korrekt orr

Az online olvasószerkesztő édes keservei, avagy terjed az internet, romlik a nyelv, de ha arra vetemedsz, hogy belepofázz mások szövegipari termelvényeibe, tartsd észben, hogy a tanító néninek nem volt mindig igaza.

Utolsó kommentek

  • Közbiztonság Szilárd: "újságíró, vagyis olyan ember, aki hivatásszerűen foglalkozik szöveggyártással, tehát az átlagos m... (2021.01.19. 21:30) A kongruencia sejtelmes köde
  • Közbiztonság Szilárd: @is: Hát ez sajnos nem igazán állja meg a helyét. @crix: Ez azért elég szomorú. Mármint hogy ne... (2021.01.19. 20:17) A csúnya fiúk szíve
  • Közbiztonság Szilárd: @GG: Igen, mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás. Pl.: Józsi és Borcsa kutyája (több birtok... (2021.01.19. 20:00) A csúnya fiúk szíve
  • Közbiztonság Szilárd: @GG: Mivel nem mindegy, hogy főnév vagy névmás. Pl.: Józsi és Borcsa kutyája (több birtokos, eg... (2021.01.19. 19:56) A csúnya fiúk szíve
  • Alienita999: Szia! A dátumokra lettem volna kíváncsi... A -tól-ig-ra... Ha számokkal írjuk. Meg a dátumok közö... (2017.03.12. 11:35) Nagykötőjel-kiskötőjel biszbaszok
  • Utolsó 20

Szabad tárgyszavak

adilkno (1) akadémia (1) akadémiai kiadó (1) alexandrin (1) alkotmány (2) árpádsáv (1) avakumica rejtély (2) avakum avakumovics (2) balázs géza (1) ba be ban ben (1) bereményi géza (2) beszéd (1) betegségnevek (1) birtoklásmondat (4) birtokos jelző (4) birtokviszony (4) cím (2) címmondat (2) critical art ensemble (1) cseh tamás (3) datadandy (1) deme lászló (1) dialektikus materializmus (1) diger (1) egybeírás különírás (19) egyetem (1) egyeztetés (5) eheti (5) élet és irodalom (2) emléklemez (1) érettségi (1) ételnevek (1) etimológia (1) e partikula (1) fiala jános (1) fizikális (1) fókusz (2) főnévi igenév (1) gajra megy (1) harmadik mozgószabály (2) határozatlan névelő (1) határozószó (1) helyesírás (37) helyesírási reform (5) helyesírási szabályzat (5) hibát vét (1) hülyepress (2) humor (1) idegen címek (1) idegen összetételi tagok (3) idézőjel (1) igekötő (3) igemódosító (2) igevivő (2) infinitívusz (1) iskola (1) jambus (1) jelzők sorrendje (1) jövevényszavak (1) júzer (1) kálmán lászló (2) kazinczy (2) kémia (1) kémiai nevek (1) kényszerkötőjel (2) kognitívdisszonancia redukció (2) kóka jános (1) komment (2) kommentzombi (1) kontrasztív topik (2) kontra miklós (2) közélet (1) köznevesülés (1) köznyelv (2) központozás (4) kultúrbunkó (5) kultúrház (1) lakoff (1) lanstyák istván (1) látszik lenni (1) lecsó (1) legkevesebb (1) leiterjakab (1) lingvicizmus (1) magánhangzók hosszúsága (1) második mozgószabály (3) mássalhangzók hosszúsága (2) matthew fuller (1) melocco (1) mintegy (1) mondattan (2) mozaikszavak (1) mta (1) mti (1) mutató névmás (3) nádasdy ádám (3) nagykötőjel (2) nefmi (1) nekrológ (1) névelő (1) névelős idegen tulajdonnevek (2) ni alak (1) nyelv (2) nyelvhelyesség (3) nyelvi alapú tahózás (3) nyelvi jogok (1) nyelvi mítoszok (9) nyelvművelés (18) nyelvstratégia (1) nyelvtan (6) nyelvtudomány (2) ökölszabály (2) orosz józsef (1) ortográf cirkusz (12) pagertéty irma (1) pleonazmus (1) politikai (2) politikai nyelv (1) radnóti (1) rájnis józsef (1) reklám (1) rendezvénynevek (1) sajtónyelv (5) sajtónyelvi patronok (4) sándor klára (2) schmitt pál (3) segédige (1) szaknyelv (1) számok helyesírása (1) személyes névmás (3) szintaxis (2) szociolingvisztika (1) szólásmondás (1) szőrszálhasogatás (12) tautológia (1) terpeszkedő kifejezések (1) tgm (1) többszörös összetételek (1) toldalékok kötőjelezése (2) topik (2) tulajdonnevek (1) újságírás (1) uj péter (1) vaskalap (8) Verseghy (1) Versegi (1) vonatkozó névmás (1) Felhő

Emjük vagy szopjuk a csecset?

Eheti

2008.01.28. 00:03 don B

A költő ír, a macska miákol és az eb vonít s a kis halacska ikrát ürít kacéran. (Avagy miért kéne kiirtani a köztéri szobrászatból az emlékmű műfaját.)

131 komment

Címkék: radnóti eheti jambus melocco alexandrin

A bejegyzés trackback címe:

https://korrektor.blog.hu/api/trackback/id/tr95313702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azért szörnyű, hogy ilyenen megy egy városban a vita... Szóval engem az alapprobléma jobban felháborít, mint maga a nyelvészkedés.

Nehogy már Rajt tervezzen szobrot, inkább egy igaz magyar ember, mert a sokkal jobb lesz. Brrrr... Beszarás az egész.
Szóval Budán, asszem a Mészáros-Kosciuszkótádé sarkán van egy gyönyörű alkotás (az y-elágban) by da mester, mitológiai jelenet, miszerint léda és a hattyú, aki persze fiúból lett. Emelte a kerület tanácsa, '87, áll a talapzaton, meg amit még a maestro szerint szerencsétlen elvarázsolt fiú azért megtartott, hattyúként is. Ajánlom becses figyelmetekbe. A mestert azért megkérdezném, hogy ha a "csecsszopó" durva, akkor ez vajon mi?
Imádom Radnótit, mindig is messze ő volt a kedvencem a magyar költők közül valamiért, valaha kívülről tudtam a fél életművét.

Ergo imádom ezt a cikket.
Ha van valakinek listája, hogy merre vannak Melocco szobrok, tege már közzé. Szívesen körbejárnám és én, mint a nép egy tagja, módosítanék rajta egyet egy cechammerral.

Hogyha egy szobor a népművészet rangjára emelkedik, tehát hogyha sokan emlékeznek, törmelékeket belőle persze, akkor a változatok is megszületnek, mert ki így emlékszik, ki úgy. Én azt a szobrot régóta tudni véltem, és mindig így idéztem föl magamban, hogy van egy rohadt nagy luka közepén, meg repedés.

Tehát én, a szobornéző vagy szobrot szerető ember egy kicsit, mint a néművészeti tárgyat a nép, úgy torzítja a maga ilyen-olyan pontosságú emlékezete szerint.”
Nem kéne ezt relativizálni, és úgy tenni, mintha a csecsemő "objektíve" épp olyan jó volna, vagy talán jobb is. A poetica licentia a költő kizárólagos joga, efféle meredekebb húzással még a műfordító sem élhet, nemhogy a kőfaragó. Melocco bumfordiságának igenis jelentős összetevője, hogy nyilván verstanilag sem fogta fel Radnóti szövegét. Bár azt, hogy Radnóti műalkotásának integritását durván megsértette, alig súlyosbíthatja, hogy mellesleg a verstani integritását is megsértette. (Esetleg pár év plusz purgatórium.) A rosszul használt félidézőjel nekem inkább valami béna, utólagos szabadkozásnak tűnik: enyhítőnek szánt, valójában súlyosbító körülmény. Mellesleg Babits szonettre vonatkozó megjegyzése hogy jön ide? A verset még Melocco közreműködése sem tette szonetté.
Ja, és a teljesen érvelésmentes fikázás (hogy mind a két szobor ronda) az kötelező gyakorlat az Indexnél?
nem tudom mit szólna ez a szobrász ha mondjuk letörnénk a szobra kezét.. mert nem illik oda pl..
ilyet nem lehet csinálni kéremszéépen!!!
csak azt remélem, hogy ezért Radnóti úgy istenesen elveri Meloccót a mennyországban, ha már így felvette a kesztyűt.
Nem szívesen veszem át Székytől a gonosz kukac szerepét, de értelmezésem szerint a cikk szerzője az Erdélyi magyar szótörténeti tárat nem tekinti etimológiai szótárnak. Bár a szóban forgó kötetet nem ismerem, a cím sugallata alapján joggal tehetem fel a kérdést: akkor mi más?
donB: Lehet, h. hüle vagyok (sőt, biztos), de én spec. a 'szoborta'-val nem tudok mit kezdeni a cikkben. És ez így hogy?
Kíváncsi vagyok az említett szobrász úr mit szólna ha a művét egy másik szobrász esetleg festő elkészítené, bizonyos arányokat átalakítva vagy témát cserélve benne. Lehet még meg is csinálom :D Avagy úgy tiszteljük-e Melocco alkotását ahogyan ő Radnóti versét? Faragjuk át ahogy nekünk tetszik?
Kíváncsi vagyok az említett szobrász úr mit szólna ha a művét egy másik szobrász esetleg festő elkészítené, bizonyos arányokat átalakítva vagy témát cserélve benne.

Avagy, úgy tiszteljük-e Melocco alkotását, ahogyan ő Radnóti versét? Faragjuk át, ahogy nekünk tetszik (mint a másik egy a tízmillióból)?
Kíváncsi vagyok az említett szobrász úr mit szólna ha a művét egy másik szobrász esetleg festő elkészítené, bizonyos arányokat átalakítva vagy témát cserélve benne.

Avagy úgy tiszteljük-e Melocco alkotását ahogyan ő Radnóti versét? Faragjuk át ahogy nekünk tetszik? (Mint egy másik egy a tízmillióból?)
Elnézést, annyi idő telt el a hozzászólás postázása után, hogy nem tudtam elment-e rendesen, ezért lett postolva többször is.
és akkor ez most komolyan igy marad??
Szeretném még felírni a szoborra - mint a nép másik egytízmilliomod része - hogy élnek itt tisztességes MAGYAR emberek is, értik? m-a-g-y-a-r emberek, valamint bölcsődések, óvodások, általános iskolások stb.Továbbá hogy monnyon le...
Több hozzászólásból világosan kiderül, hogy csak a hírekből értesültek a szobrokkal kapcsolatos helyzetről. Viszont tudjuk, sok hazugságot is lehet közvetíteni. Nem állítom, hogy teljesen elfogulatlan vagyok, de megpróbálok az lenni:
1. A Rajk emlékművel nem az a baj, hogy ki csinálta, hanem az, hogy hova helyezték azt. Szerintem nem találnak egyetlen veszprémi lakost se, aki jelenlegi helyét megfelelőnek tartaná. ( aki nem hiszi, a helyszínen győződjön meg róla!)
2. A Melocco szobor pedig van, akinek tetszik, van akinek nem, de ilyen dolgokba belekötni, hogy pontos-e az idézet, vagy nem, tizedrendű dolog. Miért nem az SZDSZ vörös csillagos plakátjáról szövegelnek inkább?
3. A "módszer-váltásig" a Melocco szobor helyén Lenin szobra volt, így ez az emlékmű méltó módon jelzi a változást. Hogy tetszik-e, vagy nem, az az egyén izlésétől függ. Mint tzudjuk, izlések és pofonok különbözőek! Hogy hasonlít a turulhoz, az egy dolog, egyesek félelmét jelzi valamitől, ami teljesen alaptalan. Miért nem a békegalamb jutott a kritikus eszébe? Egyébként, ha turul lenne, még ez sem lenne baj, hiszen ősmagyar jelkép. Az meg, hogy egy angyal hasonlít egy madárhoz a szárnyai miatt, az nem meglepő!
Egyetértek azzal, hogy politikai szempontból nincs az 56-os szobrokkal kapcsolatban egyetértés Veszprémben, de nehogy már országos ügyet csináljon az SZDSZ abból, ha egy városnak nem tetszik egy volt vezető politikusuk alkotásának az ELHELYEZÉSE. Nekem, mint veszprémi polgárnak ne Budapestről mondják meg, hogy mi és miért tetszhet, vagy nem tetszhet!!!

peire vidal 2008.01.28. 07:15:57

Az ilyen cikkek azért kellenek mocskosul, mert itt tényleg mindenki idióta ("körül borul", teszem hozzá: az agy), és legalább megmutatja, hogy él még ertő elme e hazán. És tényleg alig lelhető ma már olyan új szobor, amitől nem okádna az egypertízmillió.
nyomasek_bobo:
a "szoborta" finom utalás Karinthy Frigyes Így írtok Ti ciklusára, abból is a Babits Mihályt kifigurázó részre:

"Plutó e torzót márványból szoborta"

mek.oszk.hu/00700/00716/00716.rtf
Azt hittem, csak az USA képes ilyen eszement PC akcióra, hogy átírjon egy irodalmi alkotást, mert a döntéshozók szerint egyesekben buja asszociációkat kelthet.
Igaz, az ország jelenlegi kétosztatú karakterét nézve ez egy normális és elvárható megnyilvánulás volt, és valószínűleg lesz még rosszabb is...
Melocco azt ír a szobrára, amit akar; felőlem akár az anyja leánykori nevét, vagy egy zaftos káromkodást. Ellenben ki volt és hol van az a baromarcú állat, aki hivatali hatalmával és bunkóságával visszaélve kiadta a szobor köztéren történő felállítására az engedélyt? Nevet, beosztást, pontos címet kérek!!
Ez a történet jellemző az egész magyar jobboldal szellemi és erkölcsi szinvonalára.
Nagyon sajnálom, hogy Melocco belerondított a kedvenc versembe. Azt sem értem, hogy egyik művész miért csinál ilyet egy másikkal?! (Aki ráadásul nagyobb, ráadásul már nem tud védekezni se...)
Nagy tévedés Melocco hasonlata a népköltészettel. Ott az eredeti, a forrás nem került leírásra, hanem szájhagyomány útján kezdett terjedni. Itt megvan a forrásmű. Mindenki úgy szavalja magának, otthon, a fürdőszobában, ahogy akarja, de ha bárhol idézni akar belőle (pláne írásban, duplán pláne kőbe vésve!), akkor szíveskedjen utánanézni az eredetinek.
Hogy Meloccónak más jut eszébe a csecsszopóról? Hogy nem tetszik neki ez a szó? Miért nem keresett egyszerűen egy másik verset, amiben csak olyan szavak vannak, amik neki tetszenek? Nem hiszem, hogy bárki kényszerítette, hogy ezt a verset, ráadásul pont ezt a két sort válassza.
Kapy, a verstanos rész nem Meloccóról szól, hanem Székyről, ahogy a Babits sem a szonettről, hanem jambusról. Jó figyelmesen tetszik olvasni.
nyomasek bobo:

„Plutó e torzót márványból szoborta
Ó torzók torza, bőrző Dunakorzó
Ó korzók korza, őrző dunnaorzó
Mint ferde torta és megint retorta.”

(Karinthy Frigyes: Futurum Exactum)

Szerintem innen terjedt el.
Most asziszi a jobboldal, hogy odabaszott a zsidosagnak. Heh!
Azért én örülök, hogy a jambus - trocheus értelmezés végre a helyére kerül az Index által is.Már kezdett idegesíteni a bizonytalanság.
Fikázza a többi ujságot és ujságirót, és majd ő jól megmondja a tutit!

Ahogy mindig. Fika by default, amúgy mi is rugjunk egyet, mert nekünk aztán lehet...

Mindíg is rühelltem a nyelvtant, mert köcsög tanárunk volt, de azt azért megtanultam, hogy híres emberektől idézni csak szépen, ahogy a csillag megy... ja nem, hanem hogy pontosan és idézőjelben szabad. Aki meg hülye, az úgy is marad. :-)
KruGer, természetesen a TESz.-t meg az EWUng.-ot "hiányoltam"
1. Remélem, Radnóti a mennyben egy irgalmatlan gúnyverssel torolja meg ezt - esetleg háromszor.

2. A cikk irgalmatlan jó volt. Bár minden hétfőn a kedvenc verssoraimból szemlézne az index!
Ez az álszent,magyarkodó,hamis,hazug "orbáni világ" egyik remek példája a sok közül.
Azérta Dávid farka is durva; ugyi májesztró??
Ajaj! Szegény Emőke nevű hölgyek. Ha tudnák, mit jelent a nevük....
Egy nagyon hasonló történet:

A gimnáziumban - amely történetesen egy református gimnázium volt - irodalomórán Tóth Árpád "Esti sugárkoszorú" c. versét szavaltam el. Amikor ahhoz a sorhoz értem, hogy "melyben egy isten szállt a földre le", a korlátolt tanárnőm kijavított, hogy nem úgy van az, hanem, hogy "melyben egy angyal szállt a földre le". Persze nyilván blaszfémikusnak találta az "egy isten" - értsd: a sok közül - szókapcsolatot, s ezért cenzúrázta angyalra. Így viszont olyan karácsony-hangulata lett a versnek :)). Persze nagy volt az ő butasága, hiszen a csipkebokorban, amelyet Tóth Árpád megidéz, bizony hogy Isten volt benne a Biblia szerint, amikor Mózesnek megjelent ("vagyok aki vagyok").

Szóval azt hiszem, ez ugyanaz a jelenség. Amikor a kisszerűség és butaság belekotorász egy alkotásba.

Forrás Imre 2008.01.28. 08:39:35

Primitív és műveletlen Melocco. Olyan sznob, aki valóban nemesség nélküli szellemi értelemben. A "csecsszopó" kifejezés önmagában és alapvetően sohasem szexuális előjáték értelemben volt használatos. Persze a posztmodern szövegkollázsokban Buda várának tornya is értendő egy "nagy faszként". És a csecsemő is jelenthet perverz embert, aki pelenkáztatja magát és "csecsemő létében" éli meg szexualitását. Azonban a legnagyobb primitívség, hogy Melocco önkényesen átírta Radnóti szavait azzal a szándékkal, hogy "Radnóti szelleméhez közelebbi" szöveget alkot meg ezzel. A posztmodren irodalomelméletek elismerik a "szöveglopást", most azonban nem erről van szó, hanem Melocco Radnótibb akar lenni Radnótinál. Vagy Melocco egy posztmodern művészi gesztust tett ?
Azért arra le merném tenni a nagyesküt, hogy Radnóti nem véletlenül írt csecsemő helyett csecsszopót, hanem igenis tisztában volt azzal, hogy a poetica licentia az egy jó dolog, de ha stimmel a versmérték az meg egy még jobb dolog.
Aham, akkor neked is: nem Meloccót "védtem" azzal, hogy "verstanilag" állhatna akár csecsemő is az adott helyen, hanem azt mutattam meg, hogy Széky alkalmatlan érvvel püföli Meloccót.
Miklós, vénülsz. Húgyosodik az agyad!
Aki nagy müvész nem biztos ,hogy normális is egyben
és a hattyú farka? Valaki kattintsa már le aki arrafelé lakik és postolja be, pls. Süt a nap, elég telefonnal is, hátul, alul, a hattyú tomporán azt a méretes bránert, na azt szeretném párhuzamba rakni a durva csecsszopással...

korrektor.blog.hu/index.php?disp=msgform&recipient_id=3608&comment_id=1356063&post_id=313702


szal szerintem az agg mester egész egyszerűen perverz, kilóg az a bizonyos szőrös, freudi lóláb, nem is az első 4, hanem a középső, és kedves japán túristák pirulására már a bazaltot koccolja a dísztéren.
És nem ez a baj, ezért nem kéne bántani. Csak nem kéne odaengedni, csak mert lojális, kedves Viktor, ezt hívtuk mi brezsnyevi kontraszelekciónak, és ez a nagy baj veled, hogy válogatás nélkül söpröd soraidba a megbízhatóan lojális figurákat, tökmindegy, mennyire üresfejű, érzelmi roncs, senkiházi kisztitkárfajzat az illető.

Végülis a diribácsi is beleénekelte a bekapcsolva felejtett mikrofonba valami iskolai ünnepségen a szózatot úgy, hogy "itt élned és meghalnod kell", végülis nem sok, csak vagy 1000 gyerek kezdett magábafojtva röhögni.

egyvalamit nem értek: miből következtetett Melocco arra, hogy a túlvilágon majd találkozik Radnótival?
Talán ő is számol a tarkólövéssel?
vagy csak a tőle megszokott gőggel feltételezi, hogy neki a mennyben jut majd hely?
Melocco vitán felül igen művelt, a magyar költészet legjaván nevelkedett művész.
Melocco nagyszerű szobrokkal véste névjegyét a magyar művészet aranyoldalára. Hogy messzire ne menjek: Ady emlékmű a PIM-ben, Amerigo Tot síremlék Farkasréten, Radnóti szobor Abdán, a Föld jelképe Ópusztaszeren és így tovább...
Viszont: minden átmenet nélkül lett kurzus-művésszé és előlépett belőle a dagály (Szt. István Esztergom, Függöny Nemzeti Színház parkja), aminek addig halvány tanújelét nem adta. Kár érte. Tévúton jár.
Ha maradt még valaki régi (elv)barátai közül, akire hallgat, könyörgöm, világosítsa meg Miklós elméjét ("Bánat szedi szét eszemet, ha megtudom, mire jutottam.").
A baj szerintem ott kezdődik, hogy a magyar köztéri szobrászat még mindig az olyan akademista vén faszoknál tart mint Melocco. Kedves pártjaink még adják is a lovat a hozzá hasonló zakkant vén majmok alá. A fiatal tehetséges szobrászok meg jobb esetben kapnak munkát egy reklámügynökségnél vagy csinálhatnak gipszmamutot plázákba. Persze a közönség sem sokkal jobb. Valaki próbálna egy modern szobrot állítani '56 emlékére másnapra leöntenék vörös festékkel.
melocco eredetileg tehetséges volt, és a padról lefolyó beteg adyt ábrázoló szobra jeles mű. igaz, mestere, pátzay nagyon morgott rá, mert szerinte ady jobban bírta az italt. a rendszer-izé (váltás) eredménye, hogy melocco ilyen lett. túl sok szobra van. rajk meg nem szobrász, kár volt ezzel a lukkal (körülötte zászló) leégetni. az szdsz is úgy viszonylik húsz évvel ezelőtti önmagához, mint melocco.
ja, és az összes német birodalmi sas, amit bulista szobrászok száz éve szobornak turulként (amely falco rusticus altaicus a természettudós történész, bendefy szerint, vagyis egy kicsi és gyors ragadozómadár belső-ázsiából)... szóval,
e sasok fel vannak állítva, de egyben le is vannak...
szegény radnóti! szegény melocco!
nem jártam még kuplerájban, de életszerű, hogy ott ez a szó hangozzék el?

Egyébként Melocco csak és kizárólag saját magáról mondott ítéletet. Hogy kinek mi jut eszébe a csecsszopó szóról, az egyéni szocializáció kérdése.

Eszembe jutott, hogy esetleg "népszoborrá" avatom a művét, s én mint 1/10 millió nép, lefarigcsálok belőle ezt-azt, ami nem tetszik.
Radnótiról mintha hallottam volna már valahol. De könyörgöm, ki az a Melocco?
Melocco! Nagy fasz maga, bazmeg!

Feketedisznóvágás 2008.01.28. 09:57:22

A fehérvári Hősök terén a Fekvő katona szobra fölött, a bazilika falán is van egy gyönyörü Ady idézet, egyáltalán nem pontosan. De szerintem az embert ezt csöppet sem érdekli, hisz az idézet "passzol" az emlékműhöz.

Szerintem itt csak azok vitáznak akik vagy nagyon nyelvészek, vagy kicsit bántja a kis érzéseiket hogyhát veszprém városa is jó útra tért, és mondjuk a rajk szobrát- aki elsősorban építész nem is szobrász, pl neki köszönhetjük a lehet csarnok nevű förmedvényt- áthelyezik az azt megillető helyre..
jó, hogy ez a jambus-dolog előjött itt, nekem is szemet szúrt Széky cikkében.
ez legyen a legnagyobb problemaja

igenis, ha Radnoti irta csecsszopo, egy pihent orultagyu, mint on ne merje atirni.
Radnoti csodalatos igy.
on kevesbe.

eva
Budapesti liberális kisebbség szokásos szellemi maszturbációja ami választások közeledtével ellenállhatatlan ingerenciával tör elő. Mi termetettük a magyar kulturát című lemez újratöltve. 1%-os pánikreakció. Tetszettek volna jól működtetni a Magyar gazdaságot. Mindenki a kormányra szavazna és nem kellene aggonizálni néhány szótag miatt.
Ez jellemző! Ma már ha valaki félművelt (uram bocsá': műveletlen), akkor már az is lehet sikk

("...mikor besúgni érdem volt
s a gyilkos,
az áruló, a rabló volt a hős."

Csak esetleg nem bunkónak hívják; hanem ő: művész! :)

A cikk utolós bekezdésével egyetértek: idézni pontosan! A "művésznek" meg jobb lenne esetleg javítani a hibát, nem pedig még magyarázni azt!

(Ha meg én az iskolában azt mertem volna mondani, hogy "...egy vers a népdal rangjára emelkedik, tehát hogyha sokan használják, törmelékeket belőle persze, akkor a változatok is megszületnek...", na akkor az "emeletes háznyi" fúró mellé még kaptam volna egy pofont is, de abból is hasonló méretűt, mint az egyes!)

Azt hiszem, hogy ez egy "globális" trend egyébként. A TV (kereskedelmi) népművelő/-nevelő (ha-ha-ha!) hatásáról meg nem szólnék inkább (Barátok közt, Mónika/Balázs show, Lippai Klaudia, stb.) Kiváncsi vagyok, hogy hányan közülük tudnák elmondani a "Nem tudhatom"-ot (a Szózatra vagy a Himnuszra nem is merek gondolni...)

De úgyis mindegy!

"..Semmi sem segít.
Nézd a világ apró rebbenéseit."
Spondeus, jambus, trocheus ...

Istenem, hogy én mennyire utáltam a gimiben az irodalmat! Ugye, minek azzal foglalkozni, mi hasznom lesz belőle, a matek az igen, az kell a főiskolához, aztán tessék, itt van, egy normálisat politizálni sem lehet alapvető irodalomi ismeretek nélkül.

Pöcsfej Melocco, miért kell nekem most lekiismeretfurdalást okozni azzal, hogy nem tudom mi az a jambus!
a félidézőjel a harmadlagos idézésnél szokás, nem? már ha szükség lenne rá esteleg
Melocco szobra ronda? Akkor milyen kategóriába tartozik a kormányzati negyed, művészetek palotája (kívülről), Clark Ádám téri szállóterv, Westend és a többi pláza. Mert ez a liberális Budapest legújabbkori "értékteremtése".
Azért ebbe napi politikát keverni (még ha úgy is) nagyon nem jó dolog. Önmagában a tény, hogy így, ilyet lehet, elég ahhoz, hogy dühösek legyünk a szobróművész úrra. Felesleges önigazolást keresni benne. Pártállásilag.
"A költő ír, a macska miákol és az eb vonít s a kis halacska ikrát ürít kacéran."

Aha, csak ez egy közpénzből készült emlékmű, a nemzet emlékezetét hivatott szolgálni, és így szigorúbb szabályoknak kellene vonatkozniuk az alkotójára. Főleg egy ilyen botrány után, hogy a Rajk-szobrot félretették.
Hát ha ez Itt, Ma téma lehet, és úgy látom van akit érdekel is, akkor nincs veszve minden!

Szereztetek nekem egy jó napot.
Melocco úrnak szimplán csak túl piszkos a fantáziája.

lápi lidérc 2008.01.28. 11:07:33

Mondjuk elég ciki egy lektortól a "szoborta" szó használata.

Persze aki az ésvagy-ot is erőlteti, attól mi várható...
Beszarás...

Az egész értelmiség melokkózik, pedig az ÉS-ben volt egy másik cikk is, melyben DR(!) Vámosi-Nagy, adószakértő(!) címzetes egyetemi docens(!!!) a nagyvilág elé tárta azt a hihetetlen felismerését, hogy ha egy magyar polgár munkája 130 forintot ér, akkor a magyar polgár abból a 130 forintból 60 forinthoz jut hozzá...

És ahhoz, hogy ez a DOKTOR felimerje azt, amit minden magyar munkáltató már 15 éve tud (nem is beszélve a munkavállalók mintegy 99 százalékáról), ahhoz az egyetemjén kívül még párévi APEH-elnöki regnálásra is szüksége volt, csak ezután jött nekije a nagy felismerése. Bazmeg. Mert nem előtte, vagy közben ismerte fel, hanem évekkel utána, amikor már az ernszt-end-jangnál veszi fel a milliós havi fikszét... Ha az ernsztéknek lenne egy minimális szakmai önérzetük, akkor páros lábbal rúgnák ki az arcot...

Majd ezután buta arcot vág, és arról beszél, nem érti, miért kellene a "halál adóját", azaz az örökösödési illetéket megszüntetni. Hiszen aki örököl, az "jövedelemhez jut"...

Valószínűleg soha nem hallotta azt a kifejezést, hogy "család". Hogy emberek ezreinek az az egyik mozgatórugója, hogy "legalább hagyok valamit a fiaimra". És ugyanilyen ADÓSZAKÉRTŐk alkotják a törvényeket és vezetnek olyan állami hivatalokat, amelyek az emberek életét befolyásoló döntéseket hoznak.

Eközben pedig a magyar értelmiség melokkózik. Gondolom például Váncsa István, a "jótollú publicista", az ÉS egyik szerkesztője, feltehetően a vörösboros pacal madeira-mártásban nevű étellel kapcsolatos filozófiai megfontolások kidolgozásával múlatja idejét. Az, hogy le se kéne mennie a Hatlépcsősbe, hogy helyre kis cikket rittyentsen a közállapotokról (lásd: hülye Orbán, mocskos Fidesz), elég lenne a saját újságjába belenéznie.

ÖÖÖÖÖ... bocsánat, ha off voltam, de az Index-ről tévedtem ide...
hát ja, az igazsághoz tartozik, hogy bár garrison bácsi, akarommondani, MrMM persze monnyonle, de liberálpapagájok se mutattak semmiben mást, semennyivel se jobbat, felvilágosultabbat, azzal hogy jókáderüket tolják művészialkotni, aki saját területén sem arat osztatlan sikert műveivel, hogy finom legyek, ami közpénzből azért gáz. A Lehelpiacon pl külföldi ismerőseim hangosan röhögnek még a sokadik alkalommal is, itthoni művészetérzékenyek szájából meg nem egyszer hallottam már b-közép rigmusokat az alkotó nevét beillesztve...
De a bécsi magyar ház se szép, szóval izé. Nem-e lehetne-e, kedves túlművelt polgármesterek, hogy messziről jött agyalágyult csókosok helyett olyan alkotót kérjenek fel ilyesmire, akinek művére aztán az egész közösség büszke lehet? Nem lehetne kizárni a lehetséges felkért művészek közül azokat, akik személyesen tagjai, hű hívei valamelyik politikai holdudvarnak? Mennyi értelme van még egymás szobrait bontani? Vagy lehet hogy pár túlfűtött ideológus tényleg vissza kéne menjen középső csoportba az oviba, azért a két rendes pofonért, amit anno elfelejtett átvenni? Mikor vesszük már észre, hogy a kádárkori cézár-allűrök a "merjünk tahók lenni" - ideológiával karöltve testesítik meg azt a bizonyos átkot mostanság?

Tudjátok ti mi lesz, ha sokáig pozícióban marad a pufajkás turúl? Jön a Rézfaszú Bagoly, kedves barátaim, háturúúúl!
Vissza Melocco-hoz...
Úgy vágnám pofám! A kedvenc versemmel ezt tenni, meg Radnótival.
Remek cikk. A szerző szíveskedjék fogadni egy szakmabeli irigykedését. Üdvözlettel:Aczél Endre

Fidel Castro 2008.01.28. 11:40:40

Az ecsém hozáászólt...

Hun a hozzászólása?

Cenzúrázunk elvársak, cenzúrázunk???
Malachi: Azért ebbe napi politikát keverni...
.
Na ezt utálom a budapesti liberális szubkulturában. Lapos, alattomos, öszintétlen. Ez a Meloccózás önmagában nem politika?
Milyen igaz, védjük a verset romboljuk szobrot!

Mivan a kommer elvtársaknak sztálinbából már nem jutott és hiányzik a kredencről egy szobordarabka?

Aki meg még ebben is Orbánista összeesküvést lát, annak üzenem, hogy emletesse meg a gyógyszeradagját, mert megint kezd kiütni rajta a paranoia.
Van egy Faludi készítette Villon fordítás...
"És ..."
Idáig elfogadom-eddig tök jó...de utána valahogy túl vulgárisnak tűnik az egész...

Én bizony úgy folytatnám..."és a szatyromon érzem, hogy a krumpli mily nehéz". Ha szobrász lennék,...igazi téma.

lápi lidérc 2008.01.28. 11:52:01

Azért a "szoborta" egy korrektortól kicsit erős...

Ennél már csak az "ésvagy" megideologizálása és erőltetése a szörnyűbb.
Azért a "szoborta" egy korrektortól kicsit erős...

Ennél már csak az "ésvagy" megideologizálása és erőltetése a szörnyűbb.
lápi veér, drága, a szoborta, az Karinthy, kéne olvasni, sokat
az index egy nagy kalap szar, de ez most egy jó cikk volt.

magyar lászló 2008.01.28. 12:06:24

Elsőrangú cikk, gratulálok hozzá. Felkészült, szellemes, ötletes: a magyar pokol - ahogy Ady nevezte volt - egyik bugyra teljes mélységében feltárul benne.
Érdekes, milyen borzalmasta írhattam mai miatt nem jelenhetett meg? Vajon autómata semmisítette meg, vagy az ügyes kezü Cenz?
- Wait a minute. I can't say "big cock", but you can say "big cock coming out of your mouth?"
- That's right.
- That sucks!
Skulo, én nem töröltem semmit, valoh elszállhatott
Mea Klumpa, csak türelmetlen voltam.
Soha nem gondoltam, hogy valaha is élvezni fogok egy olyan írást, amiben röpködnek a jambusok, meg a trocheusok, de ez történt.
Mindig azt hangoztattam, hogy a verset nem elemezni kell, hanem élvezni. Most azon parázok, vajon mit érthettek ez alatt mások?
Milyen érdekes a magyar ember. Ebbe is belehozni mindenféle politikai összeesküvés-elméleteket mindkét oldalról!

Régebben valahogy a szoptatás olyan elavult, szégyenteljes dolog volt. Mostmár újra erőltetik a védőnők. Már szinte ott tartunk, hogy aki szerint nem meghitt, csodálatos dolog, az nem jó anya.

Szerintem a régi rendszer és neveltetés köszönt itt vissza.

Azért voltak már hasonló próbálkozások, lásd: Mona Lisa, vagy Dávid szobor átdolgozások, Faludy György Villon, Babits Mihály Tennyson átköltések, vagy Tom Stoppard drámái, a Travesties, melyben Oscar Wilde, nálunk Bunbury című darabját írja újra, és szintén tőle a Rosencrantz és Guildernstern halott, amiben Shakespeare Hamletjével és Beckett Godot-ra várva című darabjával teszi ugyanezt. Szóval ez a "Mi lenne ha letörném a szobra kezét" dolog kicsit talán erős. Ettől függetlenül Melocco tettét mégsem hasonlítanám az iménti próbálkozásokhoz, mert azok jól sikerültek, ez meg nem.

Gál Roland 2008.01.28. 13:45:35

január 9.-én harmadmagammal a hungária nevű étteremből kijövet meglestük eme konok szobor lényét magát. azonnal felháborodtunk, pedig csak 23 évesek vagyunk! örülünk, hogy ez lett a vége. hazafele kőre léptünk és majdnem véreset vizeltünk.
azért álljon már meg a menet melocco bá!
ja és respect rajk úr, de télleg ronda!
A cikk írója buta, műveletlen.
Szobrot nem bontunk, lásd Afganisztán.
Verset nem írunk át.
Főleg nem Radnotit.
Amúgy meg mi köze Radnótinak 56-hoz? „spétes10 valahány évvel” kedves bloggoló
A többi meg süket duma, gumicsont, rágjátok.

lápi lidérc 2008.01.28. 14:07:07

don B · zsadon.hu 2008.01.28. 12:00:32

Igen, csak ő viccnek szánta. Te meg nem.

De idézhetnéd azt is, hogy az ésvagy kitől jön.
Remek cikk, gratulálok, szellemes; mar ahol fáj, simít, ahol viszket...
don B, azt írod, van ilyen poetica licentia, én meg azt, hogy persze, na és, mire jogosítja ez Meloccót? Babits: "a magyar szonett akkor szép, ha a jambikus sor trocheusszal kezdődik.” Vagyis nem a mi esetünkről beszél, hanem egy másik adaptált nyugat-európai tradícióról (eredetileg endecasillabo és nam alexandrin, ne menjünk bele) vagyis ez nem érv Székyvel szemben. (Ha skandálnánk, ezen a helyen cseccsemőt kéne mondani, ami tényleg elég ronda.) Egyébként meg, ha már a figyelmes olvasásról van szó, a nickem pontos i, és nem ipszilon. De majd szerzek én is magamnak egy ilyen magas lovat, és ipszilonosítok.
Mi már Radnóti helyében is "csöcsfaló"-t írtunk volna.
hu....
vazze...
ennyi okos embert! Ezt iskolaba tanitottak nektek? Bakker, ha ezt valaki hamarabb mondja...
Gyerekek, nem pofazni kell, hanem venni az obi-ban egy 99 HUF-os vesot+kalapacsot, oszt joccakat molokko mester...vagy melokko vagy mi a f.szom...
a nep jogan itt-ott stilizalni a szobrot mint ahogy azt sok-sok postolo irta vot...
az a helyzet, hogy a szobor ronda.idézetről szó sincs, mert akkor most én is idézek...némi módosítással persze...dehát 1/10 millió nép vagyok én is.
na a leggázabb sztem az az, hogy nálunk csak két véglet van...előtte ott lenin szobor volt, eddig szerencsére semmi, mostantól meg a jobboldal "veszi birtokba" a teret.
muszály?pont ott ahol lenin volt?tisztára ismerős szitu...lebontom a régit, eltüntentetem, aztán a sajátom rakom oda...mert így máris az enyém, sőőőt!máris mindenki olyan mint én...
nekem erről tisztára a szocializmus ugrik be...akkor is azt hitték, hogyha a város tele van lenin elvtárssal, akkor máris mindenki elvtárs...
Te hús-vér, szellemileg kétkezi kőfaragó, Te!
Melocco - minek szépítsem - egy marha, mindig is az volt.
Sajnos.
Ennek már sohasem lesz vége?
40 évvel ezelőtt a Szabó Lőrinc "muszka" szavát pusztára korrigálták.Ugyanekkor Móra Arany ábécé-jében ...jó az isten,jót akar helyett,...jó az anya,jót akar lett a HELYES!?!?
Akkor sem értettem vele egyet,és nem is tanítottam a korrigált módon,de könyörgöm 40 év telt el! Ennyire kevés lenne egy fél emberöltő?
Idézni csak pontosan, szépen.../Mondaná József Attila/ főleg Radnótit, akinek minden szava a helyén van.
Gratulálok a cikk írójának! Igaza van!
A cikk hurrá!Nagyon jó!Mit lehet még hozzátenni?Ha a papok,képviselő urak? ittasan /részegen/vezethetnek,akkor Maleccó is azt csinálhat a Radnóti versel amit akar?Én mit tehetek a Maleccó szobraival mint 1/10000000 magyar.Engem aztán úgy elmeszelnének,hogy napot nem látnék többet.Néha szégyellem,hogy magyar vagyok.
"Van a csoportos agylágyulásnak az a foka, aminek nem lehet ellenállni, az embernek muszáj beszállnia – önként, kéjjel, nemcsak parancsra –, és képes előállítani a hatszázhuszonötödik teljesen fölösleges irományt ugyanarról az egyébként szóra sem érdemes piszlicsáré hülyeségről."

ember, már ezért az egy bekezdésért tisztára megérte idetévedni!! :)))
Amúgy meg az utolsó bekezdés a lényeg és minden vitát kizáróan egyetértek vele. Én, a veszprémi bölcsészhallgató, aki simán átmentem a verstanvizsgán, bár tegyük hozzá, hogy ilyen alapdolgokkal már középiskolában tisztába kerültem, és én, aki 2 hónap "múlvára" várom pici CSECSSZOPÓját, drága kisfiamat! :)) Szurkoljatok! :))
Előrebocsátom, hülyeségnek tartom átírni a csecsszopót, pontosan azért, ami a cikk végén van..mert Radnóti így írta meg. Ehhez lehet szeretni, meg zsidózni is Radnótit (ez borzasztó mértékű "ostobizmust" jelent szvsz), a tény tény, a művészet pedig művészet.

Ami bennem erős hiányérzetet kelt, az az, hogy hol volt ez a kivont kardú kultúrális média SS, hol volt akkor ez a szívszorító aggódás a költészet eredetiségéért, hol volt ez a poetizmusvédő igaz versszeretet, amikor is Székhelyi nagytiszteletű úr emlegetett holmi "Tokaj hímvesszeje"-t?

vydámbarak 2008.01.28. 17:16:59

Melocco egy tipiqs vadmarha akik mindid is voltak,mindig is lesznek.Esetleg az angyalturulos szobráról készült fotot valamely újság retusálva hozhatná le,hogy miként szolna a nép másik fiának átértelmezéséhez,aki szerint esetleg az angyalok szarvat viselnek!
"Mindenható, terjeszd ki jóságod a Levidiából idejöttek leszármazottaira, hogy örüljenek, és legyen sok mindenük,
Óvjad őket kezeddel, ha ártó szándékú népekkel küzdenek.
Akit rossz szerencse sorozata régóta szaggat, legyen annak egy vidám éve, mert minden büntetést, mit ki lehett e népre szabni, elsznvedett"

Kölcsey - Himnusz
Nem igazán értem, hogy min megy itt a vita. Verset nem költünk át, legfeljebb akkor, ha költők/írók vagyunk, és ilyen "így írtok ti"-szerű stílusjátékot írunk. De, ha szobrászok vagyunk, akkor nem cserélgetünk szavakat egy verssorban.
Hogy az idézés elemi szabályait szóba se hozzuk...

Tehéntőgy 2008.01.28. 17:39:16

Tom: ez nem csak azért más kategória, mert "rosszul sikerült", hanem mert amazokkal ellentétben Melocco egyszerűen hamisít, és eredetinek adja ki magát. Tom Stoppardnál fölé van írva, hogy ez Tom Stoppard, nem pedig Shakespeare. A műfordítás meg teljesen más dolog, plusz Faludy annyit változtatott Villonon, hogy egy töredéket oldalakon át folytatott, és hozzátette még a kötethez egy saját versét, a Haláltánc-balladát -amit a cenzúra miatt másképp nem lett volna esélye sem kiadni. De eredetileg is magyarul írt irodalmi szöveget jelzés nélkül átírni egyszerűen pofátlanság-Illyés modernizálta a Bánk bán szövegét, de odaíratta a címlapra, hogy átdolgozta Illyés Gyula.

Radnóti Miklós 2008.01.28. 17:51:32

Tisztelt Melokkó Miklós

Örömmel vettem, hogy személyemet érintő nézeteltérése miatt, velem és itt a menyországban kívánja rendezni dolgait.
Közlöm Én már itt vagyok, azt, hogy Ön ide jut é avagy sem, még nem eldöntött eset.

Kérem a szobrait a biztonság kedvéért ne hozza magával, mert azt hiszem mind átfogják faragni. Az Angyalkák már nagyon várják tessék sietni. Én nem mondom el mindenkinek de mindenki tudja.
Melocco megnyilvánulása egy dologról ad kristálynál tisztább képet: a saját gondolatvilágáról. Bordélyban vén taták ribancok mellét szopják...na, ez forog a művészúr fejében. Bravó. Szép villantás volt.
Nem értem a felháborodást, kedves honfitársaim!!!

M.M. ui. a következőt mondta:

„az utókornak joga van a finomításokhoz”, s a szobor ékes bizonyítéka annak, hogy ő ezt komolyan gondolja.

Ezúton tehát maga az alkotó jogosít fel minket, hogy halála után a művén a tévesen írt szót kijavítsuk, sőt egyéb, általunk szükségesnek vélt "finomításokat" végezzünk (csecsek hozzászoborása, stb.).

Tehát, türelem!!!
Das springt noch auf!

Melocco el van tévedve amennyiben azt hiszi, hogy a bárdolatlanságát a túlvilágon elintézheti a költővel, mert mostanában ( lehet, hogy nem tud róla ) ezen a tájon nem indulnak todtmarsch-ok. Esetleg, ha elmenne Afrika egyes tájaira lehetne benne része, hogy sárral kevert vér száradjon fülén, viszont ennek megvalósulása esetén nyugodtan elmondhatnánk, hogy az elégtétel az úri becsület szabályai szerint megadatott.
Addig azonban az uj kurzus kőfaragója nem igazán illik bele az úri társaságba.
Tehéntögy: Mit is mondhatnék? Igazad van.
"Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa..."

Melocco úrnak a csecsszopó-ról kurválkodó vén trottyok jutnak eszébe.
Kinek, mi lakozik lelkében.
Néki a szopásról ez.
Ennyire tellik.

Kisonokáimnak a kaja, édesannyuk testi-lelki táplálékot nyújtó szívbéli szeretete.

Madarat tolláról, balfácánt vésőjéről...

Nagyon szeretem műveit, szobrai -bár javarészt másolatok-, de tökéletes szakmai tudásról tanúskodnak.
Ő maga, mint ember?
Hamisító.
Beteg, ferde gondolatú agyérelmeszesedet ködalakká lett.


Az előző kommentet valaki kicenzúrázta, tehát noch einmal.Az úgy kezdődot , hogy Das springt noch auf!
( lehet hogy ezért, pedig a költő is igy irta) Egyszóval Melcco ( szerintem) lerendezheti az ügyet a költővel az uri becsület szabályai szerint mihelyt egy todtmarsch során sárral kevert vér szárad fülén. E célból javallom felkeresni az uj kultusz szellemi köfaragójának Afrika kies tájait ( lehet, hogy a kőfaragó sajnálja, de mostanában ezen a tájon - ami nekünk nem térkép- nem indulnak todtmarschok, de máshova befizethetem)

Vendég most 2008.01.28. 19:47:00

www.prokontra.hu/content/view/1205/2/

A Prokontrán találtam. Ez sem rossz. Illetve azt hiszem, méltó válasz, arra, ami itt megjelent. Olvassátok el, durva.
„az utókornak joga van a finomításokhoz”
no akkor remélem az utókor "visszaszoborítja" ezt a kis elírást
www.prokontra.hu/content/view/1204/2/

ezt olvassátok el! A Prokontrán láttam, nagyon durva!!!!
Kedves belső elhárítás!

"Mi már Radnóti helyében is >>csöcsfaló
Kedves belső elhárítás!

"Mi már Radnóti helyében is >>csöcsfaló
Fenti technikai szakadások folytatása egységes szerkezetben:

Kedves belső elhárítás!

"Mi már Radnóti helyében is >>csöcsfaló
Úgy látom fentebb marhaszív technikai szakadások áldozata, alant megpróbálja magát összefércelni egységes szerkezetbe.


Kedves belső elhárítás!

"Mi már Radnóti helyében is >>csöcsfaló
Fentebb marhaszív technikai szakadások áldozata, alant megpróbálja összefércelni magát egységes szerkezetbe.


Kedves belső elhárítás!

"Mi már Radnóti helyében is >>csöcsfaló
Fentebb marhaszív technikai szakadások áldozata, alant megpróbálja összefércelni magát egységes szerkezetbe.


Kedves belső elhárítás!

"Mi már Radnóti helyében is >>csöcsfaló
Ez a blog úgy látom megkergült, marhaszív fenti postjait rendre levágta. (Csak nem Melocco mester ördöge bújt a blogmotorba??!!)
Mi lenne, ha margaszív megpróbálkozna kacsacsőrök nélkül? Értjük, hogy másodlagos idézőjelet szeretne használni, majd odaképzeljük.
Hívhatjuk ezentúl Mel Okkónak. Amúgy újabb kínos ügy a közt.elnök körül. Hogy-hogy nem vették észre? Felmerül a szándékosság is. Nehogy már skandalum nélkül maradjon közéletünk!!!
Hívhatjuk mostantól Mel Okkónak. Mert nekünk meg így tetszik. Elég kínos, hogy a közt.elnök környezetében erről senki sem tudott, vagy igen?Nehogy skandalum nélkül maradjon közéletünk!!

gyökkettő 2008.01.30. 10:07:40

doki: "Az előző kommentet valaki kicenzúrázta, tehát noch einmal.Az úgy kezdődot , hogy Das springt noch auf!
( lehet hogy ezért, pedig a költő is igy irta)"

Ha már a pontos idézésnél tartunk, az "Der springt noch auf" - már csak azért is, mert így van értelme.

csodálkozó 2008.01.31. 19:48:19

Ha már annyi nyafogás van a szobor miatt, akkor valaki ide rittyenthette volna a képit, hogy látva láthassam és még okuljak is meg művészileg is helyretett lehessek meg eb ura fakó is az angyalát, a sok értelmiséginek.....
hali fejek, megtaláltam a fentebb emlegetett művet, lássátok:

caricaturaart.blogspot.com/2008/01/heti-hetes.html

még jó hogy más is figyel...

(sum: Léda, spártai kirányné annyira bejött magának a nagy Zeusznak, hogy muszáj volt hattyú képében megcsinálnia, mire ő lelkiismeretfurdalásból még hált egy gyorsat a férjével, Tündareosszal is, így 4 gyerek lett - hattyútojásban születtek! - fele-fele arányban a főistentől és a királytól. Így lett közülük Helené halhatatlan, Klütaimnésztra meg nem.
Szóval akárhogy is, a képen egy isteni szerszámot láttok, úgy nézzétek!)

ui. megy itt a nyafi hogy az agg mester kicsit perverz, hát izé, azért ezek a görög istenek is tudtak élni... :)

Na ezt a sok kommentet nem olvasom végig, és bízom benne, hogy valaki előttem már elmondta ugyanezt, de ...

„Hogyha egy vers a népdal rangjára emelkedik, tehát hogyha sokan használják, törmelékeket belőle persze, akkor a változatok is megszületnek, mert ki így emlékszik, ki úgy. Én ezt a verset régóta tudni véltem, és mindig így mondtam magamban, hogy csecsemők is, kikben megnő az értelem. Tehát a versolvasó vagy verset szerető ember egy kicsit, mint a népdalt a nép, úgy torzítja a maga ilyen-olyan pontosságú emlékezete szerint.”

Azt senki nem magyarázta el neki, hogy a népdalok előbb megszülettek, esetenként többféle változatra átalakulva, majd lejegyezték őket, míg ezt a verset előbb költötték, papírra vetették, és csak utána terjedt el? Ettől kezdve halott minden érvelése, ahol a népi költészet álarca mögé bújik.
Illetve az, hogy ő világéletében mindig így mondta magában a verset sokat nem jelent, legfeljebb mindig megvágták magyarórán.

Amúgy pedig a a többi nyilatkozat-részlet alapján (pl. „ezt a dolgot elintézem majd Radnótival a mennyországban”) a „művésznek” akkora lehet az arca, hogy elférne rajta egy Radnóti-szobor, többek közt.

nincs megadva 2008.02.01. 07:11:17

A lényeg, hogy beszélünk róla. Egy ismeretlen híres szobrász ráparázik egy szóra és félreértelmezi. Kábé mint amikor az ember hajtogatja magában azt a szót, hogy kiskanál. Ha sokat mantrázza, egy idő után nagyon hülyének érzi a szót. Szerintem a májsztro is igy bakizott, de a mai közdondolkodás-média kapcsolati rendszerben egy ilyen baki után kifizetődő ragaszkodni a hülyeséghez akár kicsit provokatívan, hiszen ő művész. Hatással van az emberekre. A végén még hálásak is lehetünk neki, hogy álltala válik híressé Radnóti, merthogy jóideje nem beszélünk róla. Egyébként a büdös életben nem hallottunk volna Melokkóról, és Radnótit is lassan-lassan elfelejtenénk. Szóval szerintem az öreg csak alkalmazkodik a korhoz, és a jelen szellemében alkot. Persze akkor is egy hülye f@sz, de ez így van jól...
Nem olvastam ezt a sok kommentet, de cikk szívemből szól.
Régebben olvastam, hogy egykor a Fészek Klubban kiállítottak egy modern szobrot, "Szobor vagyok és fáj minden tagom" felirattal. Karinthy átírta: "Szobor vagyok, s fájok minden tagnak".

Így lett volna helyes !
Szerintem eccerubb ez a dolog, mint amiket belemagyaraznak:
Az idosodo szobrasz mar keszul a nagy talalkara Hadesszel es szeretne valami jot hozzaadni rozoga rezumejahoz, amit mar lehet, hogy olvasgatnak is odafont/odalent. Gondolta, megvedi ezt a balga magyar tarsadalmat a csunya beszedtol, a pornograf utalasoktol, amely tetteert akar 5000 torzsutas pontot is kaphat, ami egy jobb helyre is bevalthato Hadesz motorcsonakjaban (az ablak melle?).

Szoval az oreg nekilat megvedeni minket Radnotitol. Szerintem don Quijote edes aranyos ember, amig nem veszi el a tanyerom, nem teszi tonkre a szelmalmom kerekem es foleg nem ved meg attol, akitol nem szeretnem ha megvedene. Szerintem szavazzuk meg don Melokonak azt az 5000 torzsutas pontot, de ezert cserebe tegye jova tettet es piciny vesojevel javitsa ki a talapzatot, legyen ott "csecsszopo" - azutan otthon meg 100x vesse kobe ezt a szot buntetesul (hiszen "rossz az aki rosszra gondol") es el van felejtve az egesz!

Arrol, hogy a gazdasag nem duborog, meg kar gyozkodni itt engem, szerintem ezt az evidenciat a vak is latja! Inkabb arrol gyozzon mar meg valaki (ne itt), hogy ha kirugjuk ezeket 10-ben vagy elobb, akkor az utana kovetkezo bagazs jobb lesz. Na itt egy szep feladat don Quijote szamara, tessek felnyergelni Rosinantet!
süti beállítások módosítása