hazudott. Igennel fogok szavazni.
Ezért kapsz egy Narancsos Buktát! ..évekig azt zabálhatod:)
bt. lassan mondom : NA-Ran-Csos Buk-ta hogy a Fityisz tudja mit zabál évek óta:))))))Mert má azt se tudja a sok riogatás és hazudozástól, hogy a vizitdíjra milyen összeget hazudjanak ha nem törlik el!---nah ez a szánalmas..és az értelmi színvonala a szvazóinak!
Te meg zabálhatod a megszorításokat...Ti vagytok kormányon 6 éve vagy nem? Az ellenzék ellnzéke...Kormányozni meg nemtudtok
Tojás inkább gyere vissza larkinorozni... :)
Vasárnap majd eldől hogy kinek lesz bukta ;)
dosadi ..infarktust kaptál? :DDDD már megérte:))))))
Vizitdíj marad!!!!!! ---emlékezz!!!
paprikajancsi:)
Mjad jön a magyarázat---de a tandíjat eltöröljük..kiszavaztuk,,(megmagyarázzák a vereséget győzelemnek)......wehehhehe ---sok piás bulizos, drogosnak fizethetjük a tanulását és a diplomát tovább--így mulat egy magyar:))))
akkor is a Viktor miatt 1.3% a tavalyi gazdasági növekedés! mert uszítja és utcára viszi a statisztikusokat! és bányákat, meg szőlőket rabol!

már csak abban bízhatunk, hogy az SzDSz szakértői megmentik a helyzetet! mert nekik értelmiségi szakértőik vannak már régóta! akik nagyon tudják, hogy mi hogy van! ők hozzák nekünk a 4-es metrót! ami mindent megold! nem hagyják, hogy a Viktor azt is elrabolja vagy az utcára vigye!
Tanárúr!

Igaza volt a Kókadtnak (kivételesen). Eltörölni csak valamit lehet és nem valaki vagy valakiket!

Te ökör, pont fordítva! olvasd el még1x!
tanár úr kétlem h neked lenne diplomád:S
Mindegy, nem kívánok lesüllyedni a te szellemi színvonaladra...Ennyi erővel akkor zárjuk be az egyetemeket!!!
nem Viktor te!!!--hanem az ország hímvesszeje.))))
Ha hatalomra kerülünk, lesz itt baloldaliak üldözése, az már biztos. Nem hiszem, hogy a nagytiszteletű köztársasági elnök úr ellenezné. Persze a választások elcsalásában most vasárnap is megmutatkozik majd a Leninesek sunyi, pénzlenyúló goromba tehetsége.
Kitartás! Kitartás! Kitartás!
bt. négykézlább nyalhatsz, mászhatsz, de mindhárom diplomát, (amim van), soha nem kapsz...még ha a Narancsos Buktát kihányod akkor se!
Tanár úr kérem a "narancsos bukta" poén már eléggé régi. Attól, hogy egy oldalon 7-szer írja le, nem lesz viccesebb.
Neked 3 diploma?háháháhá! ez jobb poén mint a narancsos bukta ;)
kÖZTÁRSASÁGI ELNŐK? - A SÓLYOM? az nem sólyom hanem karon varjú----Fityisz karján a varju:)))))
Kitartás? nah ez má Szálasi duma...fasiszta vagy kisfiam?:))))
Szeretném, ha nem lennének náci bejegyzések, de sajnos nekem is arra húz a szívem! Jobbra át!
Pékként diplomázott háromszor, rutinból nyomja
Azt nem én írtam, hanem valaki a nevembe...
Fasiszta üldözés megkezdődött! ---

Tóth Ágas 2008.03.07. 12:43:07

Jobb volna felajánlani az országot újra a vatikánnak, és a jobboldal vezére lehetne a birodalom feje.
szerintem ha ennek a cikknek az írója is inkább arra figyelt volna, hogy mi az értelme annak a kóka mondatnak, akkor mindenki jobban járt volna...
valahogy nekem kóka, és a cikk írója fél-fél lábbal állnak a megitélésem képzeletbeli ranglétráján.
hozok teát
"kÖZTÁRSASÁGI ELNŐK? - A SÓLYOM? az nem sólyom hanem karon varjú----Fityisz karján a varju:)))))"
Az SZDSZ nélkül nem lett volna Sólyom köztársasági elnök. Ők elfogadták.
Ki lehet masirozni az országból jobbra a kapu:))))
tartár úr,
szar lehet neked legalább két okból. Egyrészt, mert magadat azonosnak érzed a tandíjjal/vizitdíjjal/kórházi napidíjjal ü meg tudom érteni, hogy ez nem ad okot az örömre, másrészt mert ha örömöt keresel, azt más kárára teszed :- ).
Ha szerencséd van, lehet, díjak fizetése nélkül kezeltetheted magad.
Sőt, talán tandíj fizatése nelkül tanulhatsz, mert ugye vannak lemaradások?

Egyébként igazad van, a narancsos bukta nagyon vicces. A maszop és a szadesz is bizonyára ezen röhög 6 éve, ezért nem jutott ideje másra, mint hogy a saját hasát tömje :- )

Igaz nekem nincs meg az érettségim, de a munkakerülésemhez nem is kell végzettség.
Végre újra korrektorblog! A magyar helyesírás szabályaiba mindig belealszom, pedig hányszor nekikezdtem már, ezt viszont örömmel olvasom és tanulok közben. Kösz.
Roa hja ez sajna így van!
A Szűz szent Máriához imádkozok, mentse meg a magyarokat a Gyurcsányi féle éles késektől, amik gyermekeink bőrébe hasítanak! Ments meg minket!!!
dosadiból kijött az értelem--hiába a fasiszták soha nem tanulnak, még ha mi fizetjük akkor sem:)
a tüntető csőcseléknek jók csak.:)))
dosadi - te is biztos a Kossuth térre jártál szarni mi? hmm. ez a feladatod tudom:)
Való igaz, amikor ezen mondatot írom, ez látható az index.hu főoldalán: "gyillkosságig."

Tudom, hogy péntek van és mindenki rohan haza a szerkesztőségben, meg aztán kit érdekel, mert ettől nem csökken a látogatottság (az olvasottságot hagyjuk), de akkor is. :(
Itt senki sem normális?
Bakkancsos fasiszta pribékek,
ki lesz taposva a beletek,
Mi mindig egyel többen vagyunk,
megihatjátok max. a hugyunk:)
Lám, került nekem egy alias,
köszi, nem kérem. Bártan válts másik névre.
Sok jó érzésű ember gyűlhetett itt össze...

Ha a jobboldal elmenne ebből az országból ü amiért amúgy csak a jobboldal vállal felelősséget, nem maradna más itt, csak a lecsúszó megtévesztettek és a gyarapodó megtévesztők. Ez tényleg megoldaná egy emberöltő alatt az ország problémaáit. Hiszen nem lenne.
Dejó, hogy a nevemben irogat 1tökfilkó.
Gratulálok, valóban csak 6 elemim van.
Keldorn 2008.03.07. 12:49:35
Itt senki sem normális? De ! csak a dosadi nem az! :DDDD meg a fasiszták:)
Teamelite mé? ki írogat anevedben?
Buzizzatok, bevállalom.
Édesim, már kurvára unom. Akinek kettőnél több kommentje volt ehhez a posthoz, azt innentől kivágom a hóra, bármit ír. (És nem érdemes nicket váltani, a tanár urak modorosságai és helyesírási hibái mérföldekről bűzlenek.) dixi
Ekkora hülyeséget is régen láttam már. :(
Miért írhat itt bárki bármit más nevében?!44!!
hu de primitívvé váltak a hozzászólások a végére, csak így tovább
Nevetséges ez a rendszer azzal a nickel ir bárki amivel akar, jónapot csókolom szevasztok.
Megkockáztatok egy második kommentet, idemásolom az elsőt, hátha kapok választ.

T. Korrektor!

Ön ezt írja: "Vannak itt némi nyelvtani bekavarások is."

Kérem, magyarázza el nekem, miért ez bántja a fülemet! Számomra csak egyes számban hangzik elfogadhatóan: "van itt némi...", mint ahogy azt sem mondanám ki soha, semmi áron, hogy "vannak egy kevés...", vagy "vannak egy kis...".

Miért nincs igazam?
don B - te butább vagy mint gondoltam.
don B: Legy oly jo, es torold ki a Delfi nicken beirt tahosagot, mert azt egy olyan idiota irta, aki igy probal viszalyt szitani Tojgli es koztem.
Eleg primitiv probalkozas, de mar igy is volt egy kozos baratunk, aki komolyan elhitte, hogy en irnek ilyesmit egy regi ismerosnek.
kedves don B.
Még egy kis bűzlő modorosság, ha megbocsátasz.
Ez a blog egészen jó mása annak, ami ebben az osrszágban történik. Majd mindenki másnak akar látszi. Köszönöm a leckét.
Isten legyen (könyörületes) veletek
Azért azt szeretném tudni, hogy milyen alapon állítja valaki magáról, hogy ő a tuti, a másik pedig a félkegyelmű nyelvcsősz. Azon kívül persze, hogy az illető magáról egyszer kinyilatkozta, hogy ő a tuti.
Tisztelt tanár úr!

A magam részéről egyik pártnak sem hiszek. Ezt csak azért írom le, hogy ne akarj kivégezni. Mellesleg amit te most csinálsz az pontosan olyan, mint amit a náci németországban csináltak. Kirekeszted, és megtorlással fenyegeted a másképp gondolkodókat. A stílusod pedig szerintem nem népszerűsíti az eszméidet.
Ami a fő kérdést illeti, az MSZP már a rendszerváltás óta lefasisztázza minden komoly politikai ellenfelét, az SZDSZ csak őt követve vette át ezt a fogást.
Na, a kedvenc blogomat is szétgyakták ((c) Esterházy) a trollok.
Kedves donB!

Jó a cikk, de sztem ez nem kellett volna BELE:

"Nem tetszett figyelni a magyarórán."

Ui. megerősíti azt tévhitet, mely szerint a nyelvtanórán tanuljuk meg az anyanyelvünket, nem pedig az édes jó környezetünktől csecsszopó korunkban.
Kedves NP!

A nem tetszett figyelni magyarórán egy szokásos közhely, amit a Kóka-féle érvkészletet használók igen kedvelnek. Egyrészt. Másrészt a szöveg úgy folytatódik, hogy "vagy inkább...".
don B:
Okéoké. De csak az tudja a helyén kezelni ezt a közhelyet, aki nem rabja a benne megfogalmazott tévhitnek. ;)
Úgy értem, h csak az az olvasó tudja a helyén kezelni...
Úgy látom a "tanár urat" végre elvezették az ápolói.
Azért az annyira szép, mikor a korrektorbloghoz hozzászólóknak nincs nagyon köze a magyar nyelvhez und helyesíráshoz... Nade, tárgyra: az a plakát finoman aljas kétértelműséggel _valóban_ azt sugallja, hogy. És igaz magyar ember érti a célzást, ugye. Ajajj...
vagy gyomormosáson van, annyi narancsos buktát evett.
HOL A HIBA? MI A FORRÁS?

"Kosovska Mitrovica-i összecsapásokban sokan megsőrültek, kómában van egy szerb tüntető is, aki a bíróság épületénél kapott fejlövést."
HOL A HIBA? MI A FORRÁS?

"A 75 éves magyar származású nő és barátnője a cellában veszette össze a gyilkosságok miatt."
HOL A HIBA? MI A FORRÁS?

"A rabok vaásnrpa óta átvették az irányítást az afganisztáni börtönt egyes szárnyai felett."
HOL A HIBA? MI A FORRÁS?

"Budapestre érkezett a mamutbébi-múmia
A 40 ezer éves Gyima a Magyar Természettudományi Múzeum jégkorszakor bemutató kiállításának sztárja lesz."
HOL A HIBA? MI A FORRÁS?

"Öntisztító alsóneműt tesztel a japán űrhajós
Takao Doi szerint a nanotechnológiás alsógatya és zokni ötnapos viselés is higénikus marad."
(Egyszerre két hiba a címlapon. Márc. 21. nem hiába piros betűs ünnep.)
A Fidesszel kapcsolatban Kóka úr agyát elönti a vörös köd, elveszíti józan eszét és gondolkodási képességét.
Az ügy érdekessége az, hogy sokan, mint Kóka úr is nem ismerik jól a magyar nyelvtan szabályait és lépre menve benyelik minden alapot nélkülöző propagandaszövegét, mint kacsa a nokedlit. Mivel nem veszik a fáradságot, hogy más forrásokból tájékozódjanak, sokan még most is meg lehetnek győződve, hogy amit Kóka mondott, annak lehetett alapja.
Így működik a propaganda, ahol nem az emberek felvilágosítása, hanem „felhomályosítása a cél!

Van valaki, aki szereti az SZDSZ-t?
Van valaki, aki szereti az FIDESZT-t?

Ezeket?

:-))
Én nem látok problémát ebben a szövegben. Kóka rossz fát tett a tűzre, azért fél. Az ő köreiben mindig is féltek, hogy egyszer elkapják őket.
süti beállítások módosítása